Ispiši ovu stranicu

Sokolovi proslavili 30. rođendan

Pripadnici postrojbe su uglavnom s područja Slavonije Pripadnici postrojbe su uglavnom s područja Slavonije Valerija Lozančić

U vojarni "Slavonski sokolovi" u Vinkovcima obilježena je 30. obljetnica ustrojavanja 5. gardijske brigade HV-a, Sokolova, a kod spomen obilježja poginulim pripadnicima postrojbe položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

U ime Vlade učinio je to ministar obrane Mario Banožić.

Rekao je da se prisjećamo imena svih pripadnika i pripadnica 5. gardijske brigade, a posebice imena pripadnika koji su dali život za domovinu. „Žrtvu hrvatskih branitelja koji su branili bilo koji pedalj hrvatske domovine ne smije i nećemo zaboraviti", poručio je Banožić.

Čestitku je uputio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Počast poginulima odali su članovi obitelji i rodbine poginulih, suboraci, izaslnik predsjednika Republike te izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca.

U sklopu programa upriličen je i prelet vojarne akrobatske skupine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila oluje", u Gradskom kazalištu Joze Ivakića održan prigodni skup, a u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je sveta misa.

Prije svečanosti polaganja vijenaca i paljenja svijeća u vojarnu je dotrčalo 30 pripadnika 1. oklopno-mehanizirane bojne "Sokolovi", sudionika memorijalne utrke Našice-Vinkovci koji su pretrčali 75 kilometara.

Legendarna 5. gardijska brigada Hrvatske vojske „Sokolovi” osnovana je 5. listopada 1992. u Vinkovcima temeljem zapovijedi ministra obrane.

Činili su ju branitelji iz postrojbi s područja Slavonije, najvećim dijelom od pripadnika 204. vukovarske brigade, 108. brodske brigade, 109. vinkovačke brigade, 3. satnije (novogradiške), 122. đakovačke brigade, 123. požeške brigade, 132. našičke brigade i pripadnika 3. gardijske brigade. Zapovjednik brigade bio je Ivan Kapular.

Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 7.000 pripadnika. Poginulo ih je 89, a više od 300 ih je ranjeno.

Pročitano 439 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun