NAJNOVIJE
Upravljao vozilom pod utjecajem opojne droge

Iz Pu vukoavrsko-srijemske izvijestili su kako su policijski službenici Mobilne jedinice granične policije - istok u petak 23. veljače  oko 11,30 sati na odmorištu autoceste A3 postupili prema 40-godišnjem državljaninu Republike Srbije, koji je upravljao osobnim automobilom srpskih registracijskih oznaka.

Tijekom policijskog postupanja, uz pozitivnu reakciju službenog policijskog psa, te provedenog kriminalističkog istraživanja, od 40-godišnjaka je oduzeto 12,7 grama marihuane, a nakon preliminarnog testiranja bio je pozitivan na prisutnost opojnih droga u organizmu.

Stranac je, nakon što je smješten u posebne prostorije,  prekršajno prijavljen zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a nakon dovršenog postupanja 40-godišnjak je platio navedene kazne te mu je određena zaštita mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 15:40)
Sutra besplatno predavanje za roditelje u Vukovaru

Dr.sc.Damir Marinić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku održat će za roditelje u Vukovaru besplatno predavanje na temu Koje su „posebne potrebe” današnje djece? i to u OŠ Blage Zadre, u utorak 27.veljače s početkom u 17 sati.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:52)
Od 11.ožujka kreće isplata usksnica vinkovačkim umirovljenicima

Održana je sjednica Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca, a bilo je riječi o podizanju cenzusa ili iznosa uskrsnica i božićnica za umirovljenike u odnosu na prošlu godinu. Naime,već je objavljeno iz vinkovačke gradske uprave o povećanju toga cenzusa koje su sada prihvatili i članovi Odbora pa će tako umirovljenici s mirovinama do 340 eura dobit 60 eura uskrsnice, a oni s mirovinama od 340 do 450 eura dobit će 40 eura. Ukupno, preko 3800 vinkovačkih umirovljenika i korisnika osobne invalidnine dobit će uskrsnice za što je osigurano 190 tisuća eura u gradskome proračunu.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:37)
Predstavljeni projekti uređenja Dunava u Vukovaru i Opatovcu

U prostorijama Agencije za vodne putove Vukovar predstavljeni su projekti Lučke uprave Vukovar i agencije, kako završeni tako i oni koji su u tijeku, a najavljeni su i novi.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 13:52)
Za kulturu u našoj županiji izdvojeno 131 tisuću eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima potpisani su i podijeljeni ugovori korisnicima financijskih sredstava koji su svoje programe, odnosno projekte prijavili na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Vukovarsko – srijemske županije za 2024. godinu. Ugovore su korisnicima uručili vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 13:49)
Državni tajnik Bilaver tijekom radnog posjeta našoj županiji najavio daljnje potpore za izgradnju infrastrukture

U okviru projekta Vlade RH Slavonija, nedavno je u promet pušten nadvožnjak na Borincima, naselju koje je na taj način konačno postalo povezano sa središtem Vinkovaca. Riječ je nadvožnjaku vrijednom 10,6 milijuna eura koji je u ponedjeljak u okviru radnoga posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji obišao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 12:58)
Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku održava se 7. Škola kemije

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku održava se 7. Škola kemije.

U periodu od 26. veljače do 1. ožujka u laboratorijima Zavoda za primijenjenu kemiju i ekologiju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek od 9 do 12 sati za učenike trećih razreda osječkih gimnazija organizirane su brojne radionice, pojasnila je Dajana Gašo-Sokač, redovita profesorica iz organske kemije na Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
-Pokusi se rade u laboratoriju iz organske kemije i opće i analitičke kemije. Zanimljive pokuse učenici izvode zajedno s asistentima i nastavnicima s fakulteta. Ove godine sintetizirat će organske boje, acetilsalicilnu kiselinu, dokazivat će reducirajuće šećere, gledat će promjene boja, otopina i imat će priliku osjetiti dašak kemije i kako je to na fakultetu i što radimo. Pokušat ćemo im približiti rad u laboratorijima i sve ono što naš fakultet nudi budućim studentima -

pojasnila je Gašo Sokač dodavši kako ove godine sudjeluju i učenici iz Vukovara.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 12:53)

Startao šesti po redu Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“

Startao šesti po redu  Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“ Foto: Valerija Lozančić

Pedesetak ultramaratonaca krenulo je večeras u organizaciji URT „Nexe Team“ iz Našica u 21 sat na put dug 305 km od Vukovara do Sunje, a prije starta kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav položili su vijenac i upalili svijeću u čast poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Simbolično ime utrke „Od velikog do malog Vukovara“ proizlazi iz činjenice da je Sunja nazvana „malim Vukovarom“ zbog hrabrosti i ustrajnosti branitelja tijekom Domovinskog rata jer je izdržala četverogodišnju agresiju te dočekala dovršetak rata u cijelosti razorena poput Vukovara. Stoga je cilj ove utrke spojiti ova dva herojska mjesta, a maratonci su iz Vukovara u Sunju ponijeli i svijeću koja simbolizira mir i prijateljstvo.

Ultramaratonce je iz Vukovara ispratio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac zahvalivši im što na ovaj način od zaborava čuvaju Domovinski rat i branitelje.
- Sunja, kao i Vukovar, heroj je Domovinskoga rata, ima teški ratni put i prošla je teška ratna stradanja. Zahvalio bih organizatoru jer tijekom 305 km neprekidnog trčanja, ultramaratonci nose poruku zajedništva, mira, ljubavi i onu najsnažniju poruku, poruku dostojanstva i važnosti čuvanja od zaborava naših temelja, a to su Domovinski rat i branitelji. Grad Vukovar uistinu daje potporu ovom ultramaratonu i ponosni smo što su povezali naša dva mjesta, dva vodotornja i Domovinski rat – poručio je Sušac.

Tomislav Gall, predsjednik Udruge rekreativnog trčanja Nexe Team iz Našica, koja je inicijator ovog ultramaratona, naglasio je kako ove godine imaju rekordan broj sudionika, njih više od 50 iz cijele Hrvatske, a tijekom puta brojka će se i povećavati.
-Neke stvari pomalo se već zaboravljaju pa svojim trčanjem evociramo uspomene koje promiču domoljubne vrijednosti, prisjećamo se žrtava iznimno hrabrih ljudi koji su položili život za očuvanje hrvatske slobode i presudnih trenutaka Domovinskog rata - naglasio je.

Ivica Mikulić, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata Općine Sunja izrazio je zadovoljstvo jer se ultramaraton trči kroz pet županija i na taj način promiče Domovinski rat i sjećanja na sve branitelje Hrvatske.
-Ovu utrku želimo prenijeti i na mlađe naraštaje kako bi čuvali i pamtili vrijednosti iz Domovinskoga rata – poručio je Mikulić.

-Želimo odati počast svima koji su se žrtvovali kako bi mi danas imali slobodnu Hrvatsku te naše emocije i sjećanja prenijeti na mlađe generacije – rekla je ultramaratonka Klara Pavičić iz Splita.

- Spremni smo za ultramaraton, ali on nije ništa u usporedbi s onim što su naši branitelji prošli u Domovinskome ratu - poručio je Nikica Vrabac, veteran Specijalne policije Grom PU Karlovačke .

Utrka koja je startala u Vukovaru završava nakon 37 dolaskom na cilj u Sunju u nedjelju te odavanjem počasti svim žrtvama Domovinskoga rata i svetom misom.

Pročitano 228 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija