Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Savjet branitelja zatražio hitnu odgodu uvođenja dvojezičnosti

Blokirana Ulica Vladimira Nazora u Vukovaru Blokirana Ulica Vladimira Nazora u Vukovaru foto: J. Vrdoljak

Deset članova Savjeta ministra branitelja Predraga Matića situaciju u Vukovaru ocijenili su vrlo opasnom i u priopćenju za javnost istaknuli kako ova situacija može naštetiti stabilnosti Hrvatske zbog čega su zatražili hitnu odgodu svih aktivnosti oko postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru.

Priopćenje je potpisalo njih deset od ukupno 17 članova tog ministrovog savjetodavnog tijela. Ističu kako su se na priopćenje, kojim se obraćaju svih građanima, braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, odlučili nakon jučerašnje telefonske sjednice tog tijela sazvane povodom aktualnih događaja u Vukovaru, te privođenja članova Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara i člana Savjeta Tomislava Josića, koje najoštrije osuđuju.

Najoštrije osuđujemo drastičnu upotrebu represivnih mjera u vidu sprovođenja u pritvor, a isto tako i istražni zatvor članova Stožera za obranu Vukovara, stoji u priopćenju.

Na toj ovoj jučerašnjoj sjednici ministar Matić nije sudjelovao, a potpisnici priopćenja napominju kako je Matić na zadnjoj sjednici Savjeta na temu dvojezičnih natpisa u Vukovaru održanoj 12. ožujka, zatražio pojedinačno mišljenje svakog od tada nazočnih 12 članova, koji su se izjasnili za trajnu odgodu uvođenja ćirilice u Vukovaru. Ministar je pritom, kažu, tražio da se ugasi audio snimanje sjednice.

Apeliraju na premijera Zorana Milanovića, a poglavito ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da se ne podižu tenzije, ne prijeti i ne sprovodi nikakva sila, te da u svojim javnim nastupima branitelje ne nazivaju šovinistima i ne drže moralne prodike o tome kakvi bi oni trebali biti. Dodaju i kako više ne žele slušati međusobna politička prepucavanja tko je više kriv za novonastalu situaciju u Vukovaru.

Kako situacija ne bi eskalirala, od ministra uprave Arsena Bauka zatražili su da se ponovi popis stanovništva u Vukovaru te da popisu nazoči i povjerenstvo koje će formirati hrvatski branitelji, prenosi Hina.

Priopćenje su potpisali Savjeta Ivica Pandža Orkan, Željko   Soldo, Ivica Arbanas, Roko Mijić, Božo Kožulj, Ljiljana Alvir, Stevo   Šimunović, Zvonko Pausić, Tomislav Josić te Miroslav Josić.

Pročitano 1762 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI