Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

U Đakovu promocija Sedlarovog filma 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'

U Đakovu promocija Sedlarovog filma 'Plavi kaputić - 30 godina poslije' Foto: HRV

U Đakovu je u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune održana promocija filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije“ redatelja Jakova Sedlara, o djevojčici Željki Jurić čije je uplakano lice u koloni koja napušta Vukovar 19. studenoga 1991. na snimkama BBC-a obišlo svijet.

Đakovačkoj promociji filma nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja,  voditeljica Ispostave Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku Sanja Ivković te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije Ivana Stanić.

Prisutne je prije promocije filma pozdravio predsjednik đakovačke Udruge veterana 3. GBR. Kune Marijan Petrak te gradonačelnik Mandarić, naglasivši kako je Hrvatski sabor institucija koja je stoljećima prije nego li je stvorena samostalna i neovisna Republika Hrvatska, bio simbol naše državnosti, a danas čuva i njeguje istinu o Domovinskom ratu.

Željki Jurić Mitrović, koja je 19. studenoga 1991. kao šestogodišnja djevojčica u apokaliptičnoj sceni u koloni koračala porušenim i spaljenim Vukovarom nakon njegove okupacije, a danas mladoj ženi, supruzi i majci, uputio je zahvalu za ustrajnost što svojom pričom ne dopušta da žrtva Domovinskog rata padne u zaborav.

Nakon prikazivanja filma, okupljene u kino-dvorani pozdravila je Željka Jurić Mitrović. Osobito se osvrnula na branitelje koji su, kako je rekla, prošli bojišta, logore. Dodala je kako često razmišlja i o majkama koje 31 godinu traže svoje sinove i još ih nisu pronašle, a mnogi roditelji već su i umrli ne našavši svoju djecu. Jurić Mitrović je rekla i da u Berku želi izgraditi Muzej sjećanja na Vukovar i Domovinski rat.

Pročitano 362 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI