Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Afrička svinjska kuga i dalje se širi, četiri nova slučaja u Vukovarsko - srijemskoj županiji

Svinjogojitelji na području Vukovarsko - srijemske županije posljednjih dana zavijeni su u crno, a razlog tome je širenje afričke svinjske kuge s gospodarstva na gospodarstvo. U ponedjeljak, 3. srpnja Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je kako su laboratorijskom analizom potvrđena četiri nova slučaja ove bolesti na području Općine Drenovci, a zaražena gospodarstva drže ukupno 50 svinja.

Od početka pojave zaraze eutanazirana je 301 svinja na području Gunje, Privlake, Rajeva Sela, Posavskih Podgajaca i Drenovaca. Prvi slučajevi bolesti potvrđeni su 26. lipnja u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s objekta na području Posavskih Podgajaca. Pojavom bolesti Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata Republike Hrvatske naredila je preliminarne mjere kontrole i zabranu premještanja svinja te obaveznu primjenu dezinfekcije i korištenje zaštitne opreme. Na zaraženim gospodarstvima moraju biti usmrćene sve svinje, a svako novo uginuće ili bolest svinja mora se žurno prijaviti veterinaru.

Glavni uzrok pojave kuge je, pretpostavlja se, puštanje svinja izvan ograđenog gospodarstva, a zaraza je krenula najvjerojatnije u doticaju s divljim svinjama na otvorenom. Iz resornog ministarstva podsjećaju kako čine sve kako bi se bolest lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženom područja, a naglasili su i kako veliku ulogu u širenju ima ljudski faktor. 

Podsjetimo, afrička svinjska kugo trenutno je glavno pitanje zdravlja životinja s kojim se svijet ikada suočio. Virusna je to zarazna bolest domaćih i divljih svinja, a manifestira se u obliku hemoragijske groznice. Smrtnost može doseći i do sto posto, ali nije opasna za druge životinje i ljude. Glavni izvor zaraze su divlje svinje, a cjepivo do danas nije razvijeno. U Europskoj uniji prvi put se pojavila 2014. godine i od tada se proširila na veliki broj država članica, dok je u Hrvatskoj ovo prvi put da se pojavila afrička svinjska kuga.

Pročitano 355 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI