Ispiši ovu stranicu

Vukovarska udruga provodi projekt za očeve Tata je tata

Udruga okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju Udruga okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju Foto: Udruga TSBSJ

Udruga za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima Tko se boji sutra još?-Vukovar dobila je financijska sredstva u iznosu od 75 tisuća kuna za provedbu projekta Tata je tata.

Po riječima predsjednice udruge Maje Prakaturović, projekt su napisali uz pomoć vukovarske razvojne agencije VURA-e, a sredstva osigurali od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

- S obzirom da smo se već na početku svrstali u udruge koje će osim djece i mladih s teškoćama u razvoju brinuti i o njihovim roditeljima čast nam je prezentirati uspjeh upravo na tom području. Naime, naša je udruga ovim projektom osigurala psihološku pomoć i podršku očevima u obitelji. Projekt će trajati godinu dana. Socijalna i psihološka podrška roditeljima izuzetno je bitna u odgoju djeteta, a posebnu važnost roditeljske odgovornosti nosi otac. U toj životnoj ulozi, svakodnevno se susreću sa stresnim situacijama i raznim izazovima. Očev angažman u odgoju vlastite djece i ravnopravnoj podjeli obiteljskih obaveza je neizostavan. Ipak, naše konzervativno društvo još uvijek kao uvaženu pretpostavku uzima da je otac „hranitelj obitelji“, a majka je zadužena za odgoj djece. U konačnici to dovodi do manje bliskosti očeva i djece. Čak su istraživanja ukazala na niz pozitivnih utjecaja koje očeva uključenost ima na djetetov razvoj od najranijih dana života. Stoga ovim projektom želimo educirati očeve na koji način mogu kvalitetno provoditi vrijeme sa svojim djecom i pozitivno utjecati na njihov razvoj i odgoj – pojasnila je Prakaturović.

Kroz projekt Tata je tata organizirat će radionice, okrugle stolove na temu uključivanja očeva kao i pripremu brošure, a sve to uz vodstvo i pomoć stručnog kadra s višegodišnjim iskustvom iz područja psihologije. Kroz niz psihoedukativnih radionica očevi će učiti o komunikacijskim vještinama, emocijama i kako se s njima nositi, roditeljskom stresu i tzv. burnout-u, planiranju i organiziranju vremena, o izazovima suvremenog digitalnog doba, o načinu povezivanja i slično.

Prakaturović naglašava kako će im ta znanja dugoročno omogućiti da poboljšaju svoj odnos s djecom, aktivnije se uključe i uživaju u roditeljstvu i odrastanju svojih najmlađih, jer proces odrastanja jako brzo prolazi, a aktivnim sudjelovanjem u odgoju sudjelovati će u najvažnijim fazama odrastanja svoga djeteta te imati uspomene za cijeli život.

PRIJAVITI SE MOGU SVI ZAINTERESIRANI OČEVI

- Kako su istraživanja pokazala, aktivno sudjelovanje očeva u odgoju djece utječe na djetetov kognitivni, društveni i emocionalni razvoj te na stjecanje vještina važnih za snalaženje i rješavanje problema. Aktivno sudjelovanje očeva u odgoju, dugoročno će za djecu značiti veći osjećaj sreće, više samopouzdanja, bolji školski uspjeh, razvijanje socijalnih vještina, manju sklonost sukobima, manju prisutnost straha i bolje suočavanje sa stresnim situacijama. Isto tako, djeca koja odrastaju u obiteljima s ravnopravnom podjelom obiteljskih obaveza sama će prenijeti takvu praksu na svoje obitelji jer poznato je da sve kreće iz obitelji i obiteljskog odgoja. Projekt je otvorenog tipa pa u njemu mogu sudjelovati osim članova udruge i svi zainteresirani roditelji-očevi željni zajedničkog vremena sa svojim djetetom – istaknula je Prakaturović i pozvala zainteresirane da zaprate njihove stranice kako bi dobivali informacije o prijavama i terminima održavanja aktivnosti i radionica.

Pročitano 542 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar