NAJNOVIJE
Toni Milun sutra će u Vukovaru održati predavanje za mlade na temu financijske pismenosti

U oranizaciji Grada Vukovara, sutra u Hrvatskom domu Vukovar gostuje nagrađivani profesor matematike i financijski vloger Toni Milun koji će održati predavanje i radionicu na temu financijske pismenosti za mlade, a u okviru projekta „Obogti se znanjem”.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:03)
U Vukovaru odigrana "Tri praščića" beogradskog kazališta "Veliki mali princ"

U organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog vijeća općina Vukovar, u Srpskom domu u Vukovaru odigrana je predstava „Tri praščića” u izvođenju kazališta „Veliki mali princ” iz Beograda.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:59)
Vježbali u središtu Vukovara

U organizaciji Udruge za rekreaciju „Fit Infinity Fitness”, a u suradnji s udrugom Djeca za bolji svijet i pod pokroviteljstvom Grada Vukovara jučer je u našem gradu održan sat vježbanja, povodom Svjetskoga dana činjenja dobrih djela. U pješačkoj zoni u središtu Vukovara vježbale su članice ove udruge iz skupine 55 +, djeca vukovarskih dječjih vrtića, ali i zainteresirani građani.

- Cilj je ovoga događaja promicanje zdravlja i organizirali smo ga u okviru našega projekta „Vježbanjem s osmjehom do zdravlja”, a fotografije s ovog događaja odaslane su u 110 zemalja svijeta jer je naša suradnička udruga Djeca za bolji svijet dio svjetske organizacije inicijatora i pokretača Svjetskoga dana činjenja dobrih djela Good Deeds Day kojim povdom smo se i okupili u ovoj aktivnosti – pojasnila je Sanja Manojlović, predsjednica udruge „Fit Infinity Fitness”.

U ime Grada Vukovara satu vježbanja nazočio je pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić koji je istaknuo podršku gradske uprave ovakvim događajima, posebice jer ovaj promiče s jedne strane zdravlje, a s druge činjenje dobrih djela.

- Uvijek ukazujemo na važnost vježbanja i bavljenja sportom, međutim rekreacija poput ove je također sastavni dio zdravoga života među svim generacijama. Stoga i podržavamo događaje i udruge kojima je cilj promicanje zdravlja, kako u rekreativnom tako i u sportskom smislu. Također, danas smo dio i obilježavanja Svjetskoga dana činjenja dobrih djela što nam je posebice drago – istaknuo je Dimić.

Diljem svijeta ovaj se dan obilježava 14.travnja ili bilo koji drugi dan tijekom tog mjeseca.

Sat vjezbanja 2 FIF 2024

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:39)
Sindikat umirovljenika Hrvatske prikupio 33 540 potpisa za peticiju „Veće mirovine odmah!

Peticiju „Veće mirovine odmah!“ Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokrenuo je 28. veljače, a u mjesec i pol dana prikupljeno je 33 540 potpisa. Predsjednica ovoga sindikata Jasna A.Petrović u priopćenju tim povodom ističe da je riječ o zavidnoj brojci posebice jer su se potpisi prikupljali u predizborno vrijeme kada je pažnja cjelokupne javnosti bila usmjerena na političke stranke.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 10:44)
Predstavljen program ovogodišnjeg obilježavanja Dana Grada Vukovara

I ove je godine povodom Dana Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova koje proslavljamo 3.svibnja organiziran bogat program obilježavanja. Započinje u subotu 27. travnja programom „Vukovaru na dar mladi igraju šah”, veslačkom regatom i večernjim svečanim koncertom HKGD „Dunav“ Vukovar u povodu 30 godina od obnove rada, pod nazivom „Pjesmom i plesom kroz Hrvatsku“. Za 30.travnja je najavljena promocija slikovnice „Volimo te grade: Vukovar u očima djeteta“, u Hrvatskom domu Vukovar.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 10:29)
Na europskim izborima troje kandidata iz Vukovara

Državno izborno povjerenstvo objavilo je zbirnu listu pravovaljanih kandidatura 25 kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament koji će se održati u nedjelju 9. lipnja, 23 su stranačke ili koalicijske, dvije su nezavisne, odnosno liste skupine birača.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 08:19)
U Bogdanovcima pronađeni posmrtni ostatci najmanje dviju osoba iz razdoblja Domovinskoga rata

Dana 15. travnja 2024., u Bogdanovcima su započela terenska istraživanja u potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, na temelju saznanja zaprimljenih od Ministarstva unutarnjih poslova, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dviju osoba iz razdoblja Domovinskoga rata koji će, radi daljnje obrade i identifikacije, biti prevezeni u Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru, priopćeno je jučer iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 07:24)

Od 1. svibnja Petrovačka dola primat će samo smeće iz Vukovara

Usvajanje zapsinika Usvajanje zapsinika Milan Paun

Na aktualnom satu devet je vijećnika postavilo pitanja zamjeniku gradonačelnika Vukovara Filipu Sušcu budući da gradonačelnik Ivan Penava nije bio na sjednici Gradskoga vijeća.

Robert Rapan (HS) pitao je hoće li biti prošireni kapaciteti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac potvrdno je odgovorio te naveo kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo postupak proširenja, a zemljane radove vrijedne 1,6 milijuna kuna izvodit će vukovarske tvrtke Komunalac i Vodovod Grada Vukovara.

Krešimira Raguža (HDZ) zanimalo je zašto je uklonjen zeleni otok u središtu Mitnice te hoće li biti vraćen. Sušac je rekao da su nesavjesni pojedinci unatoč postavljenoj kameri ubacivali nerazvrstani otpad, da su im služili kao deponij otpada, pa su zato neki zeleni otoci uklonjeni, a postavljeno je 55 novih polupodzemnih kontejnera.

Nikola Mažar (HDZ) je rekao kako je Fond za razvoj Grada Vukovara izdvojio 2,65 milijuna eura za 11 projekta u Vukovaru, a među njima je projekt unutarnjeg uređenja Radničkoga doma u Borovu naselju za potrebe Veleučilišta Lavoslava Ružičke, za to je predviđeno 1,16 milijuna eura. Pitao je hoće li Grad Vukovar prenamijeniti novac koji je osigurao za istu namjenu. Dobio je odgovor da će do prenamjene doći u ljetnom rebalansu gradskoga proračuna.

Stjepan Mađarac (HDZ) rekao je kako u svibnju istječe koncesija za prijevoz čamcima na Vukovarsku adu te pitao hoće li u svibnju biti objavljen novi natječaj. Sušac je odgovorio da je natječaj objavljen i završen te se uskoro očekuje odluka o odabiru najpovoljnijega ponuđača, a Grad Vukovar želi i ove godine osigurati besplatan prijevoz građanima i turistima.

Vedran Vuleta (HS) pitao je jesu li na odlagalištu otpada Petrovačka dola popunjeni kapaciteti. Sušac je rekao kako je to točno te da će od 1. svibnja tamo otpad moći odlagati samo Grad Vukovar i dvije okolne općine, a ostali gradovi i općine s područja Vukovarsko-srijemske županije to više neće moći činiti pa će Petrovačka dola vrlo brzo postiti važna tema u medijima.

- Druge jedinice lokalne samouprave više neće smjeti dovoziti svoje smeće u Petrovačku dolu. Da je Vukovar u u toj situaciji, ne bih se libio kamion smeća odvesti u Zagreb pred Vladu i pitati gdje da ga odložimo. Žao nam je drugih gradova i gradonačelnika, ali mi smo izabrani od građana Vukovara i njima polažemo račune - ispričao je Sušac.

Mađarac je pitao i hoće li nakon javnoga poziva za potpore u poljoprivredi biti skoro raspisan poziv i za potpore gospodarstvenicima. Dobio je odgovor da će javni poziv biti raspisan za mjesec dana, a sredstva za ovu namjenu nisu još određena i iznosit će između jedan i jedan i pol milijuna eura.

Dejan Drakulić (SDSS) pitao je Sušca zna li da postoji peticija za promjenu naziva Ulice Branka Radičevića. Sušac je niječno odgovorio, a gradski pročelnik za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao kako je inicijativa došla do njega te da je tražio od predlagatelja dopunu, da obrazlože razloge i nakon toga će Gradsko vijeće odlučiti o prijedlogu. Drakulić je napomenuo da su neki građani potpisali peticiju iz straha.

 Domagoj Bilić (DP) upozorio je kako su kod Vukovarske gospodarske zone česte prometne nesreće te može li Grad Vukovar što učiniti za sigurnost prometa. Dodao je da je iz zone nezgodno vozilom izaći na državnu cestu na kružnom toku jer vozači na cesti voze velikim brzinama te upitao je li moguće postaviti ležeće policajce na tu cestu da uspore promet. Sušac je potvrdio da neki vozači voze prebrzo i kroz zonu i državnom cestom, a Dražen Čulig, pročelnik za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, dodao da su postavili dodatne prometne znakove, nije pomoglo, da će postaviti svjetlosnu signalizaciju, a smatra da bi ležeći policajci bili uništeni za mjesec dana zbog velikoga prometa na državnoj cesti i uz to nije uopće lagano dobiti dopuštenje za postavljanje ležećih policajaca na državnu cestu.

- Na kružnom toku nema glavne ceste i svi su vozači, koji ulaze u kružni tok, ravnopravni. Svi moraju usporiti brzinu – ustvrdio je Čulig.

Srđan Milaković rekao je kako se na državnoj razini priprema zakon koji će omogućiti državno i lokalno sufinanciranje ugradnje dizala u višestambene zgrade te pitao hoće li Grad Vukovar sudjelovati u tom sufinanciranju. Grad Vukovar će sigurno sudjelovati kada zakon bude donesen, odgovorio je Sušac, a utvrdit će koliko će to sufinanciranje biti.

Za riječ se javio i novi budući vijećnik Stjepan Mađarević (HDZ), predsjednik vijeća Željko Sabo je rekao kako to nije u skladu s poslovnikom, no dopustio je budućem vijećniku da postavi pitanje, a Mađarević je naveo kako je Državni inspektorat obavio nadzor u Gradskoj knjižnici i Vukovar i utvrdio nezakonitosti u radu te pitao Sušca ima li informacije o tome.

- Neka službe rade svoj posao po predviđenoj proceduri. Nije na nama da u to ulazimo, ako postoje kakve nepravilnosti, naredit ćemo da se to otkloni. Knjižnica mora biti funkcionalna i u službi građana, a ona to jest. Pritužaba građana nema. Ne možete govoriti o nezakonitim radnjama samo zato što netko smatra da su to nezakonite radnje, samo zato što je to vama rekla neka osoba. Pričekajmo nalaz inspekcije – odgovorio je Sušac i zamolio ravnateljicu knjižnice Anitu Baier Jakovac da ona odgovori. Ona je pak rekla kako priprema izvješće o radu knjižnice za prošlu godinu i da će u tom izvješću biti odgovori na sva ovakva pitanja, a izvješće će se brzo naći na sjednici Gradskoga vijeća i tada će vijećnici o njemu raspravljati. Za riječ se opet javio Mađarević i dodao kao je početkom travnja obavljena inspekcija u knjižnici, utvrđene su nezakonite radnje i poduzete zakonske mjere o čemu je obaviješten osnivač (Grad Vukovar) i Ministarstvo kulture. Zatražio je pisano očitovanje, a to je zasmetalo Domagoju Biliću, vijećniku Domovinskoga pokreta, koji je upozorio kako Mađarević ne može tražiti po poslovniku pisano očitovanje jer još nije gradski vijećnik pa je to zloupotreba. Sabo je potvrdio da to nije po poslovniku te upozorio kako je Mađareviću ipak dao riječ pa je onda u redu i da dobije odgovor na način da će pisani odgovor dobiti Klub HDZ-a.

Na kraju je Jasmina Jukić (HS) pitala hoće li biti objavljen gradski javni poziv za turizam kao što je objavljen za poljoprivredu i u pripremi je za gospodarstvo, kako bi i iznajmljivači apartmana dobili poticaje. Sušac je rekao kako je u pripremi novi model poticanja razvoja turizma u što će biti uključeni privatni iznajmljivači te da sada proučavaju iskustva drugih gradova budući da žele poboljšati turističku ponudu Grada Vukovara.

 

 Gradsko vijece Milan Paun 2023

Pročitano 509 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija