NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Obilježena 33. godišnjica 2. bojne 3. Gardijske brigade ZNG Kune Vinkovci

Obilježena 33. godišnjica 2. bojne 3. Gardijske brigade ZNG Kune Vinkovci Foto: Novosti.hr

Polaganjem vijenaca podno spomenika hrvatskim braniteljima u Lovretićevoj ulici u Vinkovcima obilježena je 33. godišnjica 2. bojne 3. Gardijske brigade ZNG Kune Vinkovci.

Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana ove brigade podsjetio je kako su bili prva profesionalna postrojba na ovom prostoru jer je 22. travnja 1991. državni vrh donio odluku da se ustroji formacija koja će biti profesionalna i koja će biti prethodnica hrvatskoj vojsci. Pri MUP-u su tada ustrojene četiri gardijske brigade – Tigrovi, Gromovi, Kune i Pauci - pojasnio je Dujić.

Brigadir Petar Ćavar prisjetio se tih tragičnih, ali i dana punih ponosa i zajedništva.
-U sjećanju su mi najviše ostali prijatelji i ta naša odluka da ćemo braniti domovinu, da je to naš izbor, da ćemo učiniti sve što je u našoj moći iako nismo imali vojnička znanja. Imali smo potrebu sačuvati naš dom i onima koji ga otimaju i razaraju reći da ne mogu postići uspjeh jer mi tu živimo, tu su naši djedovi, naše obitelji. Ponosan sam na sve moje kolege jer su riskirali svoj život, odrekli se budućnosti vođeni s ljubavi prema obitelji, prijateljima i domovini. To je nešto što me odredilo. Činili smo puno, a ništa nismo očekivali zauzvrat – rekao je Ćavar koji je bio pripadnik Kuna od samih početaka.

Te 1991., sa samo 21 godinom, svoj ratni put započeo je i Đuro Kovačević, jedini uz Ivicu Jurčana koji je preživio “štafetu smrti”.

-Četiri napada smo preživjeli, peti je bio najgori i Bogdanovci su pali. Nas 11 krenulo je u proboj i kod Marinaca smo naišli na minsko polje. Jauci i zapomaganje čuli su se sa svih strana, dozivali smo se međusobno da vidimo tko je živ. Osam dana ležao sam tamo, spasio me branitelj koji se probijao iz okupiranog Vukovara i slučajno naišao na ranjene. Skoro pet mjeseci potom sam bio u bolnici, a nakon svega vraćam se u Nuštar te odlazim na terene od Bosne i Hercegovine do zadarskog zaleđa. U uniformi sam bio do kraja rata – prisjeća se Kovačević, podsjećajući i na dokumentarni film „Štafeta smrti” snimljen u spomen na ovu hrabru 11-oricu branitelja. Danas je, dodaje, puno osjećaja izmiješano. Zadovoljstvo jer su puno toga postigli, a nezadovoljstvo što su mnogi dečki poginuli, umrli i dignuli ruku na sebe.

Ova bojna broji 71 mrtvog i sedam nestalih branitelja – po trojicu u Ceriću i Ilači te jednog u Bogdanovcima.

Potporu preživjelima te počast onima koji dali svoje živote za Hrvatsku odao je župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.
-Dobro je da se nalazimo u ovakvim prigodama da im se još jednom poklonimo i odamo počast, da se prisjetimo onih koje smo poznavali, s kojima smo provodili život. Dok god nas ima ovdje dobro je. Mislim da među nama ovdje ima jako puno onih koji su, ne samo u ratnom vremenu nego i poslije, pokazali kako se voli Hrvatska i kako se može doprinijeti razvoju društva – naglasio je župan.

Josip Romić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika naglasio je koliko je važno istaknuti doprinos Kuna u obrani Slavonije, ali i cijele Hrvatske.
-Danas kada smo se okupili kako bi odali počast nestalim i poginulim hrvatskim braniteljima, bitno je zahvaliti što su nam dali mogućnost da živimo u slobodnoj državi i što ju ostavljamo u nasljeđe novim generacijama. Hvala na svemu što su učinili i što su nam omogućili da gradimo bolje Vinkovce i bolju Hrvatsku - poručio je Romić.

Pročitano 303 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija