Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Na vukovarskom veleučilištu predstavljena nova personalizirana studentska iskaznica

Primjer nove iksice Primjer nove iksice FOTO: VEVU

U suvremenom svijetu u kakvom živimo, digitalizacija je vrlo važna, a osobito se pokazala ključnom u izazovnim vremenima poput pandemije COVID-19 s kojom se susreo cijeli svijet. Vukovarsko veleučilište aktivno se modernizira, a danas je predstavljena i nova studentska iskaznica, prva takva u Hrvatskoj.

Kako je došlo do nje i što ona sadrži predstavio je dekan vukovarskog veleučilišta Željko Sudarić.

- Na izradi pravilnika o studentskoj iskaznici i grafičkom dizajnu te tehničkim postavkama nove beskontaktne i implementaciji digitalne inačice radilo se cijelo proljeće i ljeto, a na snagu je pravilnik stupio u rujnu. Imali smo mogućnost posebne personalizacije, a mi smo koristili oznake grada Vukovara i veleučilišta kako bi studentima i na taj način približili grad - objasnio je Sudarić te naveo i tehnološke prednosti nove iksice.

- Nova tehnologija studentske iskaznice omogućuje lakšu integraciju u sustave za kontrolu prolaza u studenske domove i prostorije visokih učilišta i menze, a nove iksice sadrže i taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe. Zahvaljujući sigurnijoj kriptografiji jamče i najvišu razinu podataka studenata, stoga je to jedna vrlo moderna iskaznica koja ujedno primjenom tehnologija omogućuje i integraciju iskaznice u sustave komercijalnih pružatelja usluga čime je proširena i mogućnost funkcionalnosti same kartice. Bit će dostupna i u digitalnom novčaniku unutar aplikacije Certilia tako da će ju studenti uvijek imati na pametnim telefonima što je danas jako važno - naglasio je dekan Sudarić.

U KORAK S VREMENOM

Dodao je i kako je Republika Hrvatska prva članica Europske unije koja svim studentima izdaje studentske iskaznice usklađene s europskom studenskom iskaznicom i samom implementacijom nove iskaznice Hrvatska se približava, kako digitalnom europskom društvu, tako i europskom prostoru obrazovanja u kojemu je izvrsnost dostupna svima pa tako i studentima vukovarskog veleučilišta. Sudarića smo upitali koliko je digitalizacija važna za studente, ali i profesore, na što je dekan odgovorio da su nakon pandemije COVID-19 virusa svi uvidjeli važnost digitalizacije te koliko je ključno studentima, koji su informatički pismeni, omogućiti lakše obavljanje potreba. Studenti su na predstavljanju iskaznice imali prilike i aktivirati e- osobne iskaznice te se naučiti koristiti aplikacijom Certilia, a isto će im biti omogućeno i od 13. do 20. listopada u prostorima veleučilišta.

Pročitano 332 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI