Ispiši ovu stranicu

Rebalansom osječko-baranjski proračun povećan za gotovo 7,8 milijuna eura

Rebalansom osječko-baranjski proračun povećan za gotovo 7,8 milijuna eura Foto: Osječko-baranjska županija

Na posljednjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije središnja je točka bila Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Osječko-baranjske županije za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu. Kako je od 1. siječnja 2023. godine službena valuta euro, proračun je prvi put donesen u toj valuti, a iznosio je 258.393.330 eura. Predloženim izmjenama i dopunama koje su vijećnici danas većinom glasova i usvojili, županijski se proračun povećava za 7.765.553 eura te nakon rebalansa iznosi 266.158.883 eura.

- Prvim rebalansom povećavamo proračun za gotovo 7,8 milijuna eura, a radi se o ove godine započetim projektima koji zahtijevaju dodatno financiranje da bi se realizirali. Govorimo prije svega o Gospodarskom centru OBŽ i njegovim aktivnostima, zatim potporama općinama i gradovima za tretiranje komaraca u iznosu od 200.000,00 eura, kao i natječajima za izgradnju sportske infrastrukture. Naime, 2024. godine Osječko-baranjska županija je Europska regija sporta te se i dodatnim financiranjem iz našeg proračuna i proračuna resornih ministarstava spremamo za izgradnju sportske infrastrukture - rekao je župan Ivan Anušić.

Na sjednici je, između ostaloga bilo i riječi o suradnji u programu kontrole komaraca između Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci, a koji su vijećnici podržali.

INICIJATIVA ZA TRAJNO RJEŠAVANJE KOMARACA

Prema Sporazumu, Grad Osijek izdvaja do 700.000,00 eura, Općina Erdut 100.000,00 eura, Općina Bilje 39.000,00 eura, Općina Petrijevci 30.000,00 eura, a Općina Darda do 10.000,00 eura, dok se Osječko-baranjska županija obvezuje sufinancirati troškove larvicidnih i korektivnih adulticidnih tretmana (sa zemlje i iz zraka) poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav na području općina prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ u najvišem iznosu od 200.000,00 eura.

- Komarci su tema o kojoj svi govore kada se pojave, a kada prođe njihova najezda nitko o tomu ne vodi brigu. Podsjećam da sam nekoliko puta pokušao organizirati novi model kojim bi već riješili taj problem, imali kompletnu infrastrukturu i radili na znanstvenoj i stručnoj podlozi. Međutim, morao samo odustati jer nisam dobio suglasnost određenih načelnika i gradonačelnika koji nisu bili zainteresirani iako je suzbijanje komaraca njihova zakonska obveza. Naravno, dvije godine nismo imali veliku najezdu komaraca, pa se nisu ni postavljala ta pitanja, no ove godine ih imamo. Grad Osijek je uspio okupiti općine Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci te će zajednički pristupiti suzbijanju komaraca, a Županija im u tome pomaže s 200.000 eura - komentirao je župan te dodao kako će se preko saborskih zastupnika iz IV. Izborne jedinice ponovno pokrenuti inicijativa za izmjene zakona i donošenje trajnog modela kojim se rješava problem komaraca.

 

Pročitano 326 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar