Ispiši ovu stranicu

Sutra će u Vukovaru biti obilježena 31. obljetnica Bitke za Vukovar

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV/Valerija Lozančić

Svečanost obilježavanja 31. obljetnice Bitke za Vukovar počinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u 9.45 h. Potom će se u vukovarskoj bolnici, koja odnedavno, odlukom Vlade RH, nosi ime dr. Juraja Njavre, otkrit spomen poprsje tog vukovarskog ratnog kirurga koje je prije nekoliko godina postavljeno u krugu bolnice, a sada se izmješta na prikladniju lokaciju, uz sam ulaz u bolnicu. Također, Bolnička će ulica biti preimenovana u Ulicu dr. Vesne Bosanac.

Svečana akademija,  koja je trebala biti održana u dvorištu Dvorca Eltz, zbog vremenskih će uvjeta biti preseljena u Hrvatski dom Vukovar. U okviru prigodnog programa ulicama Vukovara svirat će se budnica i održati mimohod ratnih zastava te taktičko- tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a, kao i prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno- zaštitne bojne.

Središnju svečanost povodom 31. obljetnice Bitke za Vukovar organizirali su ministarstvo hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova u suradnji s Vukovarsko- srijemskom županijom i Gradom Vukovarom te pozivaju sve hrvatske branitelje, sudionike obrane Vukovara da dođu na svečanost.

Nakon višemjesečnih borbi, tijekom kojih su Vukovar i okolica svakodnevno granatirani i bombardirani, s čestim tenkovskim napadima, Bitka za Vukovar završila je 18. studenoga slomom obrane grada. U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Grad je u potpunosti razrušen. Po podacima Franjevačkog samostana u Vukovaru, tijekom agresije i okupacije Vukovara poginulo je i ubijeno najmanje 2 717 osoba. Više od 350 ih se još uvijek nalazi na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Pročitano 340 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić