Ispiši ovu stranicu

U Vinkovcima od sutra počinje sezona borbe s komarcima

Bosut Bosut Foto: Grad Vinkovci

Ukoliko to vremenske prilike dozvole, od sutra započinje ovosezonska borba Vinkovaca i malih krvopija koji se polako bude u ovo doba godine. Problem je to koji će se pokušati otkloniti u startu larvicidnim tretmanima, a koji su se pokazali kao najbolje rješenje jer eliminiraju direktno ličinke prije nego se sami komarci izlegu. Paralelno s tretiranjem komaraca, ekipe na terenu kreću i s deratizacijom javnih površina. Tako će pod nadzorom stručnih službi Grada Vinkovaca i Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, stručni djelatnici veterinarske tvrtke u utorak 25. i srijedu 26. travnja odraditi larvicidno tretiranje komaraca na vodnim površinama ručnim nanošenjem sredstava u obliku tableta, što omogućuje jednostavnu i učinkovitu primjenu nad leglima komaraca. Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče napominje kako će tretiranje biti provedeno na devet lokacija koje su identificirane kao trajna žarišta razmnožavanja najvećih legala komaraca.

„Riječ je o obalama Bosuta, Bajeru i Banji, potoku Ervenica te kanalima u kojima se zadržava voda. Ovom metodom preventivno se suzbijaju komarci dok su još larve pa na taj način sprječavamo razvoj odraslih jedinki, koje kad se razviju često bude kasno za uspješne intervencije. Tijekom sezone planirano provesti ukupno 10 ovakvih tretmana kako bi u što dužem periodu ovaj problem držali pod kontrolom“, objašnjava Niče.

Osim larvicidnog tretiranja komaraca, dodaje, u Vinkovcima će provoditi i deratizaciju javnih površina. Mamce će postavljati u aktivne rupe tako da će biti nedostupni za ljude i druge ne ciljane vrste, a nakon čega će rupe biti zatvorene te će uz njih biti postavljena obavijest o tretiranoj površini. Ipak, poručuje pročelnik Niče, u narednim danima i tjednima nije zgorega da svi vlasnici kućnih ljubimaca prilikom šetnje obrate posebnu pozornost na aktivnosti svojih ljubimaca na zelenim površinama kako ne bi došlo do iskopavanja mamaca. Deratizacija, koja će biti provedena dozvoljenim i propisanim sredstvima, započinje u srijedu, 26. travnja na području Mirkovaca i Male Bosne, slijede mjesni odbori Stjepan Radić, Lenije, Centar i Ban Jelačić, zatim Zagrebački blok, Slavija, Lapovci i Kolodvor, dok sve završava 29. travnja deratizacijom u mjesnim odborima Dvanaest redarstvenika i Vinkovačko Novo Selo.

Pročitano 159 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI