Ispiši ovu stranicu

Brojne aktivnosti Udruge kineziologa grada Vukovara

Brojne aktivnosti Udruge kineziologa grada Vukovara Foto: UKGV

Kako bi usavršili i ojačali kapacitete organizacija civilnoga društva, skraćeno OCD, u Udruzi kineziologa grada Vukovara osmislili su i pokrenuli EU projekt pod nazivom „Pokreni se i vozi – tko te treba, pomozi!“ Vrijedan je oko 61 tisuću eura, a partneri u projektu su Plivački klub Vukovar, Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar i Triatlon klub Vukovar.

Ciljana su skupina predstavnici, zaposlenici i volonteri organizacija civilnoga društva, a do sada je kroz projekt realizirano 13 edukacija, nabavljena je oprema odnosno šest bicikala i dva električna romobila koja će se posuđivati volonterima kako bi brže dostavili lijekove i hranu osobama u potrebi, a nabavljena je i sportska oprema i rekviziti koji će se bez naknade posuđivati osobama u lokalnoj zajednici kako bi se više bavili sportsko-rekreativnim aktivnostima, doznajemo od voditeljice projekta Monike Perković.

Bicikli UKGV 2023

 

- Cilj nam je na ovaj način doprinijeti jačanju kapaciteta OCD-a za učinkoviti odgovor na potrebe lokalne zajednice u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Provodimo tako edukacije i razvijamo volonterske programe koje redovno oglašavamo na našim i partnerskim mrežnim stranicama – pojasnila je Perković.

U siječnju su  organizirali dvije edukacije i to na temu Razvoj, razrada i implementacija volonterskih programa u lokalnoj zajednici gdje su sudionici upoznati s pojmom volonterstva, pravnim obvezama i pravima kako volontera, tako i organizatora volontera te mnogim drugim korisnim informacijama, dok su na drugoj edukaciji pod nazivom Marketing društvenih mreža sudionici upoznati s komunikacijom, oglašavanjem i raznim trikovima na društvenim mrežama.

DOBRE POVRATNE REAKCIJE POLAZNIKA

- Od početka projekta u srpnju 2022. godine, organizirali smo edukacije kroz koje su sudionici stekli organizacijske vještine, vještine u svladavanju stresnih situacija, upravljanju timom i slično, zatim IT edukacije  te edukacije vezane uz rad s osobama s teškoćama u razvoju. Dobili smo dobre povratne informacije od polaznika, a stečena znanja i vještine pomoći će u radu njihovih udruga te se razviti na višu razinu budući da su edukacije i osmišljene isključivo prema potrebama udruga, a sve naučeno moći će primjenjivati u daljnjem radu. Smatramo kako upravo takvih edukacija za udruge u Vukovaru nedostaje – naglasila je Perković.

 

Sportska oprema UKGV 2023

 SLIJEDE DANI OTVORENOG ZNANJA, SPORTIONICA, VODENI VIKEND...

Uskoro u okviru projekta počinju s manifestacijom pod nazivom „Dani otvorenog znanja“ kroz koju će sudionici OCD-a uz stručna predavanja, predstavljanje primjera dobre prakse u relevantnom području te rješenja u području djelovanja OCD-a u kriznim situacijama ojačati svoje kapacitete. Također, provest će se dvije edukacije koje će doprinijeti jačanju kapaciteta OCD-a u području organizacije lokalnih inicijativa, izgradnje partnerstva te učinkovitog korištenja resursa. Uz navedene edukacije započinju i s realizacijom volonterskih programa Sportionica, Pokreni se i vozi – tko te treba pomozi!, VU tjedan sporta, Edukativno-sportski kamp, Vježba, kretnja, šetnja, te Vodeni vikend.

Romobili UKGV 2023

 

- U programu Sportionica nabavili smo sportsku opremu koju ćemo bez naknade posuđivati osobama koje se više žele baviti sportsko-rekreativnim aktivnostima, a u drugom ćemo programu uz pomoć volontera Gradskog društva Crvenog križa Vukovar dostavljati hranu i lijekove potrebitima i to biciklima i romobilima koje smo nabavili kroz projekt –najavila je Perković.

POTAKNUTI NA VJEŽBANJE I ZDRAV ŽIVOT

Kroz ostale volonterske programe cilj im je uključiti djecu, mlade te ostale građane i potaknuti ih na vježbanje i kretanje radi unaprjeđenja zdravih životnih navika, a sve kroz razne radionice i sportske aktivnosti.

Građane će pozivati na nadolazeće aktivnosti putem društvenih mreža Udruge kineziologa grada Vukovara i partnerskih organizacija te medija.

Projekt završava 27. srpnja 2023. godine, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u okviru poziva za dostavu projektnih prijedloga "Jačanje kapaciteta OCD - a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice".

Pročitano 447 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar