Ispiši ovu stranicu

Održan okrugli stol o održivom pčelarstvu

Zbog klimatskih promjena i zagađenosti tla smanjuje se broj pčela Zbog klimatskih promjena i zagađenosti tla smanjuje se broj pčela Milan Paun

Na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru održan je okrugli stol na temu Održivost proizvodnje pčelinjih proizvoda.

O problematici pčelarstva govorio je Ivan Dumendžić, predsjednik Pčelarske udruge Vukovar, te rekao kako je cijena meda u Slavoniji barem 30 posto niža negoli u drugim hrvatskim krajevima. Niža je i od cijene u Mađarskoj, Srbiji i BiH.

Mirjana Nedović govorila je o marketingu i brendiranju prehrambenih proizvoda i preporučila pčelarima da se udruže i ujednače kvalitetu proizvoda te zajednički nastupe na tržištu.

Slobodan Stojanović govorio je o kalkulaciji cijena i napomenuo da je uvoz meda iz Kine povećan 60 posto, a uvozna je cijena manja od dva eura po kilogramu.

Zvonimir Filipović govorio je o tome kako mali proizvođači mogu svoje proizvode plasirati u trgovačke lance, a Sandra Mrvica Mađarac o agroturističkoj animaciji kao dodanoj vrijednosti poljoprivrednom gospodarstvu.

Okupljene je pozdravio dekan veleučilišta Željko Sudarić te rekao kako je to početak suradnje s pčelarskom udrugom jer stručnjaci s veleučilišta mogu doprinijeti napretku zajednice.

Udruga pčelara Vukovar 91 ima 46 članova, njih 27 posjeduje OPG. Članstvo se postupno smanjuje, a pčelari su sve stariji.

Članovi udruge imaju 1.674 košnice.

 pcelari skup

 

Pročitano 475 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun