Ispiši ovu stranicu

U tijeku prva međunarodna znanstveno- stručna konferencija o vučedolskoj kulturi

U  tijeku prva  međunarodna znanstveno- stručna konferencija o vučedolskoj kulturi Foto: Valerija Lozančić

U Muzeju vučedolske kulture u Vukovaru je u tijeku dvodnevna međunarodna znanstveno- stručna konferencija o vučedolskoj kulturi naziva Vučedol/kultura: ishodište i nasljeđe. Primarni je cilj ove prve znanstveno-stručne konferencije predstavljanje rezultata dvadesetogodišnjih (2001–2021) sustavnih istraživanja na prapovijesnom lokalitetu Vučedol, ali i podsjećanje na povijest istraživanja te evaluacija ranijih istraživanja lokaliteta i vučedolske kulture.

-Ponosni smo da smo domaćini ovoj prvoj međunarodnoj znanstveno- stručnoj konferenciji na kojoj ćemo govoriti o tome što je vučedolska kultura bila na jednom širem prostoru. Ovo je prilika i da se zahvalimo svim dosadašnjim istraživačima, profesorima s fakulteta, ali i svima onima koji su istraživali vučedolsku kulturu u Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori. Dakle, svim prostorima koji nas okružuju, a koji su iznjedrili najznačajnije nalaze iz vučedolske kulture. Danas i sutra prilika je da rezimiramo dosadašnja istraživanja, ali i prezentiramo najnovija istraživanja u posljednjih deset godina na poziciji kukuruzište Streim – poručila je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Danijela Roksandić Vukadin s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodala je kako će predstaviti jako važan nalaz, grobnicu u kojoj su otkrili čak 30 pokojnika.
- Do sada je na čitavom području nađeno tek dvadesetak grobova, a mi smo u jednoj grobnici našli trideset pokojnika - istaknula je Roksandić Vukadin podsjetivši da se Vučedol istražuje već gotovo 150 godina.

Piramide pod utjecajem vučedolske kulture

S obzirom na činjenicu da vučedolska kultura predstavlja jedan od najviših dosega tehnološkog, društvenog i duhovnog razvoja prapovijesnih zajednica na tlu Hrvatske, konferencijom će se obuhvatiti široki spektar tema. Istraživat će se razna problematika vezana uz intenzivni razvoj metalurgije kao visoko-akumulativne djelatnosti te njezin utjecaj na oblikovanje materijalnog i duhovnog aspekta vučedolskih zajednica, visoki standard keramičke produkcije i pirotehnologije, organizacija i arhitektonsko oblikovanje naselja, složeni aspekt religioznog života, problemi kronologije te bioarheološke i druge teme.

- Vučedolska kultura je najviša razina europske civilizacije prije 5.000 godina. Istraživanja su dokazala da je vučedolska kultura starija i od egipatske, mezopotamske, grčke, da su imali neke spoznaje i domete koji su prošireni u ostale krajeve, a ne obrnuto kako se ranije mislilo. Primjerice tri egipatske piramide postavljene su tako da odgovaraju zviježđu Orionova pojasa, a u vučedolskoj kulturi Orion se spominje 300 godina prije izgradnje piramida. To dokazuje što je naša vučedolska kultura i stoga moramo svijetu pokazati što imamo i od kuda je sve počelo – naglasio je profesor Aleksandar Durman. Mladima je poručio da je istraženo tek oko 10% lokaliteta na Vučedolu te da nastave s iskapanjima i istraživanjima kao i razvijanjem kulturnog turizma s ciljem prezentiranja svijetu vučedolske kulture.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić podsjetila je na sve aktivnosti koje su provodili vezane uz nastajanje Muzeja vučedolske kulture.

-Bio je to san profesora Durmana, mene i njegovih kooega arheologa kojeg smo uspjeli ostvariti – rekla je Marić.

Pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija u Vukovaru Zdenka Predrijevac podsjetila je da je ministarstvo uložilo značajna sredstva u izgradnju Muzeja vučedolske kulture i arehološka istraživanja.
-Taj program realiziran je od 2005. do 2015. i financiran je sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe i Vlade RH u iznosu oko 70 milijuna kuna dok je s 15 milijuna kuna domaćim sredstvima financiran stalni postav Muzeja vučedolske kulture. Izgradnja arheološkog parka Vučedol nastavlja se te je za taj projekt osigurano 118 milijuna kuna, a trebao bi biti priveden kraju kroz naredne dvije godine – rekla je Predrijevac.

Konferencija se održava u organizaciji Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Muzeja Vučedolske kulture i Gradskog muzeja Vukovar, a uz podršku Grada Vukovara.

-Grad Vukovar vjeruje u potencijal vučedolske kulture i njen utjecaj na razvoj ne samo Europe, nego i cijeloga svijeta. Stoga taj potencijal trebamo iskoristiti i staviti Vučedol na turističku kartu svijeta - rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac, dodajući kako su dokaz svemu tome i brojna priznanja kao ja je Muzej vučedolske kulture dobio te ova konferencija.

Pročitano 430 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić