NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

Nestašica zaliha krvi, apel građanima da se odazovu redovnim akcijama darivanja krvi

Nestašica zaliha krvi, apel građanima da se odazovu redovnim akcijama darivanja krvi Foto: arhiva HRV-a

Diljem Hrvatske nedostaje zaliha krvi. Zalihe svih krvnih grupa manje su od optimalnih, posebice u osječkom KBC-u. Klinike za transfuzijsku medicinu mole dobrovoljne darivatelje da se odazovu kako bi omogućili redovito liječenje svim pacijentima u potrebi za transfuzijom te kako se operacije ne bi morale otkazivati. Razgovarali smo s ravnateljem Gradskoga društva Crvenog križa Vukovar Vlatkom Glavašem kako bismo doznali kakva je trenutna situacija po pitanju zaliha krvi na našem području te kojih krvnih grupa najviše nedostaje.
- Ljetno vrijeme donosi nam i veće potrebe za pripravcima krvi, a sve krvne grupe su potrebne jer su zalihe ovih dana vrlo male. Jedini izvor krvi je čovjek i povlastica zdravih osoba je da mogu darivati krv – rekao je Glavaš dodajući kako darovatelji mogu biti osobe od 18 do 65 godine. Pojasnio je i koji su uvjeti da biste pristupili darivanju.
-
Bitno je biti zdrav, imati tjelesnu težinu iznad 55 kilograma, tjelesna temperatura treba biti do 37 stupnjeva i da ne uzimate lijekove koji bi mogli utjecati onome koji prima krv. Muškarci mogu darovati krv svaka tri mjeseca, dok žene mogu svaka čestiri. Jedna doza od 450 mililitara spašava čak tri života. Postupak darivanja krvi započinje pregledom doktora. Bitno je ne dolaziti na tašte, ali niti jesti masnu hranu, popiti dosta tekućine te ponijeti osobnu ili zdravstvenu iskaznicu – pojasnio je.

Glavaš je najavio iduće darivanje krvi koje će se održati 31. kolovoza od 8-12 sati u prostorijama Atletskog stadiona Vukovar. Uputio je apel građanima da se odazovu u što većem broju.
- Svi ste pozvani, posebno jer su povećane potrebe krvi, odazovite se, pomozite i budite humani, jer jedino čovjek može pomoći čovjeku kako bi mu spasio život – poručio je Glavaš.
Naglasio je kako je izuzetno zadovoljan odazivom građana na redovnim akcijama darivanja krvi.
-
Dosta se mladih javlja za darivanje i ta brojka raste. Posebno me iznenadilo da je tijekom lipnja i srpnja bio odličan odaziv na našem području. Vukovarci imaju srce za humanost, kao i uvijek, to smo pokazali bezbroj puta, a tako i u ovoj nestašici krvi pozivam ih da se odazovu i daruju krv – zaključio je.

Pročitano 256 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija