Ispiši ovu stranicu

Održana završna konferencija projekta Uređenje vodnog puta rijeke Dunav kod Sotina

Duška Kuštek ravnateljica uprave unutarnje plovidbe Duška Kuštek ravnateljica uprave unutarnje plovidbe Foto: Janoš Kery

Na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru održana je se završna konferencija projekta Uređenje vodnog puta rijeke Dunav kod Sotina od 1321 rkm do 1325 rkm. Naručitelj projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – Uprava unutarnje plovidbe, a ukupna vrijednost projekta je 5.786.443,03 € (43.597.955,03 kn s PDV-om). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. uz iznos EU potpore od 4.918.476,58 € (37.058.261,77 kn s PDV-om), a predstavila ga je Duška Kuštek ravnateljica uprave unutarnje plovidbe u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture.

Projekt je započeo 1. listopada 2020. i završava 31. prosinca 2023. godine. Projektnim aktivnostima je ostvaren veći stupanj sigurnosti plovidbe rijekom Dunav tijekom cijele godine, odnosno poboljšanje uvjeta plovnosti na osnovnoj mreži Rajnsko-Dunavskog TEN-T koridora čime su stvoreni preduvjeti za daljnji razvoj riječnog prometa u Republici Hrvatskoj.

Projektnim rješenjem izvedena je zaštita obale u vidu regulacijskih objekata koji daju najbolje rezultate i dobro se uklapaju u postojeći okoliš. Ovim projektom izgrađene su regulacijske vodne građevine kojima je sužen proticajni profil Dunava što će dovesti do povećanja brzina i smanjena taloženja te onemogućavanja formiranja sprudova čime su osigurane povoljne dubine za plovidbu. Provedene projektne aktivnosti doprinijet će pozitivnim efektima u riječnom toku, a pomicanjem linije obale zaštitit će se erozijom ugrožena visoka obala.

Pročitano 414 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI