Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Dan europskog broja 112: Od uvođenja u Hrvatskoj 34 milijuna poziva

Ilustracija Ilustracija

Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije može se zatražiti pomoć hitnih službi – policije, vatrogasaca i hitne medicinske službe. Prošle godine hrvatski centri zaprimili su oko milijun i 800 tisuća poziva, a 11. veljače obilježava se kao Dan europskog broja 112.

Vijeće Europskih zajednica u srpnju 1991. godine donijelo je odluku kojom se ustanovio jedinstven europski broj za hitne službe 112, a 11. veljače 2009. potpisana je deklaracija kojom je taj dan ustanovljen kao Dan europskog broja 112. U Hrvatsku je ovaj hitan broj uveden 2005 te je uspostavljen centar koji ima osnovnu zadaću primati hitne pozive te građani mogu dojaviti ugrožavanje života, imovine ili okoliša.

- U 18 godina, koliko se broj koristi u Hrvatskoj, bilo je gotovo 34 milijuna poziva prema žurnim službama. Taj broj je prepoznatljiv u cijelom svijetu - rekao je Stjepan Draganić, voditelj Službe civilne zaštite Vukovar te dodao kako osim Europske unije taj broj koristi još 11 zemalja. Na području Hrvatske djeluje 20 županijskih centara, a vukovarski centar pokriva područje naše županije. U prošloj godini u Hrvatskoj je bilo gotovo milijun i 800 tisuća poziva, a na našem području čak 64 tisuće.Draganić je naglasio kako nije svaki poziv za intervenciju, a postoje namjenski, nenamjenski, ali i zlonamjerni pozivi. Istaknuo je kako je broj nenamjenskih i zlonamjernih poziva znatno smanjen te kako su građani postali svjesni što je broj 112 i za što se koristi.

NE ZOVITE BEZVEZE

Upitali smo ga i koji su najčešći pozivi, a odgovorio je kako su to medicinski događaji, sigurnosne intervencije, složeni događaji i vatrogasni događaji. Dodao je i kako se svi pozivi građana snimanju i pohranjuju te ih je moguće, ako je to potrebno, koristiti i kao sudski dokaz. Objasnio je i kada zvati broj 112.
- Pozivam sve građane da nazovu 112 ukoliko se dogodi nesreća ili katastrofa. Često građani pomisle da nije potrebno zvati jer je već zvao netko drugi. To nije dobro razmišljanje jer svaki poziv i svaka informacija nama znači i možemo brže i bolje odreagirati – savjetuje Draganić te građane moli da ne zovu 112 iz dosade i za nepotrebne informacije. Dodao je i kako se putem tehnologija svaki poziv bilježi te je centrima uvijek vidljivo tko zove, s kojeg broja i s koje lokacije, a kaže kako su vidljivi i skriveni brojevi.

Cijeloga dana diljem zemlje govorit će se o broju 112 kako bi se obilježio njegov dan, a vukovarska služba protekloga tjedna educirala je djecu predškolske dobi.

Pročitano 294 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI