Ispiši ovu stranicu

Voda u Vukovaru najjeftinija u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Građani i tvrtke plaćaju istu cijenu vode Građani i tvrtke plaćaju istu cijenu vode Valerija Lozančić

Građani Vukovara kubični metar vode sa svim naknadama plaćaju 1,66 eura ili 12,50 kuna i to je najniža cijena vode na području Vukovarsko-srijemske županije i među nižima u Hrvatskoj, a cijena nije mijenjana od 2021. godine, izjavio je direktor Vodovoda Grada Vukovara Dario Tišov.

Napomenuo je da u tu cijenu nije uračunata naknada za uređaje za pročišćavanje otpadnih voda.

- Iako na cijenu vodnih usluga ima veliki utjecaj cijena električne energije, porast cijene električne energije nije utjecao na porast naših cijena jer smo u suradnji s Gradom Vukovarom još 2021. godine odlučili ulagati u obnovljive izvore energije te izgradili veliku solarnu elektranu s ciljem zadržavanja postojećih cijena vode – rekao je Tišov.

Dodao je da je Vukovar, sukladno europskoj direktivi, prvi u Hrvatskoj izjednačio cijenu vode građanima i gospodarskim subjektima, možda je i sada jedini takav vodovod u Hrvatskoj, pa je Vukovar uvjerljivo na prvom mjestu u državi po povoljnoj cijeni vode pravnim osobama. Cijena je izjednačena 2021. godine i time je pravnim osobama voda pojeftinila više od 20 posto.

- Na cijenu vode utjecalo je i poslovanje Vodovoda Grada Vukovara jer je broj zaposlenih u nekoliko godina smanjen sa 111 na sadašnjih 88, odnosno 21 posto. Digitalizacijom i nekim poslovnim procesima i odlukama utjecali smo na zadržavanje cijene vodnih usluga unatoč nekim ulaznim poskupljenjima. Nastojat ćemo i dalje u suradnji s Gradom Vukovarom donositi odluke koje će za rezultat imati boljitak zajednice i za sve korisnike vodnih usluga – naveo je Tišov.

Novim ustrojem vodovodne mreže u Hrvatskoj ukidaju se mnogi općinski i gradski vodovodi, sada ih je 180, i ustrojavaju se 42 vodovodne tvrtke. Vodovod Grada Vukovara opstao je i njemu će se priključiti vodovodi Grada Iloka i Općine Lovas.

Vinkovački vodovod i kanalizacije povećao je cijenu cijenu vode od početka ove godine, no skupština društva je u ožujku tu odluku poništila i vratila cijene koje su određene 2020. godine te su izražene u kunama. Tako fiksni dio računa iznosi 15,17 kuna, a metar vode stoji 21,90 kuna.

U Iloku građani fiksni dio računa za vodu plaćaju 1,82 eura bez PDV-a, a po prostornom metru 2,19 eura.

Po novom ovogodišnjem cjeniku u Županji je fiksni dio 2,77 eura i 1,88 eura za odvodnju, a prostorni metar vode stoji 2,71 euro.

Fiksni dio građani Osijeka plaćaju 3,75 eura, prostorni metar vode 2,01 euro.

Najjeftiniju vodu plaćaju građani Slavonskoga Broda. Fiksni je dio 15,51 kunu, a kubični metar vode stoji 13,8 kuna.

 

Pročitano 379 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun