Ispiši ovu stranicu

Roditelji će moći putem e-dnevnika opravdati izostanak s nastave

Digitalna aplikacija "e-Dnevnik" ubuduće bi trebala biti obvezna za sve škole kao obvezna pedagoška dokumentacija za vrednovanje učenika i evidenciju rada učitelja odnosno nastavnika, a putem nje ubuduće bi roditelji mogli opravdavati izostanak učenika. Ta bi se mogućnost odnosila na izostanke do tri dana za koje nije potrebna liječnička potvrda, a predlaže to Ministarstvo znanosti i obrazovanja izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje je uputilo o javnu raspravu, a u saborsku raspravu bile bi upućene u hitnoj proceduri budući da ih je potrebno donijeti do kraja godine. Uvodi se i mogućnost upisa u osnovne škole elektroničkim putem, što će pridonijeti bržem, dostupnijem i jednostavnijem upisu djece, a ukida se i sva papirnata evidencija (matična knjiga i ljetopis škole) te bi se vodila u digitalnom obliku, uz obvezu trajnog čuvanja postojećih papirnatih evidencija.

Nastava u kući ubuduće bi se mogla organizirati na prijedlog liječnika školske medicine, što trenutno nije moguće, a mogla bi se provoditi kontaktno, kao i do sada, ili nastavom na daljinu uz odobrenje Ministarstva, a kako bi se omogućilo pravo na obrazovanje učenika s većim motoričkim teškoćama ili kroničnim bolestima.

Trenutačno je propisano da učiteljima i nastavnicima ugovor o radu prestaje istekom školske godine u kojoj su navršili 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, što nije omogućavalo njihovo zapošljavanje nakon stjecanja uvjeta za mirovinu te se izmjenama omogućava veća zapošljivost, pogotovo stručnih učitelja i nastavnika u deficitarnim zanimanjima. Ravnatelju škole omogućilo bi se tako da, ako se na natječaj ne javi stručna osoba, može u radni odnos bez natječaja primiti stručnu osobu u mirovini na određeno vrijeme od godinu dana, s mogućnošću produljenja ugovora na određeno vrijeme za dodatnih godinu dana, ali ne dulje od 67. godine života. Radni odnos mogao bi se zasnovati na određeno vrijeme i s osobom koja je tijekom studija bila korisnik posebne državne stipendije Ministarstva za STEM nastavničke studijske programe (koja iznosi 600 eura mjesečno) i koja je, sukladno uvjetima stipendiranja, preuzela obavezu rada u školi, a na taj se način osigurava stručno izvođenje nastave. Omogućava se i, na temelju vlastitog zahtjeva, mogućnost prelaska radnika koji je zaposlen u školskoj ustanovi na neodređeno vrijeme u drugu školsku ustanovu, a temeljem sporazuma ravnatelja tih škola

 

Pročitano 336 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI