NAJNOVIJE
Održana sjednica županijske Koordinacije za ljudska prava

Održana je 2. redovna sjednica županijske Koordinacije za ljudska prava na kojoj je, među ostalim, bilo riječ o potrebama i problemima osoba s invaliditetom.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 14:59)
Održana edukacija za obveznike Vukovarsko-srijemske županije

U organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Vukovarsko–srijemske županije u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima održana je edukacija za obveznike naše županije.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:58)
Zimska služba spremna za zimske uvjete na cestama

Pred nama su zimski uvjeti na cestama pa smo provjerili kako se za ovu situaciju pripremila komunalna Gradska tvrtka Komunalac.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:47)
21 zlato, 12 srebra, 6 bronci, 2 pehara i 3 rekorda za Klub dizača utega Vukovar

Po Kalendaru natjecanja Hrvatskog dizačkog saveza, vikend koji je za nama, bio je pun aktivnosti za hrvatske dizače utega jer je u Osijeku održan trostruki program: Prvenstvo Hrvatske za U17 u obje spolne konkurencije, 3. završno kolo ekipnog Prvenstva Hrvatske za seniore i KUP Republike Hrvatske.

U prvom dijelu natjecanja U17, prema očekivanju, najviše uspjeha imali su članovi Kluba dizača utega "Vukovar", osvojivši impresivnih 39 odličja i to 21 zlato, 12 srebra i 6 bronci.

Titule prvaka Hrvatske u sve tri dizačke discipline su osvojili: Korina Komorski do 40 kg, Tanja Turukalo do 71 kg, Maja Kell do 76 kg, Dunja Kapidžić do 81 kg, Saša Turukalo do 55 kg, Viktor Rendulić do 61 kg, i Sergej Gavrovski +102 kg.

Po tri srebra su pripala Eleni Štefanek do 71 kg, Bruni Prokopu do 67 kg i Borni Burčaku do 73 kg. Dva srebra i broncu je osvojila Ana Đurić do 55 kg, a srebro i dvije bronce su pripali Hanni Tvorek do 55 kg.

Nakon ostvarenog u pojedinačnoj konkurenciji, nije bilo dileme da će i pehari za najuspješniju žensku i mušku ekipu put Vukovara.

Niti ovo natjecanje nije prošlo bez novih državnih rekorda a opet je u fokusu bila Tanja Turukalo, koja je s podignutom težinom od 90 kg u izbačaju postavila nove rekorde za uzraste U15, U17 i U20.

U ženskom Kupu Republike Hrvatske naša mlada ekipa u sastavu Korina Komorski, Manda Braje, Maja Kell, Tanja Turukalo i Nataša Dermiček osvaja je četvrto mjesto.Dizaći utega

Isti plasman imali su i dečki i u Kupu i u završnici ekipnog Prvenstva Hrvatske a ekipu su činili Saša Turukalo, Sergej Gavrovski, Srđan Mrđenov, Nikola Todorović, David Todorović i Kristijan Bertran.

U Osijeku je nastupilo ukupno 18 članova kluba te im klub čestita na ostvarenom uspjehu.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:08)
Jedan vikend, dva natjecanja, puno uspjeha

U nedjelju 3. prosinca, Streljački klub "Grič 7" Vukovar nastupio je u Zagrebu na turniru 47. Mladost Trophy i u Valpovu na prigodnom natjecanju povodom dana grada Valpova.

Na turniru 47. Mladost Trophy, održanom u Domu sportova u Zagrebu, nastupila je Kiara Lemac bok uz bok s predstavnicima još 9 zemalja. Kiara je nastupila u dvije kategorije. U seniorskoj kategoriji u disciplini 10m zračni pištolj žene sudjelovalo je ukupno 40 natjecateljica od čega je Kiara zauzela 27. mjesto s 530 ostvarenih krugova. U kategoriji 10m zračni pištolj juniorke sudjelovalo 19 natjecateljica a Kiara je zauzela 13. mjesto.

Ovaj turnir bio je jedinstvena prilika za susretanje vrhunskih natjecateljima iz različitih zemalja. Međunarodna prisutnost pridonijela je raznolikosti i dinamici natjecanja, omogućavajući razmjenu iskustava.Streljaštvo 3

U sklopu proslave dana grada Valpova, članovi SK "Grič 7" aktivno su sudjelovali na natjecanjima u disciplinama ISSF zračna puška i ISSF zračni pištolj. Natjecanje je okupilo natjecatelje iz različitih klubova naše regije, stvarajući dinamičnu atmosferu i priliku za natjecanje na višoj razini.

Nastupilo je 5 natjecatelja: Dario Kampel i Agata Bunarkić nastupili su u disciplini ISSF zračni pištolj a Petra Budimir, Emi Kavać i Milica Jeremić u disciplini ISSF zračna puška.

Dario Kampel zauzeo je 9. mjesto s 343 ostvarena kruga. Agata Bunarkić zauzela je čvrsto prvo mjesto i time osvojila zlatnu medalju.sk

Djevojke na pušci svoje rezultate okrunile su peharom zauzevši treće mjesto u ekipnom dijelu natjecanja i to u sastavu Emi Kavać, Milica Jeremić i Petra Budimir.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:01)
Vukovarski motomrazovi podijelit će 400 paketića

I ove će godine članovi Sportskog moto kluba Golubica Vukovar provesti tradicionalnu akciju Vukovarski motomrazovi kojom božićnim paketićima daruju djecu u potrebi.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 12:38)
Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je nove digitalne usluge

Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je nove digitalne usluge.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 12:17)

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama Foto: HRV/Žana Kunji

U prvih osam mjeseci ove godine udruzi B.a.B.e se za pomoć obratilo 1000 žena, a zbog obiteljskog nasilja javilo se njih 426, istaknuli su u toj vodećoj hrvatskoj udruzi za zaštitu ženskih i ljudskih prava uoči 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prenosi HINA.

''Većinom se radi o kombiniranim oblicima nasilja. Korisnice su najčešće istovremeno žrtve više različitih oblika obiteljskog nasilja - psihičkog, tjelesnog i ekonomskog nasilja te ne možemo reći da su neki oblici nasilja zastupljeniji od drugih", istaknula je udruga B.a.B.e u odgovoru Hini.

"Najmanji je broj žrtava koje su nam prijavile seksualno nasilje, dok je broj žrtava online nasilja u enormnom porastu."

Dodali su i kako je do rujna u njihovoj sigurnoj kući osiguran smještaj za 51 osobu - 22 žene i 29 djece žrtava obiteljskog nasilja. Te se brojke poklapaju približno s brojem žrtava nasilja u proteklim godinama te tijekom ove godine dosad nije bilo većih odstupanja u broju zaprimljenih prijava.

''Ne bilježimo povećanje broja korisnica koje se pritužuju na nasilje, s iznimkom 2020. i 'lockdowna' kada je zabilježen veći broj žena koje su tražile pomoć zbog obiteljskog nasilja'' , ističu.

Dodaju i da su tada bile specifične okolnosti u kojima su, zbog ograničenja kretanja i kontakata, žene bile primorane boraviti u neposrednoj blizini nasilnih partnera te je dolazilo do eskalacije nasilja.

S druge strane, B.a.B.e ističu i da je došlo do značajnije promjene u odnosu društva i nadležnih institucija prema nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju.

''U odnosu na društveni odnos prema nasilju nad ženama, možemo reći da se tijekom godina percepcija mijenja u smislu da se obiteljsko nasilje više ne doživljava isključivo kao ''privatna stvar“ već je javnost više osviještena o tome da se radi o društvenom problemu premda na ovom području ima još značajnog mjesta za poboljšanja osobito u manjim i konzervativnijim sredinama'', napominju.

VIDLJIV JE NAPREDAK U POGLEDU ZAKONODAVSTVA

Dodaju kako je napredak vidljiv i na području zakonodavne regulative kroz povećanje kaznenopravnih oblika za progon i kažnjavanje nasilja u obitelji te da se zakonodavni okvir konstantno unapređuje.

Podsjećaju i da je u pripremi novi paket zakonskih izmjena usmjerenih učinkovitijoj zaštiti žrtava nasilja u kaznenim i prekršajnim postupcima i adekvatnijem kažnjavanju počinitelja.

Iako ističu da su nadležne institucije sve više otvorene za konstruktivnu suradnju te da prihvaćaju njihove sugestije i kritike, iz udruge B.a.B.e podsjećaju na još neriješene probleme.

Odnos pojedinaca u nadležnim institucijama još uvijek nije ujednačen te varira tako da se žrtve nažalost još uvijek ponekad susreću s nerazumijevanjem i posramljivanjem što je posljedica ukorijenjenih obrazaca ponašanja .

Na njihovom uklanjanju, kažu, treba djelovati kroz edukacije stručnjaka i prenošenje znanja na čemu aktivno rade.

Kao veliki nedostatak ističu i još uvijek veliku neravnomjernu teritorijalnu zastupljenost i dostupnost udruga civilnog društva na čitavom području RH što često dovodi žrtve u nejednak položaj. 

IZVJEŠĆE GREVIO-a: PRAVNI OKVIR U HRVATSKOJ I DALJE JE U VELIKOJ MJERI RODNO NEUTRALAN

U udruzi B.a.B.e osvrnuli su se i na nedavno prvo evalucijsko izvješće GREVIO-a, grupe stručnjaka Vijeća Europe o hrvatskoj provedbi Istanbulske konvencije u kojem se ističe da je 'Hrvatska poduzela korake protiv obiteljskog nasilja nad ženama, ali ne čini dovoljno po pitanju drugih oblika rodno uvjetovanog nasilja.

GREVIO je, kaže udruga, istaknuo kao jedan od problema činjenicu da je  pravni okvir u Hrvatskoj i dalje u velikoj mjeri rodno neutralan.

To dovodi do toga da se možda neće uvijek pružiti pravda ženama kao žrtvama nasilja u obitelji, jer bez dubinskog razumijevanja rodne uvjetovanosti svih oblika nasilja nad ženama, pitanja moći i kontrole koji su u pozadini, i njihov utjecaj na žrtve, istrage i drugi postupci nadležnih tijela mogu ostati ispod standarda koji se zahtijeva od Hrvatske kao potpisnice Konvencije, ocjenjuje udruga.

Ističu i preporuku GREVIO-a da hrvatske vlasti moraju neodložno razviti dugoročnu strategiju koja će uzeti u obzir sve oblike nasilja nad ženama, usvojiti ciljane mjere usmjerene na rješavanje specifičnih potreba svih skupina žrtava, posebice žena koje su izložene ili bi mogle biti izložene višestrukoj diskriminaciji.

Traži se i povećanje razine svijesti o različitim oblicima nasilja nad ženama i kulturološkoj uvjetovanosti ovisno o specifičnoj situaciji žena koje jesu ili mogu biti izložene višestrukoj diskriminaciji, kao što su žene Romkinje, žene s invaliditetom, žene s problemima ovisnosti, migrantkinje kao i druge različite skupine žena u Hrvatskoj o čemu postoji malo istraživanja i sudske prakse, zaključuju u udruzi B.a.B.e.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na Ljiljanu Hvalec, Gordanu Oraškić i odvjetnicu Hajru Prohić ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. kao i ranjenu Stanku Cvetković.

Pročitano 140 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija