Ispiši ovu stranicu

Subotica: Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić posjetio HNV

Sastanak u Hrvatskom nacionalnom vijeću Sastanak u Hrvatskom nacionalnom vijeću Foto: VSŽ
Na poziv predsjednice Jasne Vojnić župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić posjetio je Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Subotici poručivši kako će Vukovarsko-srijemska županija nastaviti podržati projekte hrvatske zajednice čiji je cilj njihov opstanak te očuvanje kulturnog i vjerskog identiteta.
- Dolazili smo često, susretali se, razgovarali i djelovali skupa po pitanju raznih projekata s Hrvatima u Srbiji. A naši ciljevi su opstanak hrvatskoga naroda, njihovih običaja, vjere, kulture na ovom prostoru. S obzirom kako radimo aktivno sa srpskom zajednicom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, povlačimo paralele i pomažemo da Hrvati u Srbiji na isti način i sa sličnim projektima realiziraju svoje potrebe. Suradnja je intenzivirana u posljednje vrijeme na svim planovima i siguran sam da ćemo u budućem razdoblju polučiti značajno bolje rezultate nego što je to bilo do sada - rekao je Dekanić.
 Župan je izrazio zadovoljstvo što je predstavnik Hrvata Tomislav Žigmanov postavljen za ministra u srbijanskoj Vladi dodavši kako je siguran da će to pridonijeti boljem ostvarivanju prava pripadnika hrvatske zajednice.
 Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić podsjetila je kako Vukovarsko-srijemska županija već duži niz godina pomaže hrvatsku zajednicu u Srbiji, na više područja – obrazovanje, kulturu, gospodarstvo, a tu je i desetak prekograničnih projekata koji se trenutno privode kraju.
 - Razgovarali smo i o događajima u hrvatskoj zajednici koji su se zbili od našeg prethodnog susreta, kao što su izbori za HNV, izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, a bilo je riječi i o budućim koracima po pitanju obrazovanja, susreta s predstavnicima pet županija, te ranije započetih projekata - rekla je Vojnić.
 Nakon sastanka u HNV-u, župan Dekanić, zajedno s predsjednicom Vojnić i ministrom Žigmanovim, nazočio je gala koncertu u subotičkoj Sinagogi, povodom 50 godina s tamburom, profesorice i dirigentice Mire Temunović.
 Koncert je organizirala Hrvatska glazbena udruga »Festival bunjevački pisama« iz Subotice, a suorganizatori bili su Hrvatsko nacionalno vijeće i Fondacija »Subotička Sinagoga«.
Pročitano 327 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac