Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

"Volim lokalno": Plesom i pjesmom predstavila se kulturno - umjetnička društva

Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Foto: HRV/Žana Kunji

U sklopu obilježavanja Dana Grada Vukovara i blagdana njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, na središnjem gradskom trgu, održao se glazbeni program kulturno - umjetničkih društava grada Vukovara pod nazivom "Volim lokalno". Društva su se okupljenim sugrađanima predstavili tradicionalnim plesovima i pjesmama te su izrazili zadovoljstvo programom u kojemu mogu približiti običaje i vrijednosti koje njeguju.

CRVENA ZNAČI LJUBAV

Tajnica Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Franko“ Marija Semenjuk Simeunović istaknula je kako je ovaj događaj izuzetno važan za sve građane, a posebno za pripadnike nacionalnih manjina.

- Vrlo vrijedan program za pripadnike ukrajinske nacionalne manjine koji njeguju ukrajinsku kulturu, jezik i tradiciju koju su naši predci donijeli na prostore Hrvatske prije više od 120 godina - istaknula je te naglasila kako društvo ove godine proslavlja 20 godina postojanja, a tom prigodom otvorit će se i Ukrajinski dom nakon 13 godina rada na tom projektu. Tijekom programa predstavili su se s ukrajinskim narodnim zborom i vokalnim triom pod rukovodstvom Anite Nađ, a na harmonici ih je pratio mladi harmonikaš Marko Pepčak. Semenjuk Simeunović nosila je tradicionalnu nošnju središnje Ukrajine na kojoj je karakterističan crveno - crni vez koji ima duboko značenje. Naime, crveno znači ljubav, a crno tuga.

- Izuzetno nam je važno da svoju pradomovinu Ukrajinu možemo predstaviti u inozemstvu, pogotovo sada kada je u jako teškim uvjetima i bori se za svoju slobodu. Crvena boja dominira, a ona je ljubav. S vjerom da će ljubav sve pobijediti - poručuje Semenjuk Simeunović.

Volim lokalno   Ukrajinke   2023 ŽK
Tradicionalna nošnja središnje Ukrajine na kojoj prevladavaju crveno - crni vezovi

RITAM S KARPATA

Rusinske narodne običaje predstavio je KUD Osif Kostelnik, a njihov predsjednik Mirko Dorokazi istaknuo je kako na području grada djeluju već 55 godina.

- Njegujemo kulturu i tradiciju rusinskog naroda koja je nastala na Karpatima prije doseljavanja na Panonske prostore prije 250 godina. Plesom i pjesmom održavamo običaje i prenosimo ih dalje na mlađe generacije - kaže Dorokazi. Predstavili su se sa četiri pjesme, među kojima su tri nastale na Karpatima i imaju drugačiji ritam od onoga koji prevladava na našim prostorima, a četvrta pjesma je, kako opisuje Dorokazi "kao planinski potoci s Karpata" - brz i veseo.

Volim lokalno   Rusini    2023 ŽK
KUD Osif Kostelnik predstavio se s četiri rusinske pjesme

MLADI VOLE TRADICIJU

Slavonske i srijemske običaje predstavio je KUD Kolo kroz nekoliko pjesama i instrumentalnu izvedbu. Predsjednica Ljiljana Šunjić kaže kako njeguju izvorni folklor s ovoga područja, a društvo broj 40-ak članova.

- Podijeljeni smo u folklornu, odraslu, dječju i tamburašku skupinu. Zadovoljni smo brojem članova, generacije se izmjenjuju, ali smo ponosni na sva postignuća. Ovakvi programi izrazito su važni kako bismo sugrađanima približili naš rad - ističe Šunjić.

KULTURA I TRADICIJA PRIORITETI

Organizator glazbenog programa "Volim lokalno" je Grad Vukovar, a pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš istaknuo je kako KUD-ove podupiru kroz redovite programe putem Javnog poziva za poticanje stvaralačkog rada kulturno - umjetničkih društava.

- Ovo je druga godina održavanja programa "Volim lokalno" na kojemu se društva imaju priliku na Dan grada predstaviti i pokazati svoje stvaralaštvo. Izuzetno je važno u današnjim vremenima očuvati tradiciju, a Grad Vukovar ulaže zaista pozamašna financijska sredstva za rad KUD-ova, koji su u području kulture nositelji tradicije - istaknuo je Paloš te je dao obećanje kako će Grad nastaviti s poticajima jer su, kako kaže, kultura i tradicija jedan od prioriteta.

Volim lokalno   Mađari   2023 ŽK
Tradicionalne pjesme izveli su i predstavnici mađarske nacionalne manjine

Tijekom glazbenog programa nastupili su, uz navedena društva, i KUD Sloga te predstavnici mađarske nacionalne manjine, dok je HKGD Dunav nastupio u jutarnjim satima tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća. Na središnjem gradskom trgu od 21 sat uslijedit će koncert TS Bećarski inat.

Pročitano 364 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI