Ispiši ovu stranicu

Najbolja valuta, za jednu kunu si mogao kupiti tvornicu

Većina građana u anketama ipak žali za kunom Većina građana u anketama ipak žali za kunom Valerija Lozančić

Prema anketama 42,8 posto građana smatra proces uvođenja eura izrazito ili uglavnom lošim dok ocjenu dobar daje 29,9 posto.

Na pitanje tko je onda kriv za probleme nastale pri prelaska s kune na euro, 32,1 posto građana odgovara da je kriva Vlada kojoj zamjeraju što nije pratila kretanje cijena posljednjih nekoliko mjeseci prije uvođenja eura te što nisu bile pripremljene inspekcijske službe.

Ipak, 13,1 posto ispitanika smatra da nije kriv nitko jer problema i nije bilo. Dio građana odgovornost prebacuje na trgovce.

Na gradskim smo ulicama u Vukovaru razgovarali sa slučajnim prolaznicima o prvim iskustvima s računanjem u eurima i pitali ih je li bolji euro ili kuna. Evo što su odgovorili.

Domagoj Marenić: Nije bitno kuna ili euro, bitno je imaš li ih ili nemaš. Nezgodno je što sada ima više sitniša. Bolje da su kune ostavili usporedno u optjecaju neko vrijeme dok se naviknemo, a mogli smo ostaviti i svoju valutu poput Mađara. Ni Velika Britanija nije nikada uvela euro tako da to nije bila obveza. Odrekli smo se kune koja je bila najbolja valuta jer si za jednu kunu mogao kupiti i tvornicu.

Ljubica Milovanović: U mobitelu imam aplikaciju za preračunavanje eura u kune, dobila sam od Humanitarne udruge Duga. Kad dobijem mirovinu, izračunam što sve trebam platiti pa prvo platim ono najvažnije. Papirnate nosim u novčaniku, a metalne u vrećici. Prije sam nosila dvije vrećice, posebno kune, posebno eure. Cijene su sitno napisane i ima ih puno, u eurima i kunama, po kilogramu i komadu pa se teško snaći.

Ivan Čolak. Zadovoljan sam eurom i time što je Vlada napravila. Ispočetka mi je bilo teže snalaziti se u eurima, ali ide mi sve lakše. Sve u životu treba naučiti i za to se potruditi. Naučili smo se nekada na hrvatske dinare pa na kunu, a sada ćemo na eure.

Kristina Sušac: Dosta se teško snalazim, pogotovo sa sitnišima jer nosim naočale pa ne vidim sitne kovanice. Tako su sitne da ih je teško uhvatiti. Bolje mi je bilo s kunama. Nosim kalkulator i sve eure pretvaram u kune da bih se mogla snaći.

Ivica Tolj: I prije smo računali u eurima skuplje stvari, primjerice stan ili automobil. Sada se moramo priviknuti na sitni novac jer su ranije kovanice manje vrijedile pa smo ih zanemarivali. Cijene više gledam negoli što kupujem jer je sve skuplje. Sam preračunavam, za neke sam se već navika u eurima pa ne preračunavam.

Jure Vučić: Mirovina je malena i brzo potrošim tih par stotina eura. Kupim što moram. Žalim za kunom. Bila je stabilna valuta. Ne znam zašto sada hoće izrezati papirnate kune u rezance, a Nijemci još čuvaju svoje marke. Neće ni ovo dugo potrajati. Zato treba kune čuvati u sefovima. Kakva je to država koja nema svoju valutu?

Pročitano 281 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun