Ispiši ovu stranicu

Enormno povećanje broja turista u Vukovaru

Najviše stranih turista dolazi kruzerima Najviše stranih turista dolazi kruzerima Milan Paun

Proteklih godinu dana Vukovar bilježi enormno povećanje broja noćenja i dolazaka turista, doznali smo od Marine Sekulić, direktorice Turističke zajednice Grada Vukovar.

Usporedila je turističke brojke u 2021. i 2022. godini.

- Broj dolazaka povećan je 243 posto, broj noćenja 140 posto. Glavni je razlog povećanja povratak učenika osmih razreda koji u Vukovar dolaze na terensku nastavu iz povijesti, vratili su se u travnju prošle godine. Izostavimo li iz statistike učeničke ekskurzije, ipak je povećan broj dolazaka ostalih turista i to za 44 posto, u noćenjima 33 posto. Usporedimo li se s 2019. predpandemijskom godinom, sada smo bolji za pet posto. Taj se pozitivan trend nastavlja i ove godine pa u prva četiri mjeseca imamo povećanje od 21 posto u noćenjima i 36 u dolascima - rekla je Sekulić i navela kako je samo ove godine u prva četiri mjeseca otvoreno sedam novih smještajnih objekata.

- Privatni sektor prati porast broja turista i percipira turizam kao perspektivnu djelatnost u kojoj mogu participirati. Otvaraju privatne smještaje vrhunski opremljene koji odgovaraju svim europskim standardima, a imamo najave da će biti otvoreno još smještajnih objekata – izjavila je Sekulić.

U strukturi turista prevladavaju domaći gosti, njih je 75 posto dok je stranaca 25 posto.

- Dolaze gosti iz gotovo svih europskih zemlja, nije više samo iz susjednih zemalja i okruženja. Strani gosti prepoznaju kontinent i kontinentalni turizam, odnosno ponudu Vukovara kao turističke destinacije. Prošle godine smo od Hrvatske turističke zajednice dobili priznaje kao jedna od tri najbolje gradske destinacije kontinetalnoga turizma, uz Osijek i Karlovac – ustvrdila je Sekulić i navela da su i neke institucije, ustanove i privatni poduzetnici dobili priznanja, primjerice Franjevački muzej je prošle godine dobio nagradu Plautilla za najbolji povijesni lokalitet ili ustanovu, a ove je godine isto priznanje dobio Vukovarski vodotoranj.

Sekulić je rekla i kako je ove godine u najavi pristajanje 341 kruzera, prošle godine bilo ih je 305 s 30.000 putnika.

Većina kruzera dovezla je putnike iz SAD-a i Kanade te s njemačkoga govornoga područja. Da bi ovogodišnji rezultati mogli biti rekordni, upućuje i podatak kako je turistička kurzing sezona produžena do kraja godine.

- Iza nas je iznimno uspješna godina po svim turističkim pokazateljima, a smještajni kapaciteti bili su popunjeni u prosjeku 42 posto. Vukovarski se turizam razvija u pravome smjeru kroz sinergiju i suradnju svih turističkih subjekata u gradu – zaključila je Sekulić uz napomenu kako i gradske manifestacije utječu na dolazak turista, broj noćenja i potrošnju.

Pročitano 282 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun