Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Josić: Nekome odgovaraju tenzije u Vukovaru

Josić: Nekome odgovaraju tenzije u Vukovaru FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Žana Kunji

Javnost je uzburkala vijest o dolasku patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija u Vukovar na dan obilježavanja pogibije general – bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla. Na tu temu konferenciju za medije održao je i Domovinski pokret Vukovar.

Dolazak Porfirija u Vukovar najavljen je za 15. i 16. listopada kada bi trebao posvetiti crkvu Svetog Nikolaja i Srpski dom. Brojni građani zbog toga negoduju, a na konferenciji za medije predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog pokreta Tomislav Josić rekao je kako je jesen u Vukovaru tužna, ali i kako je Vukovar proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta, što se očito zanemaruje većinu dana u godini. Podsjetio je kako je obljetnica u nedjelju jedna od najposjećenijih uz 18.11. i kako će grad biti pun ljudi. Prema njegovim riječima, nije problem u dolasku, nego u datumu te je naglasio da je suludo da se nešto slavi na dan kada Vukovar tuguje.
- Tko god da je dogovarao dolazak Porfirija na taj datum morao je znati na koje dane to ne treba učiniti. Ima dana u godini kada se to može održati i nitko nije protiv toga, ali činjenica je da se moglo drugačije iskoordinirati - rekao je Josić te dodao kako na pitanje tko je kriv nema odgovora jer su u insitucijama Republike Hrvatske većinom postavljeni podobni, a ne kvalificirani.
- Zbog raznih sitnih interesa i trgovina događaju se ovakve stvari, a onda se javljaju dušebrižnici koji govore kako mi to moramo spriječiti. Niti smo mi dogovarali kada će netko doći, niti se želimo petljati. Svatko u Vukovar može doći, nikome ne branimo, iako bi po nekoj logici netko trebao voditi računa o ovakvim stvarima - rekao je.

REZULTAT TRGOVAČKIH KOALICIJA

Josić je napomenuo i kako Grad ne može spriječiti Porfirijev dolazak.
- Netko mora biti odgovoran i ja bi volio znati tko. Neka nam objasne kako to da nitko nije razmišljao o datumu i o tome kako bi moglo doći do problema - rekao je Josić te je podsjetio kako u Vukovaru živi veliki broj branitelja i kako ne može garantirati da sugrađani neće negodovati.

Odgovornost vidi i u vladajućima te je pozvao sve one koji su na vlasti diljem Hrvatske da počnu više misliti na sugrađane, a manje na svoju korist. Rekao je i kako je za njega ovo rezultat trgovačkih koalicija te kako se ovakve stvari događaju namjerno.
- Često razmišljam da se neke stvari ne događaju slučajno nego namjerno. Dolazi li to iz Beograda ili Zagreba - ne znam, ali očito svima odgovara da dolazi do neslaganja i nereda – rekao je.

Kaže i kako su sugrađani ljuti te im je teško objasniti da se dolazak ne može zabraniti, a uzimajući u obzir da je javnosti poznato da je Porfirije pjevao neprimjerene pjesme i podržao odlikovanje ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Smatra i kako je rješenje ovakvih problema u razgovoru i dogovoru, kojeg u ovom slučaju nije bilo.

Pročitano 822 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI