Ispiši ovu stranicu

Sveta tri kralja

Sveta tri kralja foto: Valerija Lozančić

Danas je blagdan Sveta tri kralja, Bogojavljenje i Vodokršće, a sveta tri kralja u kršćanskoj tradiciji, koja ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar, kraljevi su, ili mudraci, koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu.

Tri kralja se od srednjega vijeka uglavnom prikazuju tako da je jedan od njih starac, drugi muškarac srednjih godina, a treći mladić, što je, kako se smatra, motiv kojim se htjelo istaknuti da svi ljudi, od djece pa do staraca, trebaju u Isusu prepoznati svoga Gospodina i Boga.

U Hrvatskoj tradicijskoj kulturi Sveta tri kralja označavaju kraj božićnoga vremena.

Sveta tri kralja donijeli su sa sobom darove, zlato čime su htjeli priznati da je Isusovo kraljevstvo ono najvažnije, sa sobom su donijeli tamjan kojim su priznavali Isusovo božanstvo te treći dar pomast, čime priznaju njegovo čovještvo .

Među hrvatskim katolicima razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja, pa se njome blagoslivljaju kuće i obitelji.U Hrvatskoj se službeno na taj da ne radi dok je običaj i u narodu da se taj dan ne obavljaju nikakvi poslovi osim onih koji su nužni. Toga dana se raskiti i iz kuće iznosi i božićno drvce.

 

Pročitano 331 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI