Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Odana počast ubijenim u Borovu i farmi Lovas

Odana počast ubijenim u Borovu i farmi Lovas Foto: HRV/Jasenka Vrdoljak

Komemorativnim skupom „Svjedočenjem protiv zaborava” u Borovo na obali Dunava, na mjestu gdje su srpske okupacijske vlasti 1991. pogubile više od stotinu civila i zarobljenika dovedenih iz Borovo commerca, članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke'' bacanjem vijenca i ruža u Dunav, paljenjem svijeća postavljenih u oblik križa i molitvom odali su počast stradalima na tome mjestu.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja rekla je kako je veliki broj roditelja, supruga i djece koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima.

- Umiru nam roditelji i teško je znati da će ovaj proces još jako dugo trajati s obzirom da nema naznake od onih koji znaju i imaju informacije, a ne žele ju dati kako bi pomogli obiteljima da doznaju istinu i u konačnicida sudjeluju u civilizacijskom pitanju, pitanju nestalih osoba - izjavila je Alvir.

Potporu Vukovarcima i Vukovarskim majkama u ovim teškim trenucima i ovoga su puta dale Žene u crnom iz Srbije. One, kako kažu, predstavljaju onaj dio zabrinutih građana Srbije kojima je stalo da istina izađe na vidjelo. Ljiljana Spasić, iz građanske akcije Pančevo, Žene u crnom Beograd je izjavila kako se njihov dolazak bazira na činjenici da Srbija niti nakon 31 godinu nije ništa učinila kako bi se suočila s onim što se događalo u Vukovaru 1991.

- Brutalni zločini koji su se u Vukovaru dogodili 1991., nikako nas ne oslobađaju odgovornosti, zaborava, poricanja, negiranja i svega što se događalo tijekom rata. To je naša obaveza. Dok budemo živi na tome ćemo ustrajati i osporavati bilo kakvu relativizaciju svih počinjenih zločina tijekom rata u Vukovaru – rekla je Spasić.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac je podsjetio kako se još 383 Vukovarca vode na popisu zatočenih i nestalih.

- Ovdje na obali Dunava nam je jasno da je agresoru bio cilj mučki ubijati ljude i bacati ih u rijeku kako se istina nikada ne bi saznala. Nadam se da će u narednom periodu majke koje su žive moći upaliti svijeću na grobovima svojih najmilijih. Tužno je danas biti u Vukovaru i na ovom mjestu koje je krvlju natopljeno i to ne smijemo nikada zaboraviti - rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.
Nakon odavanja počasti ubijenima u Borovu počast je odana i žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas iz koje su 2001. iskopani posmrtni ostatci 24 osobe odvedene iz Borovo commerca i strijeljane.

Vijence su položila i svijeće upalila izaslanstva Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Udruge Žene u crnom iz Beograda, Udruge Vukovarske majke i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

 

Pročitano 360 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI