Ispiši ovu stranicu

Na području Osječko-baranjske županije nema opasnosti od izlijevanja rijeka

Obilazak Karašice Obilazak Karašice OBŽ

Na području Osječko-baranjske županije vodostaji rijeka su u blagom porastu, no nema prijetnje od izlijevanja, zaključci su to Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije čiji su predstavnici obišli teren.

Izvanredna obrana od poplava proglašena je na Vučici kod Marjančaca, a na drugim mjestima su na snazi ili redovite mjere ili pripremno stanje.

- Obišli smo teren kako bismo vidjeli situaciju s vodama, postoji li negdje veća potencijalna opasnost. Za sada je situacija mirna. Operativne snage su spremne, imamo dovoljne količine vreća, pijeska, isušivača i pumpi. Na mjestima gdje je situacija nešto lošija povremeno se angažiraju lokalni stožeri - rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić.

- U posljednjih tjedan dana bilo je 60-tak poziva prema županijskom centru 112 od osoba kojima je voda došla u dvorište. Uglavnom je riječ o pojedinačnim slučajevima s područja Našičkog Novog Sela i Martina. Riječ je o mjestima koja se nalaze u prirodnim depresijama gdje jedinice lokalne samouprave rješavaju nastale probleme – izvijestio je Zvonimir Erk, zamjenik voditelja područnog ureda Civilne zaštite Osijek.

O svakoj promjeni stanja i mogućih poplava obavještava se lokalni stožer, odnosno županijski stožer koji dalje postupa po propisanim planovima postupanja. Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije je uslijed situacije s poplavama u dijelovima Hrvatske, obavila smotru opreme.

- Možemo izraziti zadovoljstvo da smo na dispoziciji za sve što je potrebno. 50 vatrogasnih pumpi raznih kapaciteta je u vrlo kratkom roku spremno izaći na bilo koju lokaciju na području Osječko-baranjske županije. Što se tiče ljudstva, u prvih sat vremena 100 ljudi može izaći na intervenciju – poručio je Zvonko Pakšec, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.

Drava u Osijeku je pred proglašenjem redovitih mjera od poplava koje se očekuje tijekom idućih nekoliko dana. Bojazni za izlijevanjem Drave kao i njenih pritoka u ovom trenutku nema.

- Posljednjih pet do šest godina smo sanirali sva mjesta gdje smo imali aktivnu obranu od poplave 2014. godine, na Svetom Đurađu smo napravili nasip od 700 metara, oko vikend naselja Karašica smo izradili nasip. U Donjem Gradu je dovršena 3 poddionica i puštena je u funkciju. To su sve neka kritična mjesta na kojima smo imali aktivne mjere, a koja su sada pod kontrolom – rekao je Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda.

Članovi Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije obišli su nasip na Karašici te nasip kod Marjančaca gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Na većini manjih vodotoka situacija je pod kontrolom jer ili stagniraju ili su vodotoci u opadanju. Na Dunavu i Dravi se ne očekuje ozbiljniji vodeni val. Poduzete su sve potrebne mjere, a Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije nastavi na trenu pratiti stanje vodostaja.

Pročitano 377 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun