Ispiši ovu stranicu

Županijska terenska vježba "LOVKA 2022"

Županijska terenska vježba "LOVKA 2022" Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Odlukom župana Vukovarsko-srijemske županije, Damira Dekanića i sukladno Planu vježbi civilne zaštite za 2022. godinu, danas je na desnoj obali rijeke Dunav, između Šarengrada i Mohova na području izletišta Renovo održana županijska terenska vježba dijela operativnih snaga sustava civilne zaštite - izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije. 

Na vježbi je sudjelovalo oko stotinu pripadnika operativnih snaga i županijskih interventnih timova sustava civilne zaštite koji su provjeravali sposobnosti, resurse i kapacitete u spašavanju na vodi i iz vode te potragu za nestalim osobama.

Tema vježbe bila je spašavanje putnika sa brodice uslijed velikog nevremena, trijaža, pružanje prve pomoći i zbrinjavanje, zatim potraga i pronalazak utopljenika i nestalih osoba.

Postavljeni ciljevi i zadaće vježbe su provjera opremljenosti i osposobljenosti i djelovanje Lučke kapetanije Vukovar u koordinaciji i usklađivanju traganja i spašavanja u unutarnjoj plovidbi te spašavanje osoba uslijed plovidbene nesreće, HGSS-a u potrazi i spašavanju na vodi i kopnu, Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar u potrazi, pronalasku i vađenju utopljenika iz vode, JVP Ilok u potrazi i spašavanju, DIP – RCZ Osijek u potrazi i spašavanju iz vode, GDCK Ilok u postupcima trijaže i zbrinjavanja, Zavoda za hitnu medicinu u trijaži, pružanju prve pomoći i zbrinjavanju većeg broja ljudi, Postaje granične policije Ilok u potrazi za nestalim osobama i osiguranju sudionika, Postrojbe civilne zaštite opće namjene grada Iloka u potrazi za nestalim osobama, lovačkih i športsko ribolovnih društava u potrazi za nestalim osobama i utopljenicima.

Nakon gotovo dvosatnog trajanja vježbe i nakon održanog sastanka tima za analizu vježbe, zaključeno je kako je vježba provedena uspješno i da su ispunjeni svi postavljeni ciljevi.

Župan Dekanić pohvalio je sve sudionike koji su vježbu izveli bez pogrešaka u komunikaciji i koordinaciji i što su još jednom pokazali da imamo izuzetno dobro vođene, osposobljene i opremljene interventne timove sustava civilne zaštite.

Načelnik stožera Mato Matić, izrazio je zadovoljstvo viđenim, pohvalio je dobru koordinaciju između hitnih službi i istaknuo je da smo na području grada Iloka proteklih godina svjedočili nekoliko nesreća na vodi, nažalost i sa smrtno stradalim osobama i da je bilo potrebno provjeriti spremnost službi i postojeće kapacitete za svladavanje zahtjevnih zadaća na vodi.

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić istaknuo je kompleksnu situaciju i simulaciju velike nesreća sa gotovo stotinu sudionika koja je hitnim službama predstavljena u Elaboratu vježbe i izrazio zadovoljstvo viđenom spremnošću i opremljenošću. U budućem razdoblju nastaviti će se sa opremanjem i uvježbavanjem interventnih postrojbi kako bi sustav civilne zaštite bio još efikasniji i spremniji.

Koordinator na lokaciji, pročelnik HGSS-a Stanice Vinkovci Zlatko Becić istaknuo je da je vježba bila izuzetno zahtjevna, kako po broju sudionika tako i prema samom scenariju.

- S obzirom na nizak vodostaj Dunava i težak pristup samoj lokaciji vježbe morali smo biti izuzetno oprezni i dobro koordinirani i sve elemente vježbe morali smo odraditi na izrazito visokome nivou, što smo u konačnici i uspjeli - rekao je Becić. 

Pročitano 325 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI