Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 31. obljetnica stradanja Bogdanovaca

Obilježena 31. obljetnica stradanja Bogdanovaca Foto: Jasenka Vrdoljak/HRV

Svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu dr. Franje Tuđmana na spomen obilježju poginulim, ubijenim i nestalim mještanima, obilježena je 31. obljetnica stradanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu.

U obrani Bogdanovaca sudjelovalo je oko 200 branitelja, a svoj život je ukupno izgubilo 133 branitelja i civila od kojih je 89 mještana, što je veliki broj poginulih i nestalih za ovako malo mjesto.

- I danas tragamo za našim nestalima i dan danas majke tragaju za svojim sinovima, a prošla je 31 godina. Vjerujem kako ćemo pronaći svoje nestale, a njihovi najmiliji moći konačno s mirom u duši upaliti svijeću za svoje preminule - kaže načelnik općine Bodanovci Marko Barun.

Zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta je rekao kako je nakon 10. studenog pakao u tom mjestu tek počeo jer su nakon okupacije mjesta počinjeni brojni zločini. Izrazio je nezadovoljstvo što institucije nisu odradile svoj posao uz nadu kako će mladi naraštaji pokrenuti procese zbog zločina počinjenog u tom mjestu

Bogdanovci su bili zadnji štit obrane grada. Nakon pada Bogdanovaca pao je i Vukovar sedam dana kasnije. Počast poginulim braniteljima i civilima u obrani Bogdanovaca odalo je i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Za zločine počinjene u ovome mjestu još uvijek se čeka pravda. Kod Spomen obilježja vijence su položili i svijeću upalili, uz članove obitelji poginulih i nestalih Bogdanovčana, njihovih suboraca i prijatelja, predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, državna izaslanstva te izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Pročitano 422 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI