Ispiši ovu stranicu

Dožupani iz manjinskih redova na koordinaciji u Vukovaru

Dožupani iz manjinskih redova na koordinaciji u Vukovaru Foto: Marija Molnar

Rezultati popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj iz 2021.godine te implikacije tih rezultata na ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina bile su glavne teme 5.sjednice Koordinacije zamjenika i zamjenica župana iz redova nacionalnih manjina održane u Palači Srijem u Vukovaru. Sudjelovalo je 12 dožupana na razini RH iz redova nacionalnih manjina od kojih deset srpske, jedan talijanske i jedan češke. Koordinaciji su nazočili i saborski zastupnici Dragana Jeckov i Boris Milošević.

- Svakodnevni problemi koje imamo nisu veliki, situacija i odnosi s nacionalnim manjinama u Vukovarsko-srijemskoj županiji sve su bolji i mislim da bi naša županija u tom smislu mogla poslužiti kao primjer kako bi to trebalo funkcionirati na razini cijele RH. Što se rezultata zadnjeg popisa stanovništva tiče, sve nas jednako zabrinjavaju, kako većinski narod tako i manjine. Sve nas je manje i moramo razmišljati o donošenju konkretnijih, jačih i boljih demografskih mjera u jedinicama lokalne samouprave kako bi ovaj prostor ostao naseljen. Neminovno će nam doći druge kulture i narodi ukoliko ne napravimo značajan iskorak - pojasnio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

BROJ SRBA U ŽUPANIJI SMANJEN ZA DVA POSTO

Po riječima dožupana vukovarsko-srijemskog Srđana Jeremića iz redova srpske nacionalne manjine, po zadnjem popisu stanovništva evidentan je pad broja pripadnika srpske nacionalne manjine, a to imože imati određenih implikacija na ostvarivanje prava nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave, formiranju vijeća nacionalnih manjina, ali i na druga prava nacionalnih manjina.

- Hrvatsku je zahvatila demografska katastrofa, broj stanovnika je u odnosu na posljednji popis iz 2011.godine pao za 9,60 posto, a naša je županija najviše pogođena odljevom stanovništva. Bilježimo manjak stanovnika u odnosu na posljednjih deset godina od 20,28 posto što je velika brojka jer smo izgubili preko 30 tisuća stanovnika odnosno grad veličine Vinkovaca. Pripadnici srpske nacionalne manjine dodatno su pogođeni ovim negativnim trendovima jer se u našoj županiji, u općinama s većinskim srpskim stanovništvom pad broja stanovnika kreće od 25 do čak 30 posto, a u ukupnom broju stanovnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji pali smo s 15,5 na 13, 5 posto – naglasio je Jeremić.

MANJE MANJINA, MANJE PRAVA

Kako su prava nacionalnih manjina u najvećoj mjeri temeljena na broju pripadnika određene nacionalne manjine i njihovom postotoku u ukupnom broju stanovnika te znače prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru, u predstavničkim i izvršnim tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave odnosno u općinama, gradovima i županijama, a postotak u broju stanovnika utječe i na pravo kod formiranja vijeća nacionalnih manjina u tim jedinicama, ali i za druge elemente vezano uz ostvarivanje prava nacionalnih manjina kao što je pravo na službenu uporabu jezika i pisma, proporcionalnu zastupljenost u javnim i državnim službama, ovakav značajan pad postotka pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom broju stanovnika može imati određenih implikacija na ostvarivanje njihovih prava.

- Upravo je to tema ove 5.sjednice Koordinacije zamjenika i zamjenica župana iz redova nacionalnih manjina. Činjenica je da je broj pripadnika nacionalnih manjina pao značajnije od pada ukupnog broja stanovnika RH i da će nacionalne manjine izgubiti određena mjesta u predstavničkim i izvršnim tijelima ili vijećima, želimo čuti kakva je situacija po tom pitanju u drugim županijama i pokušati iskordinirati neke zajedničke akcije, a sve ćemo to raditi s Klubom zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru – pojasnio je Jeremić.

Tijekom sjednice bilo je govora i o projektu prekogranične suradnje i kakva je ta suradnja u drugim županijama te je dogovoreno mjesto održavanja i teme iduće sjednice.

Pročitano 224 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar