Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Mjesto koje ujedinjuje: 75 godina Gradskog muzeja Vukovar

Na kraju svečanosti zabilježena je zajednička fotografija svih sudionika ispred dvorca Eltz Na kraju svečanosti zabilježena je zajednička fotografija svih sudionika ispred dvorca Eltz Foto: HRV/Žana Kunji

Gradski muzej Vukovar ove godine obilježava 75 godina od otvaranja svog prvog stalnog postava 1948. godine u zgradi Diližansne pošte u baroknom središtu grada. Akt o utemeljenju donesen je 1946. godine donacijom dr. Antuna Bauera, a od tada je muzej prošao nekoliko značajnih razdoblja od kojih se izdvaja razdoblje ratnih razaranja i progonstva te povratak i obnova muzeja. Osim obilježavanja značajne godišnjice rada muzeja, dugogodišnja ravnateljica Ružica Marić proslavila je i svoj skori odlazak u mirovinu.

Svojim dolaskom svečanost su upriličili mnogobrojni gosti i suradnici među kojima je bila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zamjenik župana vukovarsko - srijemskog Franjo Orešković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te brojni drugi predstavnici državnih, gradskih i županijskih tijela i institucija. Obljetnica rada muzeja upriličena je svečanim programom tijekom kojega je otvorena i multimedijalna izložba "Prvih 75 godina - Gradskog muzeja Vukovar, ljudi u službi čuvanja kulturne baštine Vukovara" koja prikazuje izdvojene fotografije i najznačajnije trenutke muzeja.

MUZEJ 1 ŽK

VELIKI USPJEH

Dugogodišnja ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić istaknula je važnost muzeja u razvoju kulturnog života grada te dodala kako je ponosna na sve što se uspjelo ostvariti prethodnih godina.

- Ovo je velika godišnjica za Gradski muzej Vukovar koji je kroz svo to vrijeme, od svoga osnutka, prošao kroz nekoliko turbulentnih razdoblja. Tijekom ratnih razaranja bio je razrušen, zbirke su bile otuđene, a muzealci su bili rašireni diljem Lijepe naše u progonstvu. Ipak, sve je prebrodio, izdigao se i stasao u značajnu kulturnu instituciju koja se može mjeriti s muzejima diljem Europe, a to dokazuje i nagrada koju smo dobili 2016. godine. Muzej je tada nagrađen jer je izgradio svoj svijet i život u zajednici i koji je zajednicu uključio u svoj rad. Ta zajednica širi se Hrvatskom, ali i Europom - ističe Marić te dodaje kako je zajedništvo ključ rada i uspjeha.

MUZEJ 5 ŽK

OBULJEN KORŽINEK: "MUZEJ JE SIMBOL STRADANJA I VJERE"

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osvrnula se na važnost i značaj muzeja za cijelu Hrvatsku, ali i na vrijednu kulturnu baštinu ovoga kraja.

- Ovaj muzej je simbol puno toga, a u prvom redu je simbol stradanja u Domovinskom ratu, ali i simbol vjere da se može vratiti život i obnoviti ono što je uništeno. Kolege muzealci, stručnjaci, Ruža Marić, ali i svi građani, koji su vjerovali da će se vratiti i kada su se vratili počeli se ovdje okupljati, doprinijeli su da muzej bude sjedište života, kulture i baštine i jedna od onih institucija koja Vukovar čini posebnim - istaknula je Obuljen Koržinek te dodala kako je muzej u trenutku kada ga nije bilo pokazao da je mjesto povezivanja, točka nade i vjere koja je okupila hrvatske i svjetske muzealce.

- Muzej je sve okupljao sa vjerom da kada se vratimo ćemo obnoviti muzej. To je na ponos svima koji su sudjelovali u obnovi, a obnova muzeja u Vukovaru i Iloku te izgradnja muzeja na Vučedolu najveći je poslijeratni projekt obnove kulturne baštine koji smo poduzeli i sretna sam što muzealci iz cijele Hrvatske dolaze u Vukovar i svjedoče koliko nam je ovaj muzej važan - rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je i važnost povezivanja Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture te naglasila kako se trude da djeca koja dolaze u Vukovar posjete oba muzeja i bolje shvate zašto su naši tadašnji neprijatelji toliko željeli sve uništiti i zatrijeti.

SIMBOL ŽUPANIJE, ALI I HRVATSKE

Prigodnim riječima obratio se i zamjenik vukovarsko - srijemskog župana Franjo Orešković te se zahvalio djelatnicima na radu i trudu.
- Ovo je jedan od najistaknutijih simbola Vukovara, naše županije, ali i cijele Hrvatske. To nije došlo preko noći, bilo je uspona i padova, teških i bolnih trenutaka, ali zahvaljujući vama uzdigao se kao feniks iz pepela - rekao je Orešković te posebno istaknuo rad ravnateljice Marić. U ime županije zahvalio joj se za predani rad te joj poželio sretno umirovljenje.

MUZEJ 2 ŽK

PENAVA: "NA OVOM MJESTU MOŽETE UPOZNATI VUKOVAR"

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako je izrazito ponosan na rad muzeja od njegova osnutka do danas.
- Ovdje je pohranjeno sve ono što Vukovar jest. Trudimo se to dokazati i u praksi, pa tako svakom novom građaninu Vukovara, uz pozdrave i dobrodošlicu, poklanjamo i ulaznice za muzej jer je tu satkana povijest grada u mjeri u kojoj je to mogla biti. Iako smo osiromašeni u pogledu povijesti prije osvajanja Turaka, sve ono poslije je na vrhunskoj razini. Ovaj muzej je duša Vukovara i svatko tko želi upoznati grad to može učiniti ovdje. Nakon što je bio razoren, uslijedio je povratak i obnova, a suradnjom svih razina vlasti došlo je do izgradnje reprezentativnog muzeja s modernim postavima. Danas smo se okupili da odamo priznanje dugom radu muzeja, ali i svim djelatnicima koji su uložili sebe u najtežim vremenima - rekao je Penava.

MARIĆ NOVA SAVJETNICA ZA KULTURU GRADA VUKOVARA

Ovu obljetnicu značajnom čini i skori odlazak u mirovinu dugogodišnje ravnateljice Ružice Marić koja je u muzeju provela 44 godine, od toga 30 na mjestu ravnateljice. U svom oproštajnom govoru, pred dupke punom dvoranom Paviljona II, zahvalila se svojim prethodnicima, Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture i medija, Vukovarsko - srijemskoj županiji, svom osnivaču Gradu Vukovaru te svima koji su bili sudionici na obnovi, čuvanju i prezentiranju kulturne baštine grada. Istaknula je sve važne trenutke u svojoj karijeri, od početka rada 1979. godine na mjestu kustosice, do ratnih zbivanja, progonstva, preuzimanja muzeja, povratka u grad te zatim uzdizanja i obnove. Brojni gosti uručili su joj zahvalnice i poklone, a gradonačelnik Penava uručio joj je Odluku o imenovanju na mjesto savjetnice za kulturu u Gradu Vukovaru.

- Čin umirovljenja Ružice Marić je kraj jednog dijela profesionalne karijere, a dalje nastavljamo zajedno pomagati generacijama koje dolaze. Ravnateljica je osoba koja na razini Hrvatske i Vukovara predstavlja instituciju, a svoj život utkala je u muzejske zgrade, prostor i ambijent te će biti teško nadoknaditi njezin odlazak u tom smislu - rekao je Penava te izrazio zadovoljstvo budućom suradnjom s Ružicom Marić kako bi se Vukovar i dalje razvijao i postajao sve bogatije kulturno središte.

MUZEJ 3 ŽK

Nakon prigodnih obraćanja, scensko - glazbenog programa te osvrta na 75 godina djelovanja muzeja, okupljenima se obratila i nova ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović koja je Ružici Marić čestitala na dugogodišnjem radu te joj se zahvalila za sve što je ostavila u nasljeđe. Na kraju svečanosti zabilježena je i zajednička fotografija svih sudionika u perivoju dvorca Eltz. 

Pročitano 518 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI