Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Dan narcisa u Vukovaru: Od raka dojke oboli svaka deseta žena

Dan narcisa u Vukovaru: Od raka dojke oboli svaka deseta žena Foto: HRV/Žana Kunji

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa. Ovu humanitarnu akciju, koja je ujedno i javnozdravstvena kampanja, pokrenula je Hrvatska liga protiv raka, a s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i smanjenja smrtnosti od ove bolesti. Akcija se danas održava u brojnim gradovima u Hrvatskoj te se prodaju narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Dan narcisa na vukovarskom korzu održan je u organizaciji Društva Hrvatska žena Vukovar i Lige protiv raka Vukovar.

TREBA IĆI NA MAMOGRAFIJU

Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar istaknula je kako je glavni cilj osvijestiti građane o ovoj opakoj bolesti i o tome koliko je prisutna među ženama.
- Važno je znati da je rano otkrivanje izlječenje. Žene moraju brinuti o svome zdravlju, odlaziti na mamografske preglede i biti svjesne da je prevencija ključ. Statistika kaže da se posljednjih godina svjesnost povećala i da je sve veći postotak žena koje se odazivaju besplatnim pregledima i akcijama diljem zemlje. To je znak da dobro djelujemo na žene i da ih educiramo da je njihovo zdravlje u njihovim rukama - kaže Šesto.

PENAVA NARCISI 2

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Predsjednik Lige protiv raka Vukovar dr. Mario Begović, specijalist kirurg i subspecijalist kirurške onkologije istaknuo je kako je "bolje spriječiti nego liječiti".
- Svaka deseta žena će dobiti karcinom dojke i to ne možemo promijeniti, ali ono što možemo je otkriti ga što ranije. Ovaj dan obilježavamo upravo s tim ciljem jer je rano otkrivanje ključ za uspješno liječenje - rekao je Begović te dodao kako najviše obolijevaju žene od 50. do 70. godine života. Savjetovao je ženama da obavljaju samopreglede, ali i da se, ukoliko primijete promjene, odmah jave liječniku.

PENAVA NARCISI 3

ZDRAVLJE JE NA PRVOM MJESTU

Akciju u središtu grada podržali su i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te njegov zamjenik Filip Sušac.

- Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena, a fatalne posljedice mogu se spriječiti ranim otkrivanjem i preventivnim pregledima. Danas smo ovdje kako bi podržali obilježavanje i osvijestili što više sugrađanki da je zdravlje na prvom mjestu i da o njemu moramo brinuti. Pozivam sve da se brinu o sebi i djeluju preventivno, koliko god teško bilo, jer ako postane kasno onda ostaje samo žaliti, a to nitko ne želi - poručio je Penava.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu, a svake godine u našoj zemlji oboli nekoliko tisuća žena. Nažalost, dio izgubi bitku u borbi s rakom.

Pročitano 445 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI