Ispiši ovu stranicu

Održana radionica "Vježbe nakon operativnog zahvata na dojci"

Važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima samopregled grudi te redovite ultrazvučne i mamografske kontrole. Svaka žena bi trebala uvidjeti važnost redovitih pregleda te znati prepoznati sumnjive promjene na dojci, kako bi mogla zaštiti svoje zdravlje.

Kako bi se javnost redovito informirala o važnosti samopregleda i brige za zdravlje Grad Vukovar u suradnji s Udrugom Liga protiv raka provodi projekt ”(P)ozdravi život”. U okviru ovog projekta u Gradskom muzeju Vukovar održana je druga radionica o samopregledu dojke, a na kojoj su sudjelovali studenti fizioterapije na Veleučilištu Lavoslav Ružička Vukovar.

Na ovoj radionici predavanje na temu „Vježbe nakon operativnog zahvata na dojci” održala je fizioterapeutkinja Ivana Lukinac koja je u sklopu predavanja govorila o fizioterapiji nakon operativnog zahvata i pravima koja oboljele žene imaju nakon operacije.

- Karcinom dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena u Hrvatskoj, a čini 10% svih zločudnih tumora općenito, ali u posljednjih nekoliko desetljeća smrtnost od raka dojke se znatno smanjila. Tom smanjenju značajno je pridonijelo postavljanje dijagnoze u ranijim stadijima bolesti. Samopregled je najbolja preventiva uz redovne odlaske na preglede kod specijalista i svakodnevnu edukaciju - rekla je Lukinac.

Na ovoj radionici ispred Grada Vukovara sudjelovao je Josip Paloš, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo provođenjem ovog projekta.

- Ovo je jedan od prvih projekata iz područja zdravstva koje provodi Grad Vukovar i zaista smo sretni što smo u suradnji sa našim partnerom ”Liga protiv raka” uspjeli sa ministarstvom zdravstva ugovoriti ovaj projekt. Ova radionica nastavak je na prvu radionicu o samopregledu dojke. Nakon ove radionice uslijedit će još dvije iz područja stomatologije u siječnju i iz područja preventivne skrbi, a sve će završiti sa trodnevnim Festivalom zdravlja - rekao je Paloš te zahvalio studentima vukovarskog veleučilišta na sudjelovanju u radionici.

Podršku u borbi protiv ove zločudne bolesti u Vukovaru žene mogu dobiti u grdskoj podružnici udruge Liga protiv raka i Klubu žena liječenih na dojci te kroz fizikalnu terapiju koja se provodi u vukovarskoj bolnici.

Vrijednost projekta je 348.966,38 kuna te je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna RH (15%), a njegovo trajanje je 12 mjeseci.

Pročitano 386 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI