NAJNOVIJE
Na odlagalištu Petrovačka dola pronađena nova masovna grobnica

U Vukovaru, na odlagalištu komunalnog otpada Petrovačka dola, pronađena je još jedna masovna grobnica, a prema prvim informacijama, riječ je o najmanje deset posmrtnih ostataka. Potvrđeno je da je riječ o posmrtnim ostacima koji potječu iz vremena Domovinskoga rata. Također, sa sigurnošću se zna da je riječ o sekundarnoj lokaciji masovne grobnice, a posmrtni ostatci su na sekundarnu lokaciju premješteni iz primarne grobnice, koja se nalazila na močvarnom tlu.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 15:02)
U Vinkovcima na 14 lokacija postavljaju sjenice za odmor i druženje građana

Nakon što je u ožujku ove godine u Vinkovcima posađeno 280 mladih stabala, projekt Zelene oaze ušao je u svoju završnu fazu, a ovih dana je na 14 lokacija u tom gradu započela izgradnja sjenica za odmor i druženje, priopćeno je iz vinkovačke gradske uprave.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:40)
Tijekom vikenda izbili požari u Bogdanovcima, Otoku, Marincima, Županji, Rajevu Selu, Vukovaru i autocesti prema Lipovcu

U petak, 21. lipnja oko 10,45 sati izbio je požar na poljoprivrednoj površini na području Bogdanovaca. Očevidom je utvrđeno kako je uslijed mehaničkog oštećenja na spojnici dalekovoda, električni vodič puknuo i pao na obradivu površinu pšenice, gdje je izboj električne energije iz vodiča uzrokovao požar. Požarom je zahvaćena obradiva površina oko 17 hektara, koja je u vlasništvu više osoba. U požaru nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta će biti naknadno utvrđena, javljaju iz vukovarsko-srijemske policije.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:27)
Policija upozorava građane na potrebu da zaštite svoju imovinu

Tijekom noći 20./21. lipnja, na odmorištu autoceste A3 Zagreb-Lipovac, iz parkiranog kamperskog vozila je otuđena torbica 68-godišnje državljanke Njemačke u kojoj se nalazio novac, bankovne kartice, mobitel i osobni dokumenti, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Ukupna materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća eura. U popodnevnim satima 21. lipnja, iz nezaključanog ormarića u prostoru bazena u Vukovaru, 17-godišnjaku su otuđene tenisice, čime je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 100 eura.Policija traga za počiniteljima protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo krađe.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:15)
Svakoga utorka u srpnju i kolovozu Grad Vukovar za umirovljenike organizira izlete u Bizovačke toplice

I ove će godine Grad Vukovar omogućiti umirovljenicima izlete u Bizovačke toplice, financirajući troškove prijevoza i sufinancirajući dio ulaznice. Više o tome rečeno je na konferenciji za medije vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 12:57)
Započeo državni stručni skup pod nazivom Uništena i nestala kulturna baština u Domovinskom ratu

U Državnom arhivu u Vukovaru je započeo državni stručni skup po nazivom Uništena i nestala kulturna baština u Domovinskom ratu. Organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje a namijenjen je nastavnica i profesorima povijesti s područja Slavonije i Baranje. Stručni skup su otvorili Hrvoje Knežević, viši savjetnik za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje i Darija Kurtić v.d. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Danas su teme predavanja Javno i privatno arhivsko gradivo o uništenoj i oštećenoj, otuđenoj i nestaloj kulturnoj baštini na području VSŽ, Dokumenti na udaru ratnog uništenja, iskustva državnog arhiva u Osijeku, Važnost baštine u čuvanju memorije grada, Vukovar – od sjene ratnih razaranja do svjetla obnove.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 10:04)
Ministar poljoprivrede Dabro sudjelovao u žetvi na području Bošnjaka

Proces žetve, dorada sjemena žitarica i mahunarki, mehanizacija na polju i drugi sastavni dijelovi svake žetve, teme su s kojima se iz prve ruke, na polju u Bošnjacima, upoznao potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Josip Dabro. Dio je to njegovih nastojanja kako je najavio, preuzimajući dužnost ministra, da se kao novi ministar poljoprivrede upozna s problemima i izazovima na koje nailaze poljoprivredni proizvođači. Iz Bošnjaka je poručio da Ministarstvo poljoprivrede treba biti u službi poljoprivrede i u kontinuiranom dijalogu s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača kao i da se ovakvim izlascima na teren može brže uspostaviti dijalog te iznaći kvalitetna rješenja za najbolje moguće ishode svih sudionika u sektoru.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 10:02)

Obilježena 33. godišnjica 2. bojne 3. Gardijske brigade ZNG Kune Vinkovci

Obilježena 33. godišnjica 2. bojne 3. Gardijske brigade ZNG Kune Vinkovci Foto: Novosti.hr

Polaganjem vijenaca podno spomenika hrvatskim braniteljima u Lovretićevoj ulici u Vinkovcima obilježena je 33. godišnjica 2. bojne 3. Gardijske brigade ZNG Kune Vinkovci.

Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana ove brigade podsjetio je kako su bili prva profesionalna postrojba na ovom prostoru jer je 22. travnja 1991. državni vrh donio odluku da se ustroji formacija koja će biti profesionalna i koja će biti prethodnica hrvatskoj vojsci. Pri MUP-u su tada ustrojene četiri gardijske brigade – Tigrovi, Gromovi, Kune i Pauci - pojasnio je Dujić.

Brigadir Petar Ćavar prisjetio se tih tragičnih, ali i dana punih ponosa i zajedništva.
-U sjećanju su mi najviše ostali prijatelji i ta naša odluka da ćemo braniti domovinu, da je to naš izbor, da ćemo učiniti sve što je u našoj moći iako nismo imali vojnička znanja. Imali smo potrebu sačuvati naš dom i onima koji ga otimaju i razaraju reći da ne mogu postići uspjeh jer mi tu živimo, tu su naši djedovi, naše obitelji. Ponosan sam na sve moje kolege jer su riskirali svoj život, odrekli se budućnosti vođeni s ljubavi prema obitelji, prijateljima i domovini. To je nešto što me odredilo. Činili smo puno, a ništa nismo očekivali zauzvrat – rekao je Ćavar koji je bio pripadnik Kuna od samih početaka.

Te 1991., sa samo 21 godinom, svoj ratni put započeo je i Đuro Kovačević, jedini uz Ivicu Jurčana koji je preživio “štafetu smrti”.

-Četiri napada smo preživjeli, peti je bio najgori i Bogdanovci su pali. Nas 11 krenulo je u proboj i kod Marinaca smo naišli na minsko polje. Jauci i zapomaganje čuli su se sa svih strana, dozivali smo se međusobno da vidimo tko je živ. Osam dana ležao sam tamo, spasio me branitelj koji se probijao iz okupiranog Vukovara i slučajno naišao na ranjene. Skoro pet mjeseci potom sam bio u bolnici, a nakon svega vraćam se u Nuštar te odlazim na terene od Bosne i Hercegovine do zadarskog zaleđa. U uniformi sam bio do kraja rata – prisjeća se Kovačević, podsjećajući i na dokumentarni film „Štafeta smrti” snimljen u spomen na ovu hrabru 11-oricu branitelja. Danas je, dodaje, puno osjećaja izmiješano. Zadovoljstvo jer su puno toga postigli, a nezadovoljstvo što su mnogi dečki poginuli, umrli i dignuli ruku na sebe.

Ova bojna broji 71 mrtvog i sedam nestalih branitelja – po trojicu u Ceriću i Ilači te jednog u Bogdanovcima.

Potporu preživjelima te počast onima koji dali svoje živote za Hrvatsku odao je župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.
-Dobro je da se nalazimo u ovakvim prigodama da im se još jednom poklonimo i odamo počast, da se prisjetimo onih koje smo poznavali, s kojima smo provodili život. Dok god nas ima ovdje dobro je. Mislim da među nama ovdje ima jako puno onih koji su, ne samo u ratnom vremenu nego i poslije, pokazali kako se voli Hrvatska i kako se može doprinijeti razvoju društva – naglasio je župan.

Josip Romić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika naglasio je koliko je važno istaknuti doprinos Kuna u obrani Slavonije, ali i cijele Hrvatske.
-Danas kada smo se okupili kako bi odali počast nestalim i poginulim hrvatskim braniteljima, bitno je zahvaliti što su nam dali mogućnost da živimo u slobodnoj državi i što ju ostavljamo u nasljeđe novim generacijama. Hvala na svemu što su učinili i što su nam omogućili da gradimo bolje Vinkovce i bolju Hrvatsku - poručio je Romić.

Pročitano 243 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija