NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Nestašica zaliha krvi, apel građanima da se odazovu redovnim akcijama darivanja krvi

Nestašica zaliha krvi, apel građanima da se odazovu redovnim akcijama darivanja krvi Foto: arhiva HRV-a

Diljem Hrvatske nedostaje zaliha krvi. Zalihe svih krvnih grupa manje su od optimalnih, posebice u osječkom KBC-u. Klinike za transfuzijsku medicinu mole dobrovoljne darivatelje da se odazovu kako bi omogućili redovito liječenje svim pacijentima u potrebi za transfuzijom te kako se operacije ne bi morale otkazivati. Razgovarali smo s ravnateljem Gradskoga društva Crvenog križa Vukovar Vlatkom Glavašem kako bismo doznali kakva je trenutna situacija po pitanju zaliha krvi na našem području te kojih krvnih grupa najviše nedostaje.
- Ljetno vrijeme donosi nam i veće potrebe za pripravcima krvi, a sve krvne grupe su potrebne jer su zalihe ovih dana vrlo male. Jedini izvor krvi je čovjek i povlastica zdravih osoba je da mogu darivati krv – rekao je Glavaš dodajući kako darovatelji mogu biti osobe od 18 do 65 godine. Pojasnio je i koji su uvjeti da biste pristupili darivanju.
-
Bitno je biti zdrav, imati tjelesnu težinu iznad 55 kilograma, tjelesna temperatura treba biti do 37 stupnjeva i da ne uzimate lijekove koji bi mogli utjecati onome koji prima krv. Muškarci mogu darovati krv svaka tri mjeseca, dok žene mogu svaka čestiri. Jedna doza od 450 mililitara spašava čak tri života. Postupak darivanja krvi započinje pregledom doktora. Bitno je ne dolaziti na tašte, ali niti jesti masnu hranu, popiti dosta tekućine te ponijeti osobnu ili zdravstvenu iskaznicu – pojasnio je.

Glavaš je najavio iduće darivanje krvi koje će se održati 31. kolovoza od 8-12 sati u prostorijama Atletskog stadiona Vukovar. Uputio je apel građanima da se odazovu u što većem broju.
- Svi ste pozvani, posebno jer su povećane potrebe krvi, odazovite se, pomozite i budite humani, jer jedino čovjek može pomoći čovjeku kako bi mu spasio život – poručio je Glavaš.
Naglasio je kako je izuzetno zadovoljan odazivom građana na redovnim akcijama darivanja krvi.
-
Dosta se mladih javlja za darivanje i ta brojka raste. Posebno me iznenadilo da je tijekom lipnja i srpnja bio odličan odaziv na našem području. Vukovarci imaju srce za humanost, kao i uvijek, to smo pokazali bezbroj puta, a tako i u ovoj nestašici krvi pozivam ih da se odazovu i daruju krv – zaključio je.

Pročitano 389 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija