NAJNOVIJE
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Ponavljanje izbora u Ostrovu

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:17)

Prošlogodišnju maturu obilježio porast prosječnih ocjena iz obveznih predmeta

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je kako su maturanti prošle godine iz viših razina matematike i engleskog jezika postigli najbolje rezultate otkako se prate rezultati mature, najgore su od izbornih predmeta napisali politiku i gospodarstvo, a više od 74 posto upisalo je neki fakultet, neki su od podataka o maturi 2021./2022.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Školskom e-Rudniku objavilo je podatke o državnoj maturi 2022. i upisima na fakultete iz kojih je vidljiv porast prosječnih ocjena iz obveznih predmeta - matematike, hrvatskog i engleskog, osim na osnovnoj razini ispita iz matematike gdje je zabilježen pad. Maturanti su prošle godine iz viših razina matematike i engleskog jezika postigli najbolje rezultate otkako se prate rezultati mature.

Kada je riječ o rezultatima kemije, fizike i biologije bili su lani bolji nego godinu prije. Najbolje su ocjene iz stranih jezika (talijanski, grčki, francuski, španjolski), a najgore iz latinskog te politike i gospodarstva. Prošlih je godina na maturi uglavnom sociologija bio ispit iz kojeg su postizali najlošije rezultate. Kod usporedbe gimnazijskih i strukovnih programa vidljiva je velika razlika u ocjenama, kako u redovnom školovanju tako i na maturi. Jednako tako, i postotak odabira više razine obveznih predmeta.

Od ukupno 25.657 učenika koji su završili srednju školu i položili maturu 2022., njih zasad 19.099 upisalo je visoko učilište - gimnazijalci su na gotovo 91 posto, a strukovnjaci 62 posto.

Najbolji prosjek (4,46) na maturi imaju studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, slijede Farmaceutsko-biokemijski s prosjekom 4,35, Medicinski fakultet Zagreb s prosjekom 4,33, te Edukacijsko- rehabilitacijski fakultet s prosjekom 4,2.

Gledajući sa strane fakulteta, najbolje ocjene u četvrtom razredu srednje škole imali su studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta (4,9), pa Medicinski fakultet u Zagrebu (4,85), Stomatološki fakultet (4,79), Medicinski fakultet Split (4,78). Poredak je otprilike isti kao i svake godine.

Kao zanimljivosti na višoj razini iz obveznih predmeta ističe se podatak da su 72 učenika koja su završila školsku godinu s odličnim iz nekog predmeta, iz istog tog predmeta na maturi dobili nedovoljan.

Njih 577 završilo je školsku godinu s peticom iz nekog predmeta, dok su iz istog tog predmeta na višoj razini državne mature dobili - dvojku.

Devetnaest učenika završilo je školsku godinu s dvojkom iz nekog predmeta, dok su iz istog predmeta na višoj razini državne mature dobili peticu.

Peticu iz sva tri obvezna predmeta dobila su 403 učenika.

Pročitano 225 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija