Ispiši ovu stranicu

Hrvatska spremna za Schengen

Osim eurozone, 1. siječnja postajemo i 23. članica Schengena čime nam je EU povjerila čuvanje vanjske granice Unije. Održan je posljednji sastanak Međuresorne skupine na tu temu, a nakon iscrpnih izvještaja o svim procesima koji su prethodili ulasku u zonu slobodnog kretanja iz svih resora ista poruka - spremni smo i ponosni. Premijer Andrej Plenković u kratkim crtama sažeo je zaključke posljednjeg sastanka radne skupine uoči ulaska u Schengen.

‘‘Konstatirali smo da je Hrvatska, što se tiče spremnosti na granicama i graničnim prijelazima u potpunosti spremna za tu tranziciju s 31. prosinca na 1. siječnja. Kad je riječ o zračnim lukama da ćemo biti u potpunosti spremni 26. ožujka i da ćemo ovaj transformacijski trenutak koji se događa sa schengenskim prostorom tek kroz vrijeme najbolje razumjeti koliko je olakšao život našim građanima, omogućio bolju komunikaciju, lakši dolazak posjetitelja u Hrvatsku, turista i ulagača‘‘.

Da su vrlo ponosni postignutim, ponovio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poglavito zbog nedavnog zatvaranja cijelog svijeta zbog pandemije koronavirusa, rusko-ukrajinskog rata i povećanih ilegalnih migracija.

‘‘Sve to skupa je stvorilo okolnosti u kojima nam je malo tko davao šanse na početku ovog procesa da će Hrvatska uspjeti. Mislim da itekako imamo razloga za zadovoljstvo prije svega zbog naših građana, zbog našeg gospodarstva, zbog naših gostiju‘‘.

Pročitano 295 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI