Ispiši ovu stranicu

Legendarni zapovjednici obrane Vukovara Ivo Šoljić i Velimir Đerek Sokol dobili mural na Mitnici

Legendarni zapovjednici obrane Vukovara Ivo Šoljić i Velimir Đerek Sokol dobili mural na Mitnici Foto: Marija Molnar

Na Mitnici je sinoć svečano otkriven mural posvećen dvojici poginulih vukovarskih heroja u obrani grada - pukovniku Ivi Šoljiću, zapovjedniku obrane Mitnice i pukovniku Velimiru Đereku-Sokolu, jednom od zapovjednika obrane Sajmišta. Ovaj mural, djelo bogdanovačkoga umjetnika Marija Matkovića, postavljen je preko puta vukovarskoga Vodotornja. Nastao je na inicijativu skupine hrvatskih branitelja iz Imotskoga i Dalmacije predvođenih umirovljenim pukovnikom i 100 postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidom Mirkom Čondićem.

- Ovaj je mural simbol neraskidive veze s gradom heroja i znak poštovanja suborcima i njihovim obiteljima da nikada ne budu zaboravljeni već da vječno očima mladića gledaju na grad i domovinu za koju su život dali,  istaknuo je Čondić, naglasivši da je pukovnik Đerek bio iz imotskoga kraja i jedan od 300-tinjak Imoćana koji su svoj život dali tijekom Domovinskoga rata na bojištima diljem Hrvatske.

Ovu je inicijativu za otkrivanjem murala podržao i Grad Vukovar kao i onu za izradu spomenika vukovarskoj heroini Kati Šoljić i njezinim poginulim sinovima – Ivi, Miji, Niki i Mati koji će svečano biti otkriven na Mitnici dana 17.studenoga ove godine.

O ratnome putu legendarnih zapovjednika govorio je pukovnik Ivan Anđelić Doktor, a mural su otkrili članovi obitelji Šoljić i Đerek. Događaju su uz brojne hrvatske branitelje, nazočili i predsjednik Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije Ivica Nikolić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić i predsjednik Udruge veterana 4.gardijske brigade Borislav Lapenda.

Pročitano 1018 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar