NAJNOVIJE
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)

Započela treća faza projekta Zaželi čiji je nositelj Osječko-baranjska županija

Započela treća faza projekta Zaželi čiji je nositelj Osječko-baranjska županija Foto: Osječko-baranjska županija

U Osijeku je održana uvodna konferencija projekta „Zaželi pomoć u kući“ - Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada - faza III. Riječ je o nastavku projekta kojim se zapošljavaju teže zapošljive žene kako bi skrbile o starijim i nemoćnim osobama. Kao i u prve dvije faze projekta, zaposlenice će korisnicima pružati pomoć u dostavi namirnica, održavanju čistoće njihova stambenog prostora, pružati pomoć u socijalnoj integraciji, posredovanju pri dostavi lijekova, plaćanju računa, kao i pružati podršku kroz razgovore, druženje i pratnju na razne društvene aktivnosti, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije koja je i nositelj projekta. Partneri su Grad Beli Manastir, općine Antunovac, Draž i Vladislavci, Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Osijek, Hrvatski zavod za socijalni rad - Područni ured Osijek i Područni ured Beli Manastir te Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir i Dom za starije i nemoćne osobe Osijek.

Vrijednost projekta je 196.854,47 eura bespovratnih sredstva od čega su 85 posto sredstva Europske unije, a 15 posto iz državnoga proračuna.

ZAPOSLENO 30 ŽENA KOJE BRINU O 180 KORISNIKA

- Projekt traje od 22. prosinca 2022. godine do 22. kolovoza 2023. godine, a kroz njega će biti zaposleno 30 žena koje će raditi na području općina Draž, Vladislavci i Antunovac te grada Belog Manastira. Ciljane skupine bile su nam žene koje su nezaposlene i na neki način socijalno isključene, a u projektu se želimo usmjeriti na to da se kroz proces deinstitucionalizacije pomogne krajnjim korisnicima, odnosno osobama treće životne dobi, što se potiče upravo kroz ovaj projekt. Iz podataka Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2011. godine do danas imamo povećan broj osoba treće životne dobi, naime 2011. godine smo imali 15,89 posto osoba sa 65 i više godina, dok ih je 2021. godine bilo 19,99 posto. Prema istraživanjima i informacijama do kojih smo dolazili, vidljivo je da starije osobe žele ostati u svojim kućanstvima, a upravo ovaj projekt kroz uslugu pomoći u kući dolazi do krajnjih korisnika i osigurava im kvalitetnije starenje – naglasila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije Ivana Stanić.

U prethodnim fazama projekta bilo je zaposleno 57 žena, a pomoć pružena za 300 korisnika, naglasio je na uvodnoj konferenciji zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

- U ovoj trećoj fazi 30 zaposlenih žena skrbit će za 180 korisnika kojima će biti pružena osnovna pomoć u kući, od održavanja higijene i životnog prostora do svih ostalih potreba koje osobe starije životne dobi trebaju u njihovom svakodnevnom životu. Ovaj je projekt izvrsna prevencija institucionalizacije, odnosno smještaja starijih osoba u domove za starije i nemoćne osobe, tako da imamo više pozitivnih učinaka ovog projekta, a ujedno i pomoć teže zapošljivim ženama - rekao je Lukić.

 

Pročitano 215 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija