Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Slavimo blagdan Sv. Ante

Blagdan sv. Ante u crkvi Filipa i Jakova Blagdan sv. Ante u crkvi Filipa i Jakova Arhiva

Danas slavimo blagdan sv. Antuna Padovanskog, blagdan sveca svog svijeta. Iako crkva u Vukovaru ne nosi njegovo ime, poznato je kako je to u Gradu blagdan nad blagdanima.

Stoga brojni vjernici od ranog jutra dolaze u crkvu sv. Filipa i Jakova kako bi sudjelovali na svetim misama, te se pred njegovim oltarom pomolili i ostavili darove za najsiromašnije, koje je i sam tako nesebično darivao.  U 8,00 sati je gradska misa, u 9,00 župska, u 10,30  sati služit će se hodočasnička misa. Sveti Ante se štuje kao posebni zaštitnik djece i malenih. Mnogi roditelji dovode svoju djecu na blagoslov i od svetog Ante mole zaštitu za svoje najveće blago. S toga će se u 18,30 sati služiti obiteljska misa kada će biti blagoslov djece i ljiljana.

 Sv. Ante Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno mu je ime bilo Ferdinand. Ostavivši svijet i stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Ante, a jer je umro u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski.  Posvetio se sa zanimanjem i žarom proučavanju Biblije i crkvenih otaca, stekavši potrebno teološko znanje koje je plodonosno primjenjivao u svom poučavanju i propovijedanju.

Sv. Antunu se zavjetuju, mole se i štuju ga svi, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest.

Pročitano 1661 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI