NAJNOVIJE
Kod Iloka dvojica građana Srbije ilegalno prešla granicu

Obavljajući zadaće zaštite državne granice i sprječavanja krijumčarenja osoba, policijski službenici Postaje granične policije Ilok su 19. srpnja u popodnevnim satima, na obali Dunava u Iloku zatekli dvojicu državljana Srbije, 42- i 30-godišnjaka, te 53-godišnjeg hrvatskog državljana, koji ih je primao u automobil zagrebačkih registracijskih oznaka.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:43)
Čarapović osvojio 9 odličja na državnom prvenstvu

Na Državnome prvenstvo Hrvatske u plivanju za dobne skupine i seniore u Zagrebu među 360 natjecatelja iz 37 klubova nastupili su i članovi Plivačkoga kluba Vukovar Luka Čarapović i Bono Iličić.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:39)
U Iloku izvanredna sjednica Gradskoga vijeća o posljedicama prirodne nepogode

U Iloku je jučer održana 3. izvanredna e-sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka s jednom točkom dnevnoga reda.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:35)
U Gunji počela Ljetna škola filma

Web-serijom „Videobox“ sinoć je otvorena 15. Ljetna škola filma Gunja „Josip Krunić“ u okviru koje će, do 27. srpnja, polaznici moći birati između osam radionica.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:32)
U Daruvaru Dan žalosti

Grad Daruvar proglasio je srijedu, 24. srpnja 2024. godine Danom žalosti zbog tragične pogibije šestero osoba u Domu za starije i nemoćne osobe.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:31)
Pronijevi volonteri na seminaru u Pirovcu

Predstavnici vukovarskog PRONI Centra za socijalno podučavanje boravili su početkom srpnja u Pirovcu u PRONI Trening Centru na seminaru za uspostavu kontakta naziva "Partner Ship".

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:16)
U Županji obilježena godišnjica stradavanja pripadnika Zbora narodne garde u Mirkovcima

Počast pripadnicima Zbora narodne garde poginulim 22. srpnja 1991. godine u Mirkovcima odana je sinoć i u Županji polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Županje i županjske Posavine.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:14)

Suradnja policije i medija na povećanju sigurnosti

Suradnja policije i medija na povećanju sigurnosti Foto: Valerija Lozančić

Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ante Zovak sa suradnicima Krešimirom Hunjetom, voditeljem službe kriminalističke policije, Ivanom Mudrinić, voditeljicom službe za javni red i sigurnost,  voditeljem službe za granicu, Dragoslavom Živkovićem, glasnogovornikom PU i Martinom Halas iz Odnosa s javnošću održao je sastanak s predstavnicima lokalnih medija kako bi ih pozvao na suradnju pri preventivi u svim segmentima djelovanja policije, posebice povećanju sigurnosti u prometu s obzirom na porast broja nesreća i smrtno stradalih.

Naime, u prvih šest mjeseci ove godine na području PU vukovarsko-srijemske evidentirano je 667 prometnih nesreća što je za 5,4% više nego lani. Smrtno je stradalo 8 osoba (povećanje 40%), teško tjelesno ozlijeđeno je 49 osoba (smanjenje 25%), a lakše su ozlijeđene 264 osobe (povećanje 45%). Među ostalim, četiri su osobe poginule u sudaru, jedna u udaru na objekt, jedna prilikom slijetanja vozila i jedan pješak, a uzroci pogibije su brzina, nepropisno skretanje i uključivanje u promet te oduzimanje prednosti prolaska. U jednoj prometnoj nesreći s poginulom osobom vozač koji je prouzročio nesreću imao je preko 1,5 g/kg alkohola u organizmu.

Ante Zovak Valerija Lozančić 2024

- Jedini negativni trendovi bilježe se u prometu. Do današnjeg dana bilježimo osam poginulih osoba u odnosu na pet od prošle godine što je uistinu značajno povećanje, a posebno ističemo u dva slučaja poginule vozače romobila, jednog vozača motocikla te jednog pješaka. Da su se poduzele sve mjere i radnje koje su trebale biti poduzete ove osobe ne bi poginule i to zapravo čini ugrožavajuće stanje na našemu području. Zato smo danas pozvali medije kako bi i preko njih pokušali apelirati na građane da se poduzmu sve mjere i aktivnosti kako do takvih posljedica ne bi dolazilo. Dakle, da se poštuju prometni propisi, koristi potrebna tehnika i zaštitna oprema - rekao je načelnik Zovak na sastanku s lokalnim medijima. Dodao je kako je policija poduzela 13.824 razne mjere po prometu, što je povećanje za 35%.

Općenito stanje sigurnosti Zovak je ocijenio dobrim, a u ostalim segmentima djelovanja policije pokazatelji su pozitivni.

Što se tiče kriminaliteta, na području PU vukovarsko-srijemske u prvih 6 mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 960 kaznenih djela što je 11% manje u odnosu na isti vremenski period 2023. godine. Po poznatom počinitelju evidentirano je 509 kaznenih djela kod kojih su na mjestu izvršenja zatečena 124 počinitelja, a po nepoznatom počinitelju evidentirano je 451 kazneno djelo. Od tih kaznenih djela po nepoznatom počinitelju naknadno je razriješeno 270 kaznenih djela i 26 kaznenih djela iz ranijih razdoblja. Po nepoznatom počinitelju ostalo je 181 kazneno djelo po kojima se intenzivno radi, poručuju iz policije. Na opći kriminalitet odnose se 582 kaznena djela, organizirani 90, gospodarski 176, a droge 83. Na štetu maloljetnika zabilježeno je 97 kaznenih djela, 30% manje u odnosu na prošlu godinu. Ukupna razriješenost kaznenih djela iznosi visokih 83,9 %. Od značajnijih kaznenih djela bilježi se 1 teško ubojstvo, 2 ubojstva u pokušaju, 2 teška ubojstva u pokušaju i 28 nanošenja teških tjelesnih povreda. Također , prijavljeno je i 5 kaznenih djela silovanja i 2 kaznena djela bludne radnje. Evidentiran je 1 protuzakoniti lov i 5 kaznenih djela mučenja životinja. U porastu su iznude i to s 1 kaznenog djela prošle godine na 13 ove, a što se uglavnom odnosi na internetske prevare. Bilježe se 24 zlouporabe položaja, što je 242% više nego prošle godine - primanje mita u 6 slučajeva, davanje mita u 11 slučajeva i trgovina utjecajem u 7 slučajeva. U porastu su kaznena djela koja su počinili maloljetnici (41 kazneno djelo) što je porast za 28% u odnosu na prošlu godinu.

Manji je i broj prekršaja, za 4,8 posto, s tim da se bilježi blagi porast drskih ponašanja kao težeg oblika narušavanja javnog reda i mira dok su svi ostali prekršaji u padu.
-Najviše se tu bavimo problematikom navijača i međuetničkih sukoba, ali želim naglasiti da nemamo ni jedno djelo da je ostalo nerazriješeno i da stanje držimo pod kontrolom - istaknuo je načelnik.

Naime, evidentirano je ukupno 297 prekršaja po javnom redu i miru, što je 4,8% manje nego lani, a ostalih je prekršaja zabilježeno 2.018, što je 18% više nego lani. Drskih ponašanja kao teži oblik narušavanja javnog reda i mira evidentirano je 30, za 25% više u odnosu na prošlu godinu.Tuče su u smanjenju za 41%, a evidentirano ih je 40. Svađe su u smanjenju za 11%, a evidentirano ih je 95. Vrijeđanje policijskih službenika je u smanjenju za 28%, a evidentirano je 50. Držanje životinja bez nadzora je u porastu za 50%, a evidentirano je 39. U porastu su i neredi na sportskim natjecanjima za 633%, odnosno 22 evidentirana događaja. Prekršaji stranaca su također u porastu za 209%, a evidentirano ih je 340. Javna okupljanja i pružanja pomoći su na razini prošle godine (JO 373, PP 45)

Govoreći o stanju na granici, naglašeno je kako je promet putnika preko graničnih prijelaza povećan za 11,9%, a vozila za 8,8%, a bilježi se i povećanje odbijanja ulaska u RH za 89% i iznosi 2.970. U porastu su i zaplijene droge na graničnim prijelazima i to značajno tableta s psihotropnim tvarima, kokaina, heroina i hašiša, dok se bilježimo manje marihuane.

Također, u prvih 6. mjeseci zabilježena su i dva napada na policijske službenike i 198 uporaba sredstava prisile, što je povećanje za 78% u odnosu na prethodni period. Evidentirano je i 13 pritužbi na rad policije za koje je utvrđeno da su 4 neutemeljene, a 9 je još u radu. Iz službe je udaljeno 7 djelatnika zbog nedoličnog ponašanja, a protiv trojice je podnijeta kaznena prijava. Pokrenuto je i 20 postupaka za težu povredu službene dužnosti te 7 za laku.

-U ovih godinu i tri mjeseca, koliko sam na čelu ove Policijske uprave, imali smo dosta zahtjevnih situacija, a sve što smo do sada radili i odradili, radili smo profesionalno i korektno bez imalo utjecaja bilo koga. Nastojimo biti maksimalno profesionalni i korektni i prema javnosti kojoj odgovaramo i prema vama i prema našoj kući u kojoj radimo. Profesionalnost, uljudnost i korektnost u postupanju, imperativ je postavljen pred policijske službenike, a njihov je rad, bez iznimki, podložan i kontroli i sankcijama – naglasio je načelnik.

 

Pročitano 135 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija