Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Koordinacija braniteljskih udruga od DORH-a traži da radi svoj posao

Zdravko Komšić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Vukovara Zdravko Komšić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Vukovara Foto: HRT

Oslobađajuće presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću sramotne su i pokazuje da je Haški tribunal postao političko sudište koje sudi po želji svjetskih moćnika ignorirajući pravo, pravdu i pravicu, ocjenjuje vukovarska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata pitajući je li moguće da nitko neće odgovarati za okupaciju Vukovara.

Haški je sud prošlog četvrtka nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića odgovornosti za ratne zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH, u razdoblju od 1991. do 1995. Godine zbog čega su se vukovarski branitelji upitali hoće li itko ikada odgovarati za okupaciju Vukovara.

"Zar je moguće da nakon oslobađajuće presude spomenutom dvojcu, nitko neće odgovarati za okupaciju Vukovara 18. studenog 1991. godine nakon tri mjeseca opsade i bjesomučnog granatiranja? Na grad je palo gotovo dva milijuna komada raznog topničkog streljiva, što je grad poravnalo sa zemljom, porušeno je 15.000 stambenih objekata", navodi se u priopćenju koje potpisuje novoizabrani predsjednik Koordinacije Zdravko Komšić.

Podsjeća se da je nad Vukovarom 1991. učinjen kulturocid, ekocid, a krajnji rezultat granatiranja i okupacije grada je "genocid, pogibija i ubojstvo 5.000 njegovih žitelja, uglavnom nesrpske nacionalnosti, što je najveći zločin srpskih postrojbi u Domovinskom ratu dok je oko 10.000 Vukovaraca zarobljeno i odvedeno u najveći koncentracijski logor u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, logor Velepromet".

Iz vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata od državnog odvjetništva traže da "najzad počne raditi svoj posao i podigne optužnice za sve zločine počinjene u Vukovaru za vrijeme opsade, a naročito za zločine počinjene nakon okupacije grada", jer je to, kako se procjenjuje, "jedina nada za nas vukovarske stradalnike da će zločinci biti osuđeni, makar i u odsutnosti, te da će srpsko pravosuđe nakon toga provesti ponovno suđenje protiv svojih državljana koji su počinili stravične zločine u Vukovaru".

Pročitano 2661 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI