Ispiši ovu stranicu

Najavljen 5. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ"

Najavljen 5. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ" Foto: Klaudija Boras

I ove godine u Vukovar se vraća 5. po redu Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

Festival su na konferenciji za medije najavili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić te autor i producent festivala Aleksandar Kovačević. Penava je istaknuo kako je zadovoljstvo najaviti festival koji će se i ove godine održati u Vukovaru.
- Festival donosi dobro raspoloženje i pregršt događanja. Posebno nam je drago ugostiti glazbenike poput Gibonnija, Klape Šufit i Giuliana te smo sigurni kako će program festivala u Vukovar privući brojne posjetitelje – rekao je Penava te pozvao sve sugrađane da posjete festival.

Održati će se na tri lokacije: Trg RH na kojem će se nalaziti centralna pozornica i ugostiteljske kućice, korzo gdje će se smjestiti sajamski štandovi s domaćim proizvodima iz cijele Hrvatske te perivoj dvorca Eltz gdje će se održati izložba oldtimera i bal Lipicanaca.
- Širok i obiman festival. U tri dana biti će preko 600 sudionika iz svih krajeva Hrvatske. Lipicanci ove godine čine okosnicu Festivala s obzirom da su posljednji uvršteni na UNESCO Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Na tri lokacije imamo brojne programe, radionice te sajmove. Namjera nam je da festival bude mjesto gdje će se posjetitelji svake godine moći upoznati sa zaštićenom hrvatskom baštinom i tradicijom - istaknuo je Kovačević te predstavio novinu koju su uvrstili u program.
- U program smo uveli mlade talentirane glazbenike, koji će pjevati kao predgrupa prije večernjih koncerata – rekao je Kovačević.

S obzirom da Lipicanci ove godine čine okosnicu festivala, tako će u perivoju dvorca Eltz 06. svibnja biti upriličena glazbeno-scenska predstava Ples baroknih konja dvorca Eltz koja će oživjeti povijest obitelji Eltz na autentičnoj lokaciji, pojasnila je Sekulić
-Naime, neki od lipicanaca koji se trenutno uzgajaju u privatnim ergelama su potomci Eltzovih ergela. Riječ je o oživljenoj povijesti iz 19. stoljeća kada su se ovdje uzgajali lipicanci, a uz to će biti upriličena večera tadašnjeg plemstva što će, vjerujem, biti vrlo zanimljivo, a moguće kako će prerasti i u samostalnu manifestaciju. Uz to tu je i izložba oldtimera, a uz programe na korzu i glavnom gradskom trgu u našem gradu će biti vrlo živo – pojasnila je Sekulić te istaknula kako je festival priznat od strane Europske komisije nagradom Effe Label kao i dobitnik turističke nagrade Simply the best.

Ove godine Sajam cvijeća koji se inače održava uoči Dana grada Vukovara, uvršten u program festivala.

Ovogodišnji ambasador festivala je Zlatan Stipišić Gibonni koji će održati koncert na glavnom gradskom trgu u petak, 5.5.2023. s početkom u 21 sat.

Prije koncerta uslijedit će svečanost otvorenja festivala, a koncerte će u sklopu festivala održati i Klapa Šufit te Giuliano.

Pročitano 456 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI