NAJNOVIJE
Identificirano šest osoba nestalih u Domovinskom ratu s područja Ličko-senjske i Zadarske županije te s područja Bosne i Hercegovine

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je u petak da su ovog tjedna, u dvije završne identifikacije posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu, identificirani posmrtni ostaci šest osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u ponedjeljak su identificirani posmrtni ostaci tri osobe pronađene i ekshumirane na području Ličko-senjske i Zadarske županije.

Danas su identificirani posmrtni ostaci dvije osobe pronađene i ekshumirane na području Sisačko-moslavačke županije te posmrtni ostaci jedne osobe koji su preuzeti s područja Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

- Njihove obitelji, nakon više od tri desetljeća, pronašle su svoj mir i imat će mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima, što zaslužuju sve obitelji i svi naši nestali -  rekao je izražavajući sućut obiteljima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Istaknuo je predanost Ministarstva u rješavanju sudbina osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata te pohvalio međuresornu suradnju nadležnih tijela i službi, kao i suradnju s obiteljima i udrugama koje ih okupljaju.

Medved je uputio apel svima koji imaju informacije i mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom ili drugim nadležnim tijelima.

Hrvatska traga za još 1.797 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900.000 metara četvornih terena, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili.

Tri masovne grobnice pronađene su na širem vukovarskom području, kod Marinaca (2018.) iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.) iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, te Šarviz Dola (2023.) iz koje su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 11 osoba.

Na području Vukovara već duže vrijeme pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli i drugim lokacijama, a sustavne pretrage terena provode se i na ostalim područjima hrvatskog Podunavlja, Banovine, zapadne Slavonije te na drugim ranije okupiranim područjima Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

(Petak, 23 Veljača 2024 14:38)
U središtu Vukovara otvorena foto izložba "Obrisani s lica zemlje"

Ispred Grand Hotela u središtu Vukovara otvorena je foto izložba „Obrisani s lica zemlje“. Izložbu organizira Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar, uz potporu Grada Vukovara, Gradskog muzeja Vukovar i predstavnika ukrajinske nacionalne manjine grada Vukovara, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Izložba, kroz slike, prikazuje gradove i sela iz Ukrajine prije i nakon agresije.

- Naša Ukrajinska zajednica u Hrvatskoj i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko” nastoje, kroz kampanju Svjetskog kongresa Ukrajinaca „StandWithUkraine“, podržati Ukrajince, senzibilizirati javnost i institucije na situaciju u Ukrajini te podsjetiti kako agresija Ruske Federacije na Ukrajinu još uvijek traje. Budući se mi bavimo kulturom, željeli smo ovako jednom prikladnom izložbom našoj javnosti prikazati trenutnu situaciju. Autor ove izložbe je Ukrajinski nacionalni institut sjećanja, a prikazani su gradovi i sela koji su uništeni od 80 do sto posto - pojasnila je tajnica Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i tajnica Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar Marija Semenjuk Simeunović.

Ispred grada Vukovara izložbu je obišao i nazočnima se obratio pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Vukovara Josip Paloš. Paloš je naglasio kako Grad Vukovar kontinuirano daje potporu ukrajinskoj zajednici.
- I na ovaj način dajemo potporu ukrajinskoj zajednici. Podsjetio bih kako je prošle godine u Vukovaru otvoren i Ukrajinski dom čija je izgradnja uvelike napravljena uz potporu Grada Vukovara, a koji zasigurno pruža dodatnu pomoć ukrajinskoj manjini – rekao je Paloš.

Izložba će biti postavljena u središtu grada sedam dana nakon čega se premješta u Ukrajinski dom u Vukovaru.

(Petak, 23 Veljača 2024 14:32)
Donesena odluka o promjeni poticajnih mjera u Općini Bogdanovci

Na inicijativu načelnika općine Bogdanovci Marka Baruna na 287. Sjednici Vlade, koja je održana u četvrtak 22. veljače donesena je odluka o primjeni poticajnih mjera na području Općine Bogdanovci.

Ovom odlukom svi poslodavci i fizičke osobe sa registriranim sjedištem i djelatnosti, odnosno s prebivalištem na području ove općine, ostvaruju pravo na povrat 50% uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i u Gradu Vukovaru. Na temelju ove odluke svaki zaposlenik iz Bogdanovaca, Petrovaca i Svinjarevaca postaje poželjan djelatnik jer poslodavac ostvaruje jednaka prava kao i za stanovnike grada Vukovara - izvijestili su iz Općine Bogdanovci.

- Naši mještani postaju poželjni na tržištu rada, neće imati potrebu prijavljivati mjesto prebivališta u Gradu Vukovaru, a i dalje živjeti u našim mjestima, sada imaju jednake uvjete - poručili su iz Općine Bogdanovci. 

(Petak, 23 Veljača 2024 14:08)
Termini u veljači za dobrovoljno darivanje krvi u Vukovaru

Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar organizira redovno darivanje krvi svakoga mjeseca, a za mjesec veljaču, kako je je istaknuo ravnatelj Vlatko Glavaš, osigurana su dva termina.


Prvi termin je u subotu 24. veljače 2024. u DVD Borovo od 10-13 sati, a drugi u četvrtak 29.veljače 2024. na Atletskom stadionu Vukovar koji se nalazi u ulici 204. Vukovarske brigade na broju 73 u vremenu od 8-12 sati. - rekao je Glavaš te pozvao sugrađane da se odazovu akciji.

(Petak, 23 Veljača 2024 13:54)
Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva lani posjetilo više od 117 tisuća posjetitelja

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima je u petak posjetio Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva gdje je zajedno s direktoricom Mirelom Janković održao konferenciju za medije na temu rada Vukovarskog vodotornja u 2023. godini te radova na izgradnji nove suvenirnice.

Penava je prilikom obilaska radova na izgradnji nove suvenirnice istaknuo kako je Vukovarski vodotoranj objekt koji zahtjeva kontinuirano ulaganje te inovacije, stoga je pristupljeno proširivanju suvenirnice koja će biti u mogućnosti pružiti bolju uslugu te nove sadržaje. 

- Stara suvenirnica nije bila najbolje rješenje, a moderni objekti poput Vukovarskog vodotornja zahtijevaju ulaz kroz suvenirnicu pa kroz izgradnju nove suvenirnice želimo uvažiti i komercijalni dio cijele priče koja će, siguran sam, doprinijeti boljem i kvalitetnijem radu. Također, siguran sam da će posjetiteljima novi sadržaji omogućiti još bolji doživljaj prilikom posjete – naglasio je Penava.

Direktorica Vukovarskog vodotornja Mirela Janković pojasnila je kako je od otvorenja Vukovarski vodotoranj posjetilo ukupno 327.218 posjetitelja. U prošloj godini posjetilo ga je 117.090 posjetitelja što čini 35,78% od ukupnog broja posjeta.
- Iza nas je još jedna uspješna poslovna godina. Bilježimo tendenciju rasta iz godine u godinu. Prihodi Vukovarskog vodotornja su u 2023. godini za 19% veći od prihoda 2022. godine - rekla je Janković te dodala kako je Vukovarski vodotoranj tijekom prošle godine bio mjesto brojnih manifestacija, a sadržaj koji nudi svojim posjetiteljima je iz godine u godinu sve bogatiji.   

- Mi tijekom cijeele godine imamo različite manifestacije i događaje od kojih najviše izdvajamo jedinstvenu utrku "Vukovarskih 198" te Vukovar film festival koji je prošle godine po prvi put bio na amfiteatru Vukovarskog vodotornja. Za ovu godinu možemo najaviti još bolji i bogatiji sadržaj jer smo i ove godine partneri Vukovar film festivala. Također, nastojimo upotpuniti naš sadržaj novitetima pa tako naši posjetitelji mogu vidjeti izložbu Proširena stvarnost Vukovarskog vodotornja. Prošle smo godine dobili i međunarodno kulturno-turističku nagradu "Plautilla" projekt za očuvanje i valorizaciju kulturne baštine – pojasnila je Janković.

Projekt izgradnje nove suvenirnice je u vrijedan 387.353,63 eura s PDV-om, a u visini 325.170,89 eura sufinanciran je sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Očekivani kraj radova je kraj ožujka 2024. godine.

(Petak, 23 Veljača 2024 12:35)
Preminula legenda s Trpinjske ceste, Ivan Leutar

Ivan Leutar, pripadnik legendarnih postrojbi s Trpinjske ceste - Žutih mrava i Pustinjskih štakora, preminuo je u petak, potvrdio je to za Hrvatski radio Vukovar Damir Markuš, hrvatski branitelj.
- Teška i tužna vijest, zaista mi je teško. Osobno nisam bio na ratištu s Leutarom, ja sam bio na Sajmištu kao pripadnik HOS-a, a on u Borovo naselju. Kasnije smo se upoznali, najljepše riječi o njemu, bio je zaista velikan i junak Domovinskog rata. Rodom je iz Županje, ali došao je braniti Vukovar. Ostat će upamćen, kao i svi pripadnici Žutih mrava i Pustinjskih štakora, koji su uništili puno neprijateljskih tenkova. Žao mi je što nije stigao izdati knjigu koju je pisao, govorio je u zadnje vrijeme da radi na tome jer što se ne zapiše, nije se dogodilo, nažalost, knjigu nije stigao plasirati... - rekao je Markuš o Ivanu Leutaru.

Ovi odredi slani su na zadatke u koje se gotovo nitko drugi nije usudio ići. Išli su u akcije dok se većina drugih nije usuđivala izaći iz podruma. Žuti mravi i Pustinjski štakori zajedno s Turbo vodom zaslužni su za velik broj mrtvih neprijateljskih vojnika na vukovarskom bojištu, a slijedom toga i za dugotrajnost otpora hrvatskih branitelja Vukovara. O njima se do danas gotovo ništa nije znalo.

Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak, 26. veljače 2024. u 13 sati na Novom groblju Dubrava u Vukovaru.

(Petak, 23 Veljača 2024 11:42)
Za očuvanje tradicije i baštine kroz školu folklora i tambure osigurano 35 tisuća eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović dodijelili su 38 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje organiziranja dječje škole folklora i tambura s ciljem očuvanja tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije, priopćili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

(Petak, 23 Veljača 2024 10:31)

Voditeljica projekta Superseniori Dejana Jasenovčanin: Svakome treba osigurati dostojanstveno starenje!

Voditeljica projekta Superseniori Dejana Jasenovčanin: Svakome treba osigurati dostojanstveno starenje! Foto: Marija Molnar/Udruga žena Vukovar

Do kraja 2024.godine, naši stariji sugrađani i sugrađanke mogu korisiti usluge i sudjelovati u programu pod nazivom Superseniori Vukovara, a koji unazad nekoliko godina provodi Udruga žena Vukovar u svojim prostorijama u Ulici Brune Bušića 74 u Borovu naselju. U njegovoj najnovijoj verziji koja je započela u siječnju ove godine i koju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, partner je ponovno Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

- Naš je cilj kroz ovaj program uključiti osobe starije životne dobi u život zajednice kroz izvaninstitucionalnu organizaciju svakodnevnih aktivnosti, a sve kako bismo poboljšali kvalitetu njihovih života te smanjili socijalnu isključenost i siromaštvo – pojašnjava Dejana Jasenovčanim, voditeljica programa.

Kroz pet projekata dnevnih aktivnosti koje je Udruga žena Vukovar do sada uspješno provela, pokazalo se da korisnici imaju veliku potrebu da im se organiziraju različite dnevne aktivnosti, da su im iznimno potrebne informacije o njihovim pravima te da su jako zainteresirani za ovakav način organiziranja njihovog slobodnog vremena odnosno da kroz razne aktivnosti sudjeluju u životu zajednice.

Dejana Jasenovcanin Marija Molnar 2023

IDU PO SAJMOVIMA, VJEŽBAJU, MANJE SU USAMLJENI

- U ovom smo programu kreirali različite aktivnosti koje su u potpunosti besplatne. Starijim je osobama tako omogućeno da sudjeluju u različitim edukacijskim, sportsko-rekreativnim, kulturno-zabavnim, kreativnim aktivnostima kao i da se svakodnevno druže u našem Klubu osoba treće dobi koji ima preko stotinu članova. Radove izrađene na kreativnim radionicama predstavljamo na lokalnim sajmovima pa smo tako sudjelovali na festivalu Svi zaJEDNO hrvatsko naj, Dunav festu te na Festivalu zdravlja gdje smo se ujedno predstavili i s vježbama za osobe starije životne dobi u sklopu kojih je fizioterapeutkinja pokazala konkretne vježbe namijenjene starijim osobama. Cilj je upravo na taj način osvijestiti važnost vježbi kod svih dobnih skupina te promicati zdravlje i zdravi način života – naglašava Jasenovčanin.

Dodaje i da se uključivanjem starijih osoba u brojne aktivnosti ovog programa značajno doprinosi aktivnijem i kvalitetnijem ispunjavanju slobodnog vremena ove uistinu brojne skupine naših sugrađana.

- Naši korisnici na ovaj način prevladavaju usamljenost, jer većina njih živi sama i ovo im uistinu puno znači. Mogu reći da zaista imamo dobar odaziv naših korisnika na aktivnosti – ističe.

OSVIJESTITI PROBLEM NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA

Osim dnevnih aktivnosti koje im organiziraju u udruzi, a prepoznavajući nužnost osvješavanja šire javnosti o problemu nasilja nad starijim osobama te važnost informiranja i educiranja starijih osoba o prepoznavanju nasilja, dodatnu pažnu posvećuju i kontinuiranom izvještavanju korisnika o dosmrtnim i doživotnim ugovorima.

 

Superseniori2 UDZVU 2023

- Zlouporaba takvih ugovora jedan je od češćih oblika nasilja nad starijim osobama. Do sada smo u Klubu osoba treće dobi kao i u Udruzi žena Trpinja organizirali tri predavanja na ovu temu jer je smatramo iznimno bitnom. Iako je za ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju čula većina starijih osoba, mnogi se ne znaju opredijeliti koji će od ponuđenih ugovora sklopiti jer, ili ne znaju objasniti njihovu razliku ili je pogrešno tumače što je veoma zabrinjavajuće pa postoji rizik da će se veliki broj osoba starije životne dobi zbog neinformiranosti dovesti u opasnost da sklapanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ostanu bez skrbi i imovine – ističe Jasenovčanin. Naime, kako stoji u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2022. godinu sklopljeno je sveukupno 7.690 ugovora o uzdržavanju i to je zaista zabrinjavajuće. S obzirom na broj sklopljenih ugovora o uzdržavanju, a s ciljem sprječavanja ovakvog oblika ekonomskog zlostavljanja starijih osoba, naša udruga će nastaviti informirati starije osobe o osnovnim razlikama između ova dva ugovora. I dalje je sklapanje na volji osoba koje odlučuju sklopiti ugovor, no na ovaj način osiguravamo da u većoj mjeri osobe budu informirane što je i cilj ovih predavanja – kaže Jasenovčanin.

Osim navedenog, u sklopu Nacionalne kampanje informiranja o pravima starijih osoba u društvu u narednom razdoblju planiraju organizirati i javne tribine na području Vukovarsko-srijemske županije te javne akcije. Jednu su već održali povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

 

Superseniori3 UDZVU 2023

- Na javnoj akciji smo podjelom letaka informirali građane i građanke o oblicima nasilja nad starijim osobama, pravovremenom prepoznavanju te o prevenciji nasilja. Nasilje nad starijim osobama je prije svega društveni problem koji značajno narušava kvalitetu života i mentalno zdravlje starijih osoba te je potrebna senzibilizacija javnosti o težini ovog problema. Upravo iz tog razloga ovakvim javnim akcijama želimo ukazati na važnost podizanja svijesti našeg društva o potrebi da se osigura dostojanstveno starenje i podigne kvaliteta života osobama starije životne dobi. Svatko zaslužuje živjeti u sigurnosti i s poštovanjem stoga trebamo na vrijeme prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju nad starijim osobama – zaključuje Jasenovčanin.

 

Superseniori4 UDZVU 2023

 

 

Pročitano 373 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija