NAJNOVIJE
Predstavljen Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima

U Vinkovcima je predstavljen Godišnjak Ogranka MH u Vinkovcima koji obrađuje teme iz kulture, umjetnosti, povijesti i društvenih događanja, a ovogodišnji broj 41. po redu, posvećen je Vinkovčanki Dini Merhav rođenoj Gross, slikarici i kiparici koja se ovom umjetnošću bavila u drugim zemljama.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 07:39)
Kod Iloka dvojica građana Srbije ilegalno prešla granicu

Obavljajući zadaće zaštite državne granice i sprječavanja krijumčarenja osoba, policijski službenici Postaje granične policije Ilok su 19. srpnja u popodnevnim satima, na obali Dunava u Iloku zatekli dvojicu državljana Srbije, 42- i 30-godišnjaka, te 53-godišnjeg hrvatskog državljana, koji ih je primao u automobil zagrebačkih registracijskih oznaka.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:43)
Čarapović osvojio 9 odličja na državnom prvenstvu

Na Državnome prvenstvo Hrvatske u plivanju za dobne skupine i seniore u Zagrebu među 360 natjecatelja iz 37 klubova nastupili su i članovi Plivačkoga kluba Vukovar Luka Čarapović i Bono Iličić.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:39)
U Iloku izvanredna sjednica Gradskoga vijeća o posljedicama prirodne nepogode

U Iloku je jučer održana 3. izvanredna e-sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka s jednom točkom dnevnoga reda.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:35)
U Gunji počela Ljetna škola filma

Web-serijom „Videobox“ sinoć je otvorena 15. Ljetna škola filma Gunja „Josip Krunić“ u okviru koje će, do 27. srpnja, polaznici moći birati između osam radionica.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:32)
U Daruvaru Dan žalosti

Grad Daruvar proglasio je srijedu, 24. srpnja 2024. godine Danom žalosti zbog tragične pogibije šestero osoba u Domu za starije i nemoćne osobe.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:31)
Pronijevi volonteri na seminaru u Pirovcu

Predstavnici vukovarskog PRONI Centra za socijalno podučavanje boravili su početkom srpnja u Pirovcu u PRONI Trening Centru na seminaru za uspostavu kontakta naziva "Partner Ship".

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:16)

Predstavnici Hrvatske bratske zajednice u Vukovaru

Gradonačelnik Ivan Penava, s pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darkom Dimićem, u svom je uredu primio predstavnike Hrvatske bratske zajednice.

Predstavnici Hrvatske bratske zajednice iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade u Hrvatsku su stigli krajem lipnja kako bi u Zagrebu održali veliki koncert pod sloganom „Već 130 godina ponosno promičemo hrvatsku kulturu i baštinu. Kroz generacije...zajedno!“. Doputovalo je tim povodom u našu zemlju 12 folklornih skupina mladih i 19 skupina odraslih s oko 900 izvođača i 1.000 članova njihovih obitelji i prijatelja, članova Hrvatske bratske zajednice.

Nakon festivala skupine su se uputile na turneju po Hrvatskoj i okolnim zemljama, a folklorni ansambl Sv. Juraj iz Cokeburga, predvođen predsjedništvom zajednice, posjetio je Vukovar.

Na prijemu kod gradonačelnika bili su predsjednik Hrvatske bratske zajednice Edward Pazo, izvršni potpredsjednik Franjo Bertović te glavna tajnica i rizničarka zajednice Bernadette Luketich Sikaras.

Predsjednik Pazo zahvalio je na gostoprimstvu.
- Izrazito smo sretni biti danas ovdje, u Vukovaru. Zadovoljstvo nam je bilo razgovarati s gradonačelnikom o gradu Vukovaru i životu u Hrvatskoj. Veseli nas posjet Vukovarskom vodotornju, simbolu obrane grada i cijele zemlje. Razumijemo i poštujemo žrtvu koju su branitelji podnijeli u Domovinskom ratu, to se ne smije zaboraviti. Trudimo se očuvati hrvatsku tradiciju u svojoj zajednici i nadamo se kako ćemo uspijevati to čini i u budućnosti - rekao je Pazo.

Gradonačelnik Penava zahvalio je predstavnicima Hrvatske bratske zajednice na posjetu te im poželio ugodan boravak u Vukovaru.
-Uvijek mi je čast i zadovoljstvo susresti se s hrvatskom dijasporom. Članovi Hrvatske bratske zajednice u SAD-u svakog dana predano rade kroz niz podružnica na očuvanju hrvatske baštine i svojih korijena. Još uvijek, unatoč velikoj udaljenosti, govore hrvatski jezik, plešu i pjevaju hrvatske plesove i pjesme i čuvaju sve ono što je dio našeg identiteta. To svjedoči njihovom trudu i radu te im od srca čestitam. Osim toga, uključili su se među prvima u obnovu Vukovarskog vodotornja, a model obnove preuzeli smo upravo od hrvatskih zajednica u inozemstvu. Vjerujem kako će s ponosom gledati u svoje ime uklesano na vrhu našeg Vodotornja - rekao je gradonačelnik Penava te im zahvalio i na donaciji.
Naime, Hrvatska bratska zajednica donirala je za obnovu Vukovarskog vodotornja 350.000 kuna (46.452,98 eura), a ovom će ga prigodom i posjetiti.

 

Pročitano 230 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija