Ispiši ovu stranicu

Mjesec je obilježavanja Svjesnosti o raku debelog crijeva

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Mjesec je obilježavanja Svjesnosti o raku debelog crijeva. Riječ je o najučestalijoj zloćudnoj bolesti u Hrvatskoj od koje godišnje oboli 3.600 osoba. Tom prilikom, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo predstavljeni su rezultati Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva - izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Rak debelog crijeva druga je najsmrtonosnija zloćudna bolest nakon raka pluća. Trend mortaliteta je stabilan, no pojavnost kolorektalnog raka je u porastu. Predsjednik povjerenstva za koordinaciju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Neven Ljubičić upozorio je kako ovu bolest svi moramo shvatiti ozbiljno.
- Radi se uistinu o velikom javno zdravstvenom problemu u RH. Mortalitetna stopa je jako visoka. Svaki dan 9 od 10 ljudi oboli, a u pravilu 6 ih umire – naglasio je Ljubičić.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva pokrenut je još 2008. godine. Odaziv na pozivno pismo je 33 %, ali od njih uzorke na testiranje pošalje samo 25% osoba što predstavlja problem pošto je cilj doći do 60% ciljane skupine u kojoj su osobe od 50 do 74 godine starosti.

Karcinomi se mogu spriječiti s promjenom našeg ponašanja i navika poručio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji je naveo rizične čimbenike na koje možemo utjecati.
- Najveći utjecaj je nepravilna prehrana i debljina. Mi spadamo među najdeblje nacije u Europi. Drugo, pušenje koje ima 17% utjecaj na nastanak svih karcinoma, oko 30% je to prehrana i debljina. nakon toga je konzumacija alkohola gdje smo opet u vrhu Europe i tjelesna aktivnost koja od ove četiri nabrojene ima najmanji utjecaj ali je također strahovito važna – pojasnio je Capak.

Pročitano 252 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI