Ispiši ovu stranicu

Zamjenom svjetiljaka do smanjenja potrošnje električne energije

Konferencija za novinare Konferencija za novinare Milan Paun

Grad Vukovar provodi projekt modernizacije i poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete čime postiže smanjenje potrošnje električne energije, troškova održavanja te povećava sigurnost u prometu.

Na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici Dražen Čulig, gradski pročelnik za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, rekao je kako je u dvije faze modernizacije zamijenjeno 855 svjetiljki javne rasvjete.

- Izradili smo projektnu dokumentaciju za zamjenu svih svjetiljki u Vukovaru LED svjetiljkama. Plan je vrijedan 22 milijuna kuna, sada smo ostvarili prvu fazu i drugu A fazu – rekao je Čulig.

LED svjetiljke u prvoj fazi ugrađene su u ulicama: Trpinjska cesta, Kudeljarska, Priljevo, Antuna Bauera Paje, Županijska, Ivana Gundulića, Trg žrtava fašizma, Kardinala Alojzija Stepinca, Frankopanska, Trg kralja Tomislava, Nikole Andrića, Stjepana Radića, Trg Slavija, Bana Josipa Jelačića, Europske Unije, Sajmište, Vinkovačka, 12 redarstvenika i Matice hrvatske. Druga faza obuhvatila je ulice Blage Zadre, Bartola Kašića, Zagorsku, Dugu i Vatroslava Lisinskoga.

Ukupna vrijednost obje faze projekta je 3.592.160 kuna. Projekt je u iznosu od 2.503.556 kuna sufinanciran sredstvima Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara te u iznosu od 100.000 kuna sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Branko Knežević, viši savjetnik za energetsku učinkovitost, rekao je da traže europska ili vanjska sredstva za financiranje nastavka zamjene svjetiljaka.

Usporedbe radi, prošle godine u listopadu je u Vukovaru za javnu rasvjetu potrošeno 240.000 kWh električne energije, a ove godine 160.000 kWh.

Grad Vukovar nastaviti će s provedbom projekta te se u budućnosti očekuje zamjena svih rasvjetnih tijela s novim LED rasvjetnim tijelima.

Pročitano 483 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun