Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Predstavljena web stranica na kojoj se građani mogu educirati o mirnoj reintegraciji

Predstavljena web stranica na kojoj se građani mogu educirati o mirnoj reintegraciji Foto: EDVU/FB

Stvarnu vrijednost mira najviše cijenimo kada ga nema, no svatko može kao pojedinac ili kao zajednica raditi na njegovom očuvanju, misao je kojom su se vodili organizatori javnog događaja, Europski dom Vukovar i zaklada Friedrich Ebert, u spomen na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Prije 26 godina Hrvatska je pokazala jedinstven primjer rješavanja sukoba na miran način, bez ljudskih žrtava, a slušati i govoriti o toj temi odlučili su se brojni gosti koji su se tijekom prijepodneva okupili u Gradskom muzeju Vukovar. Među njima je bio i njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj dr. Christian Hellbach.

Na samom početku okupljene su pozdravile direktorica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić i dr. Sonja Schirmbeck, direktorica Zaklade Friedrich Ebert iz ureda za Hrvatsku i Sloveniju, a potom je predstavljena nova web stranica s obrazovnim sadržajima o mirnoj reintegraciji.

- Web stranica imat će važnu ulogu, a na njoj su osnovni podatci gdje se mogu pronaći informacije o mirnoj reintegraciji. Cilj je da se građani upoznaju s mirnom reintegracijom, jednostavno se informiraju što je bila, kako se dalje može provoditi, jer nije stala, samo je završen formalni proces. Prema UN-ovoj procjeni to je bila jedna od najuspješnijih misija. Primjer Hrvatske može biti koristan našim novim generacijama, ali i građanima na svjetskoj razini - rekla je Dijana Antunović Lazić, direktorica Europskog doma Vukovar.

ZAŠTO JE SUSJED VAŽAN?

O važnosti ove mirovne akcije razgovarale su u živoj knjižnici Vukovarke Slađana Trbulin, Gorana Kušić i Biljana Gaća te Azir Osmanović, kustos u Memorijalnom centru Potočari iz Bosne i Hercegovine i Manda Prišting, mirovna aktivistica iz Sombora u Srbiji, a sve pod moderatorskom palicom Maje Buljubašić. Tema je bila usredotočena na značaj i ulogu susjeda, a sudionici su bili svjedoci vremena istočnog dijela naše zemlje i susjednih država. Govorilo se o tome zašto su nam susjedi važni, a iz svega je izvučena i važna poruka.
- Prvi susjed može postati važnija osoba u vašem životu od članova obitelji. To su osobe koje su uvijek tu i mogu uvijek pomoći. Njegovanje susjedstva, ili kako mi Slavonci kažemo "komšiluka", je jako važno bez obzira tko je osoba do vas. Moji djed i baka su uvijek govorili da se ljudi ne dijele po nacionalnosti, vjeri, seksualnoj pripadnosti nego samo po tome jesi li dobar čovjek ili ne. Po tom kriteriju trebamo dijeliti i naše susjede - poručila je na kraju događaja jedna od govornica Biljana Gaća.

Dodatne infromacije o predstavljenome možete pronaći na službenim stranicama Europskog doma Vukovar i društvenim mrežama.

Pročitano 361 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI