NAJNOVIJE
Umro Miroslav Ćiro Blažević

U 88. godini života umro je "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević. Ćiro je bio jedan od najboljih trenera s ovih prostora i sigurno najpopularniji trener, od kojega se tražio komentar više. Njegovo trenersko umijeće, a prije svega osobna karizma, osvajala je navijače i ljude gdje god je radio. Nogometnu karijeru započeo je 1954. godine u travničkom klubu “Bratstvo”. Potom je preselio u Dinamo, a 1955. odlazi u Lokomotivu, a zatim se vraća u Bosnu i Hercegovinu u Sarajevo, gdje igra do 1958. godine. U Hrvatsku se vratio 1958. godine, ali ovoga puta u Rijeku, gdje je igrao sve do 1961. godine. Potom godinu dana igra za švicarski nogometni klub Sion, a prvo mjesto trenera dobio je u niželigašu FC Vevey.

Trener svih trenera je u dugogodišnjoj trenerskoj karijeri vodio 19 klubova u Švicarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kini i Iranu.

Međutim, dva velika rezultata obilježila su mu karijeru. Dinamov naslov prvaka bivše države 1982. godine, te bronca hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.

"Uvijek ’82. Nikada nije bilo dileme. Dinamo ’82 je na prvom mjestu, pa onda dugo ništa, pa moji Vatreni," kazao je Blažević u prosincu 2021. na premijeri dokumentarnog filma o Miroslavu “Ćiri” Blaževiću autora Sabahudina Topalbećirevića.ciro 2

Osim hrvatske reprezentacije, Blažević je vodio nacionalne selekcije Švicarske, Irana, Bosne i Hercegovine te Kine U-23, a na klupskom se planu okušao u brojnim klubovima, uključujući i Rijeku, Osijek, Varteks, Hajduk, Zagreb, Zadar, te u inozemstvu Nantes, PAOK, Grasshopper, Prištinu, Muru...

Ćiro je jedini u povijesti tri puta dobio Državnu nagradu za šport "Franjo Bučar" - 1998. godišnju nagradu za pojedince, zatim 1998. godišnju nagradu za momčadi kao član reprezentacije, te 2007. nagradu za životno djelo. Skupština Hrvatskog nogometnog saveza na sjednici 22. prosinca 2021. dodijelila mu je titulu počasnog izbornika.

 

(Srijeda, 08 Veljača 2023 08:24)
Ukinut Zakon o izbornim jedinicama

Ustavni sud danas je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava, prenosi HINA:

(Utorak, 07 Veljača 2023 14:29)
Na vukovarskom području nisu evidentirane veće štete od olujnoga nevremena

Osim porušenih i polomljenih stabala, reklamnih panoa i ograde dječjeg vrtića na Mitnici, na vukovarskom području nisu evidentirane veće štete zbog olujnoga nevremena koje je u subotu 4.veljače pogodilo istok Hrvatske.

(Utorak, 07 Veljača 2023 14:04)
Pokrenuta akcija HKC-a za pomoć unesrećenima u potresom pogođenom području u Turskoj i Siriji

Pokrenuta je akcija Hrvatskog Crvenog križa uplaćivanja donacija za pomoć stanovništvu stradalom u potresu u Turskoj i Siriji.

(Utorak, 07 Veljača 2023 13:22)
Probna matura ove godine prvi put online

Ovogodišnji maturanti od prvoga dana veljače mogu sa stranica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja preuzeti probne ispite mature, koji se prvi put provode online, a uspjeh će moći provjeriti mjesec dana kasnije - 1. ožujka, kada će Centar objaviti rješenja.

Prema riječima ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinka Filipovića ovo je prilika da maturanti vide jednu od inačica koje su pripremljene za državnu maturu iz svih obveznih i izbornih predmeta, a koja se neće pojaviti na samim ispitima u lipnju.
- Inačica je dostupna svakome, ali je prije svega namijenjena ovogodišnjim maturantima da na temelju uvida u sadržaj i strukturu ispita dobiju što jasniju sliku kakav ih ispit očekuje u lipnju, odnosno od 31. svibnja do 28. lipnja kada se mature pišu. Cilj je da kada 1. ožujka dobiju rješenja ispita da usporedbom svojih rješenja vide što u iduća tri, tri i pol mjeseca trebaju popraviti do državne mature – pojasnio je Filipović naglašavajući kako probna matura nije obvezna.

Maturanti će na online probnim ispitima imati priliku vidjeti i kako će izgledati hrvatski jezik koji je od ove godine jedinstven ispit, nema više i niže razine, a esej je ponovno uvjet za prolazak. Kako bi učenici provjerili uspješnost napisanog eseja, Filipović je pojasnio kako će stručna radna skupina pripremiti primjer mogućih rješenja iz kojega će maturanti moći vidjeti u kojoj mjeri su više ili manje uspješno napisali esej.

Trošak ovogodišnje online probne mature je oko pola milijuna kuna.

Probna matura prvi se put pisala prošle godine, a jedan od ciljeva bio je taj da se učenici upoznaju i s procedurom zaprimanja, otvaranja i ponovnog vraćanja ispita u ispitne vrećice. Ovogodišnji maturanti imaju to iskustvo s obzirom na to da su prošle godine zajedno s tadašnjim maturantima također pisali probne ispite pa je taj dio ove godine na neki način izbjegnut.

(Utorak, 07 Veljača 2023 13:03)
Započinje energetska obnova dvije višestambene zgrade u središtvu Vukovara
U Gradskoj vijećnici grada Vukovara održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Ivan Penava te direktor tvrtke Tehnostan Ivan Krajnović, izvijestili kako započinje energetska obnova dvije višestambene zgrade u središtu grada.
(Utorak, 07 Veljača 2023 12:11)
Traje predupis djece u prvi razred osnovne škole

Iz Vukovarsko-srijemske županije objavili su Plan upisa djece u prvi razred osnove škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji za školsku 2023./2024.godinu. Predupis je počeo u ponedjeljak 6.veljače, a traje do 17.veljače, pojasnio je pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje sport i branitelje Grada Vukovara Darko Dimić.

(Utorak, 07 Veljača 2023 11:25)

Najbolja valuta, za jednu kunu si mogao kupiti tvornicu

Većina građana u anketama ipak žali za kunom Većina građana u anketama ipak žali za kunom Valerija Lozančić

Prema anketama 42,8 posto građana smatra proces uvođenja eura izrazito ili uglavnom lošim dok ocjenu dobar daje 29,9 posto.

Na pitanje tko je onda kriv za probleme nastale pri prelaska s kune na euro, 32,1 posto građana odgovara da je kriva Vlada kojoj zamjeraju što nije pratila kretanje cijena posljednjih nekoliko mjeseci prije uvođenja eura te što nisu bile pripremljene inspekcijske službe.

Ipak, 13,1 posto ispitanika smatra da nije kriv nitko jer problema i nije bilo. Dio građana odgovornost prebacuje na trgovce.

Na gradskim smo ulicama u Vukovaru razgovarali sa slučajnim prolaznicima o prvim iskustvima s računanjem u eurima i pitali ih je li bolji euro ili kuna. Evo što su odgovorili.

Domagoj Marenić: Nije bitno kuna ili euro, bitno je imaš li ih ili nemaš. Nezgodno je što sada ima više sitniša. Bolje da su kune ostavili usporedno u optjecaju neko vrijeme dok se naviknemo, a mogli smo ostaviti i svoju valutu poput Mađara. Ni Velika Britanija nije nikada uvela euro tako da to nije bila obveza. Odrekli smo se kune koja je bila najbolja valuta jer si za jednu kunu mogao kupiti i tvornicu.

Ljubica Milovanović: U mobitelu imam aplikaciju za preračunavanje eura u kune, dobila sam od Humanitarne udruge Duga. Kad dobijem mirovinu, izračunam što sve trebam platiti pa prvo platim ono najvažnije. Papirnate nosim u novčaniku, a metalne u vrećici. Prije sam nosila dvije vrećice, posebno kune, posebno eure. Cijene su sitno napisane i ima ih puno, u eurima i kunama, po kilogramu i komadu pa se teško snaći.

Ivan Čolak. Zadovoljan sam eurom i time što je Vlada napravila. Ispočetka mi je bilo teže snalaziti se u eurima, ali ide mi sve lakše. Sve u životu treba naučiti i za to se potruditi. Naučili smo se nekada na hrvatske dinare pa na kunu, a sada ćemo na eure.

Kristina Sušac: Dosta se teško snalazim, pogotovo sa sitnišima jer nosim naočale pa ne vidim sitne kovanice. Tako su sitne da ih je teško uhvatiti. Bolje mi je bilo s kunama. Nosim kalkulator i sve eure pretvaram u kune da bih se mogla snaći.

Ivica Tolj: I prije smo računali u eurima skuplje stvari, primjerice stan ili automobil. Sada se moramo priviknuti na sitni novac jer su ranije kovanice manje vrijedile pa smo ih zanemarivali. Cijene više gledam negoli što kupujem jer je sve skuplje. Sam preračunavam, za neke sam se već navika u eurima pa ne preračunavam.

Jure Vučić: Mirovina je malena i brzo potrošim tih par stotina eura. Kupim što moram. Žalim za kunom. Bila je stabilna valuta. Ne znam zašto sada hoće izrezati papirnate kune u rezance, a Nijemci još čuvaju svoje marke. Neće ni ovo dugo potrajati. Zato treba kune čuvati u sefovima. Kakva je to država koja nema svoju valutu?

Pročitano 98 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija