NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Penava odgovorio Jandrokoviću

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je u ponedjeljak pismo gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi u kojem navodi kako je neugodno iznenađen time što je onemogućio Nikoli Mažaru govoriti na 25. godišnjici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.
- Ta Vaša odluka ne predstavlja samo ozbiljan organizacijski propust, nego i pokušaj degradacije najvišeg predstavničkog tijela građana Republike Hrvatske te narušavanja njegove suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave – naveo je Jandroković rekavši kako njegov odabir izaslanika nije bio slučajan.
- Poput Vas, gospodin Mažar saborski je zastupnik iz V. izborne jedinice. Držim kako bi osobito vrijedna bila simbolika obraćanja Svečanoj akademiji od strane saborskog zastupnika koji se u Vukovar vratio upravo 1998. godine. Obilježavanje postignuća od iznimne nacionalne važnosti treba koristiti za afirmaciju zajedništva, a ne zlorabiti u dnevno-političke svrhe – rekao je Jandroković dodajući da nas žrtva hrvatskih branitelja, kao i ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana sve zajedno obvezuju da se prema takvim događajima odnosimo s posebnim poštovanjem, odgovornošću i uključivošću.

Penava Jandrokoviću: Vi stavljate stranačko i lokalno iznad nacionalnog, a ne ja

Gradonačelnik Ivan Penava u utorak je putem priopćenja za medije odgovorio predsjedniku Hrvatskog sabora. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Iznenađen Vašim pismom koje ste mi uputili koristim ovu prigodu ne kako bih se opravdao, jer uistinu smatram da za tim nema potrebe, nego kako bih Vam ukazao na određene činjenice kojih, ako je suditi prema dopisu, očito niste svjesni.
Naime, u pismu navodite da odabir g. Nikole Mažara kao izaslanika na obljetnici završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nipošto nije bio slučajan, s obzirom na simboliku i činjenicu da se g. Mažar vratio u Vukovar 1998. godine. Uzimajući u obzir ovaj navod, moram napomenuti da sam kao gradonačelnik grada Vukovara tijekom posljednjih godinu dana, Vama, kao predsjedniku Hrvatskog sabora uputio devet poziva za sudjelovanje na različitim obljetnicama i svečanostima važnim za Grad Vukovar. Izuzev Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kada ste u Vukovar došli osobno, u svim ostalim prilikama ste, bez obzira na prigodu i potpuno ignorirajući simboliku na koju se sada pozivate, kao izaslanike u Vukovar upućivali saborske zastupnike HDZ-a, od čega čak pet puta g. Nikolu Mažara, dva puta gđu Marijanu Balić i jednom gradonačelnika Grada Otoka, g. Josipa Šarića.

Nadalje, iako bi možda puno logičnije i prigodnije bilo da ste na Dan hrvatskih branitelja Vukovara kao izaslanika uputili primjerice saborskog zastupnika g. Stipu Mlinarića koji je uistinu i bio hrvatski branitelj Vukovara, ili pak da ste na svečanu sjednicu Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Vukovara kao izaslanika uputili g. Marijana Pavličeka koji je 7 godina obnašao funkciju zamjenika gradonačelnika i sigurno je vrlo dobro upoznat s tom tematikom, Vi ste se potpuno ignorirajući simboliku, u oba slučaja odlučili za g. Nikolu Mažara. U listopadu prošle godine obilježena je obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre, kojoj je osobno nazočio saborski zastupnik g. Stipo Mlinarić, inače suborac Blage Zadre, ali u ime Hrvatskog sabora, opet se obratio g. Nikola Mažar, koji je u vrijeme njegove pogibije bio jedanaestogodišnji dječak, a u tom trenutku nalazio se daleko od Vukovara i ratnih stradanja. Između ostalog, podsjetit ću Vas da sam i ja osobno, kao saborski zastupnik u V. izbornoj jedinici na izborima dobio više od 12.000 glasova, međutim, unatoč tome, u svom aktivnom saborskom mandatu nikada nisam bio izaslanik Hrvatskog sabora, a bilo je jako puno prigoda.

Dakle, vrlo je nezahvalno prozivati me da sam propustio priliku staviti nacionalno iznad stranačkog i lokalnog, jer to je upravo ono što Vi već godinama činite birajući svoje izaslanike isključivo po stranačkoj pripadnosti. Nadalje, ne treba zaboraviti da je gotovo svaki puta Vaš izaslanik, obraćajući se zapravo iskoristio prigodu za komuniciranje dnevno-političkih aktualnosti, potpuno izlazeći iz okvira teme i prigode zbog koje smo se okupili.

U nadi da ćete u budućnosti ipak biti u mogućnosti staviti nacionalno iznad stranačkog, srdačno Vas pozdravljam i iskreno se veselim sljedećoj prilici u kojoj ćete nam uputiti svog izaslanika, kako bismo svi skupa provjerili jesmo li iz ove prigode nešto i naučili – poručio je Penava u priopćenju.

Pročitano 346 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija